Sosyal Medya

Coğrafyamız

Hamas yasak kararını kınadı

Mısır'da mahkeme, Gazze'yi yöneten Hamas'ın ülkedeki her türlü faaliyetini yasakladı. Hamas, mahkeme kararını kınadı, Mısır Yönetimine tepki gösterdi.



Mahkeme kararında Hamas'ın Mısır'da bulunan tüm ofislerinin kapatılmasına ve mal varlıklarına el koyulmasına hükmedildi.

Kararın ardından Hamas'tan yapılan açıklamada ise mahkeme kararı kınanarak, söz konusu kararın 'Ä°srail iÅŸgaline hizmet edeceÄŸi' ve Filistin davasını hedef aldığı belirtildi.

Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, kararın Mısır’ın imajına ve Filistin meselesindeki rolüne zarar verdiÄŸini ifade etti.

Hamas'ın Siyasi Büro Üyesi Ä°zzet ReÅŸak da 'siyasi' olarak nitelediÄŸi karara sert tepki göstererek, söz konusu adımın Filistin halkının onurlu direniÅŸine zarar vermeyi hedeflediÄŸini açıkladı.

Al Jazeera'nin Gazze muhabiri Vail Dahduh, mahkeme kararının Filistin'de Fetih ve Hamas grupları arasında Mısır'ın arabuluculuk yaptığı görüÅŸmeleri olumsuz etkileyeceÄŸini söyledi.

Dahduh ayrıca, Mısır'ın Gazze sınırındaki sık sık açılıp kapanan Refah sınır kapısındaki durumun daha da kötüleÅŸebileceÄŸini vurguladı.

Hamas'tan daha önce davayla ilgili yapılan açıklamada da, "Bu, daha önce benzeri görülmemiÅŸ, tüm milli deÄŸerlere aykırı bir davadır. Mısır'dan beklenen tutum, Filistin direniÅŸini yargılaması deÄŸil ona sahip çıkmasıdır" ifadeleri kullanılmıştı.

Gazze'deki Fetih Hareketi'nden açıklama

Gazze'de Hamas'ın siyasi rakibi olan Fetih Hareketi'nin Devrim Konseyi Genel Sekreteri Emin Makbul, Hamas'ın Mısır'daki faaliyetlerinin yasaklanması ve merkezlerinin kapatılması kararını 'üzüntü verici' ve 'tehlikeli' olarak deÄŸerlendirdi.

Mısır yargısının hangi gerekçeyle böyle bir karara vardığını bilmediklerini söyleyen Makbul, "Fetih hareketi olarak, bu kararın Filistin direniÅŸini olumsuz etkilemesinden endiÅŸe ediyoruz" diye konuÅŸtu.

'Terör örgütü' davası

Ülkede Hamas'a, Müslüman KardeÅŸler grubuyla güçlü iliÅŸkiler içinde olduÄŸu gerekçesiyle ve 'terör örgütü' ilan edilmesi amacıyla dava açılmıştı.

Davayı açan avukat Semir Sabri, Hamas'ın Filistin'de Ä°slamcı bir direniÅŸ hareketi olarak ortaya çıktığını ancak daha sonra hareketin 'terör örgütüne' dönüÅŸtüÄŸünü iddia etmiÅŸti.

Mısırlı yetkililer Hamas'ı, Sina Yarımadası'nda güvenlik güçlerine düzenlenen saldırılarla da baÄŸlantııl olmakla suçluyordu.

Mısır’ın darbeyle devrilen eski CumhurbaÅŸkanı Muhammed Mursi de, ‘casusluk’ davası kapsamında Hamas ile iÅŸbirliÄŸi yaparak ÅŸiddet eylemlerinde bulunduÄŸu iddiasıyla yargılanıyor.

Ülkede Müslüman KardeÅŸler'in geçtiÄŸimiz yıl Aralık ayında 'terör örgütü' ilan edilmesinin ardından ÅŸiddet olaylarında büyük artış yaÅŸanıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.