Sosyal Medya

Dünya

Sırp ''Çetnikler'' Kırım'da iddiası

Sırbistan'ın devlet televizyonu RTS'nin haberine göre, kendilerine ''Kurtlar'' adını veren gönüllü bir grup Sırp Çetnik'in, Kırım'da Ruslar ile aynı safta yer aldığı iddia edildi.



Eski Yugoslavya döneminde, Yosip Broz Tito'ya karşı direniÅŸ göstermek amacıyla kurulan, ardından 1990'lı yılların başında Bosna'da yaÅŸanan savaÅŸta binlerce Müslüman BoÅŸnak'ı katleten radikal Sırp hareketi ''Çetnikler'', Ruslar'a destek vermek amacıyla Kırım'a gönüllü olarak gittikleri iddia edildi.

Sırbistan devlet televizyonu RTS'nin haberine göre, kendilerine ''Kurtlar'' (Vukovi) adını veren gönüllü Sırp Çetnik grubun, ''Rus halkına destek vermek'' amacıyla Kırım'da Ruslar ile aynı safta yer aldığı öne sürüldü.

Kendisini "Kurtlar" grubunun komutanı olarak tanıtan Milutin MaliÅŸiç, Çetnik hareketini temsil ettiklerini ve Kırım'da bulunma amaçlarının Sırp halkının Rus halkına desteÄŸini göstermek olduÄŸunu söyledi.

MaliÅŸiç, ''Bugün burada yaÅŸananlar, bir dönem Sırbistan'da yaÅŸananlarla aynı. Batı ve Avrupa, muhalefeti finanse ederken, muhalefet de Avrupa'nın istediÄŸini yapıyor'' diye konuÅŸtu.

Rus gönüllülerin de eski Yugoslavya topraklarında yaÅŸanan savaÅŸta Sırplar'ın yanında savaÅŸtığını ve Sırp halkına yardım ettiÄŸini ifade eden MaliÅŸiç, ''Bugün sıra bizde. Bizim görevimiz, burada olmaktır'' dedi.

MaliÅŸiç, ayrıca, kendisiyle birlikte Kırım'a gelen 4 Sırbistan vatandaşının daha bulunduÄŸunu belirterek, ''Benimle birlikte buraya gelenler, Rusya'ya karşı büyük bir sevgi besleyen kiÅŸiler'' ifadelerini kullandı.

Çetnik hareketi

Çetnik hareketi, Ä°kinci Dünya Savaşı sırasında iÅŸgalci Mihver kuvvetlerine ve onların Hırvat iÅŸbirlikçilerine karşı direnmek amacıyla ortaya çıkan, ancak daha çok eski Yugoslavya lideri Tito'nun Partizanlar olarak bilinen komünist gerillaları ile çarpışan radikal milliyetçi, monarÅŸist Sırp gerillalardır. Bosna Hersek'teki ilk Çetnik örgütlenmesinin ardından KaradaÄŸ ve Hırvatistan'da da benzer çeteler oluÅŸturuldu. Çetnikler, Ä°kinci Dünya Savaşı'nın ardından 1990'lı yıllarda Bosna Hersek'te yaÅŸanan kanlı savaÅŸta yeniden sahneye çıktı. Bosna Hersek'in farklı bölgelerinde Müslüman BoÅŸnaklar'a yönelik katliam, iÅŸkence ve sistematik tecavüzler gerçekleÅŸtiren Çetnikler, Bosna'daki savaÅŸta on binlerce insanın ölmesine, binlerce kadının tecavüze uÄŸramasına, milyonlarca insanın evini terk etmesine neden oldu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.