Sosyal Medya

Coğrafyamız

BM: Rejim sivilleri açlığa terk ediyor

BM Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu’nun hazırladığı rapora göre, 250 binden fazla kişinin kuşatma altında olduğu Suriye'de rejim insanları açlığa terk ediyor.



Raporun BM Ä°nsan Hakları Komisyonu’na sunulmasından önce Cenevre Ofisi’nde basın toplantısı düzenleyen AraÅŸtırma Komisyonu BaÅŸkanı Paulo Sergio Pinheiro, Yermuk Kampı çevresinde ve Åžam'ın bazı bölgelerinde süren çatışmaların bir an önce sona ermesi gerektiÄŸini söyledi.

Rapora göre, Suriye’de rejim güçleri tarafından sivillerin yaÅŸadığı bölgelere düzenlenen geniÅŸ çaplı saldırılar ve kuÅŸatmalar toplu ölümlere sebep oluyor.

Suriye'de 250 binden fazla insanın kuÅŸatma altında olduÄŸu ve bombardımana maruz kaldığı belirtilen rapora göre, insanlar teslim olma ve açlığa mahkûm olma arasında seçim yapmaya itiliyor.

Hem hükümet yanlısı hem de muhalif grupların katliamlar yaptığına iÅŸaret eden Pinheiro, “Güvenlik Konseyi ülkede iÅŸlenen suçları Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taşımayarak suçların cezasız kalmasına yol açıyor" dedi.

Rapora göre, muhalif gruplar da bazı bölgeleri kuÅŸatma altında tutuyor. Bunlar arasında Halep’teki Nubul ve Zahra bölgeleri ve Hama’daki Gab Vadisi’nin bir kısmı var.

 ‘IŞİD insanlığa karşı suç iÅŸliyor’

Komisyonun hazırladığı raporda Irak Åžam Ä°slam Devleti (IŞİD) de yer alıyor. Rapora göre IŞİD sivillere karşı saldırılarını artırdı ve örgütün hâkim olduÄŸu Rakka bölgesinde iÅŸkence yaparak insanlığa karşı suç iÅŸledi.

BM Bağımsız AraÅŸtırma Komisyonu’nun yedincisini yayınladığı rapor, 15 Temmuz 2013 ve 20 Ocak 2014 tarihleri arsında yapılan 563 mülakata ve toplanan delillere dayanıyor.

Suriye'ye girmesi Esed rejimi tarafından kabul edilmeyen komisyonun görev süresi bu ay itibariyle sona eriyor.

Suriye’de yaklaşık 140 bin kiÅŸinin ölümüne neden olan iç savaÅŸ üçüncü yılını doldurmak üzereyken, ülkedeki insani durum felaket boyutuna ulaÅŸmış durumda.

Son aylarda Åžam’daki Filistinli mültecilerin ağırlıkta olduÄŸu Yermuk kampı ve aylardır rejimin kuÅŸatması altında olan Humus kentine insani yardım giriÅŸi saÄŸlanmıştı.

Ancak ülkenin hemen her yerinde rejimin kuÅŸatması altında bulunan veya ulaşılması zor olan çok sayıda bölge var.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.