Sosyal Medya

YaÅŸam

Seçmenler için bilgilendirme

Yüksek Seçim Kurulu 30 Mart yerel seçimleri ile ilgili detayları duyurdu. Seçmenler turuncu, mavi ve mor renkli farklı zarflarla oylarını sandığa atacaklar.



Yüksek Seçim Kurulu (YSK) oy verme saatleri, gerekli belgeler ve hangi renkte zarfların ve oy pusulalarının hangi anlama geldiÄŸini duyurdu.

Oy verme iÅŸlemi doÄŸudaki 32 ilde sabah saat 7 de baÅŸlayıp 16’da bitecek. DiÄŸer 49 ilde ise sabah 8’de baÅŸlayıp 17’de bitecek.

Kimler hangi seçim türleri için oy kullanacak?

Köylerde yaÅŸayanlar; il genel meclisi üyeliÄŸi seçimi, köy muhtarlığı ve köy ihtiyar meclisi üyeliÄŸi seçimi için oy kullanacak.

BüyükÅŸehir olmayan 51 ilde yaÅŸayanlar; il genel meclisi üyeliÄŸi seçimi, belediye baÅŸkanlığı ve belediye meclis üyeliÄŸi seçimi, mahalle muhtarlığı ve mahalle ihtiyar heyeti üyeliÄŸi seçimi için oy kullanacaklar.

30 büyükÅŸehirde yaÅŸayanlar; büyükÅŸehir belediye baÅŸkanlığı seçimi, belediye baÅŸkanlığı ve belediye meclis üyeliÄŸi seçimi, mahalle muhtarlığı ve mahalle ihtiyar heyeti üyeliÄŸi seçimi için oy kullanacaklar.

Oy kullanmak için gereken belgeler

Seçmenin kimlik tespitinde; Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan; nüfus cüzdanı, resmî daireler veya iktisadi devlet teÅŸekküllerince verilen soÄŸuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, bürücü belgesi, avukatlık kimlik belgesi gibi kimliÄŸini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmî nitelikteki belgelerden herhangi biri yeterli olacak.

3 farklı renkte oy zarfı

Seçmenler oylarını aÅŸağıdaki zarf çeÅŸitlerine koyarak ve bu sırayla kullanacaklar;

Ä°l genel meclisi üyeliklerine iliÅŸkin turuncu renkli birleÅŸik oy pusulası için turuncu zarf kullanılacak.

Belediye baÅŸkanlığına iliÅŸkin mavi renkli birleÅŸik oy pusulası, belediye meclis üyeliÄŸine iliÅŸkin sarı renkli birleÅŸik oy pusulası ve büyükÅŸehir belediye baÅŸkanlığına iliÅŸkin beyaz renkli birleÅŸik oy pusulası mavi renkli zarfla sandığa atılacak.

Köy seçimlerinde köy muhtarı ile köy ihtiyar meclisi üyelerinin birlikte yazılı olduÄŸu oy pusulası, mahalle seçimlerinde mahalle muhtarı ile mahalle ihtiyar heyeti üyelerinin birlikte yazılı olduÄŸu oy pusulası mor renkli zarfla sandığa atılacak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.