Sosyal Medya

Dünya

Akmescit'te Ukrayna'ya destek gösterisi

Referandumu bekleyen Kırım'da Ukraynalılar ilk kez organize halde başkentte sokağa çıktı. Yüzlerce kişi, Rus milislere teslim olmayan kışlanın önünde askere destek gösterisi düzenledi.



Ukrayna yanlıları Kırım’ın baÅŸkenti Akmescit’te (Simferopol) gösteri düzenledi.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü coÅŸkusuyla birleÅŸen gösterinin adresi, Rus milislere teslim olmamasıyla ünlenen deniz kuvvetleri birliÄŸinin önüydü. ÇoÄŸunluÄŸunu Ukraynalıların oluÅŸturduÄŸu yüzlerce kiÅŸi, 10 gündür Rusya yanlısı sivil milislerin kuÅŸattığı kışlanın önüne geldi. Kalabalığın artmasıyla Rusya taraftarları geri çekildi, aralarında herhangi bir sürtüÅŸme yaÅŸanmadı.

Kırım’da beliren siyasi deÄŸiÅŸimin başından beri ilk kez bu denli kalabalık biçimde bir araya gelen Rusya karşıtları, askeri birliÄŸin önünde Ukrayna ve Kırım bayraklarıyla Moskova hükümetine tepki gösterdi.

Ellerindeki dövizlerle Rusya lideri Vladimir Putin’e tepki gösteren göstericiler, içerideki Ukraynalı askerlere de “Korkmayın, dayanın” sloganıyla mesaj verdi.

EÅŸi ve çocuÄŸuyla gösteriye katılan Ä°rana Turavska, “Hem 8 Mart’ı kutlamak, hem de Kırımlılara buranın Ukrayna’ya ait olduÄŸunu hatırlatmaya geldik. Askerlerimizle gurur duyuyoruz, bu bayrak hâlâ burada dalgalanıyor. Bizim amacımız barış içinde bir arada yaÅŸayabilmek, gerilim ve iÅŸgal istemiyoruz” dedi.

Kışlanın önünde biriken kalabalığı gören birliÄŸin komutanı Albay Igor Mamçur nizamiye kapısına çıktı ve kendilerine destek verenlere teÅŸekkür etti.

Kalabalığın büyük sevgi gösterisinde bulunduÄŸu komutan, görevlerinin birliÄŸi sonuna kadar korumak olduÄŸunu belirtti, “Bundan asla vazgeçmeyeceÄŸiz” dedi.

Ukraynalılar kadın askerlerin de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı. Binbaşı Kasuma Vadimavna,  “Bu insanlar bizim halkımız, biz onlara doÄŸruluk ve dürüstlükle hizmet ettik. Onlar da bize bu karşılığı verdi” sözleriye gösteriyi deÄŸerlendirdi.

Gösteride Kırım Tatarları da yer aldı. Bölgenin Ukrayna’da kalması için yapılan çaÄŸrıya destek verdi. BaÅŸkentte yaÅŸayan Tatar topluluÄŸunun merkezde ayrıca bir eylem yapması bekleniyordu, ancak bundan vazgeçildi.

Sık sık “Kırım ayaÄŸa kalk” ve “Burası Ukrayna” sloganlarının atıldığı gösteri Ukrayna milli marşının okunmasıyla sona erdi.

Rus yanlıları da destek gösterisi düzenledi

Rusya yanlıları da baÅŸkentin merkezi noktalarındaydı. Ancak korkulan olmadı, iki taraf zaman zaman karşılaÅŸsa da tansiyon yükselmedi.

Moskova hükümetine destek veren ve Kırım’ın Rusya’ya baÄŸlamasını isteyen kalabalık ise baÅŸbakanlık binasının bulunduÄŸu Lenin Meydanı’nda toplandı. Öncelikle 8 Mart Kadınlar Günü nedeniyle bir arada olduklarını belirten eylemciler, geniÅŸ meydanı Rusya bayraklarıyla donattı. Her yaÅŸtan insan meydandaki sahneden çalan müzik eÅŸliÄŸinde günün tadını çıkardı. 

Askeri gerilim tırmandı

Sokaklar gerilimden uzak olsa da, Rusya'yla Batı'nın karşı karşıya geldiÄŸi Kırım krizinde askeri tansiyon yükselebiliyor. 

Rusya yanlısı milisler 7 Mart Cuma gecesi  Kırım'ın güneyindeki Sivastopol'da bulunan Ukrayna füze birliÄŸini iÅŸgal etti. Kamyonla kışlanın giriÅŸ kapısını kırmaya çalışan Rus güçleri, herhangi bir çatışma yaÅŸanmadan birliÄŸin kontrolünü ele geçirdi. 

Sivastopol, Rusya'nın Karadeniz filosunun büyük bölümünün demirli olduÄŸu deniz üssüne ev sahipliÄŸi yapıyor. 

Ukrayna sınır birliÄŸinindeki yetkililerin verdiÄŸi bilgiye göre Rus milisler, Kırım'ın doÄŸusundaki bazı karargâhları da ele geçirdi, lojmanlarda kalan subayları gece yarısı aileleriyle birlikte dışarı attı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.