Sosyal Medya

Coğrafyamız

Nijerya'da saldırı: 32 ölü

Nijerya'nın kuzeydoğusunda üç farklı bölgede düzenlenen silahlı saldırıda 32 kişi öldü. Saldırganların Boko Haram örgütü üyeleri olduğu tahmin ediliyor.



Boko Haram örgütü üyeleri oldukları tahmin edilen silahlı kiÅŸilerin Nijerya'nın kuzeydoÄŸusundaki Adamava vilayetinin üç farklı yerinde düzenledikleri saldırıda 32 kiÅŸi öldü, onlarca ev ve iÅŸ yeri yakıldı.

Saldırılar sırasında Hristiyan teoloji koleji ve bir ilkokulun da aralarında olduÄŸu birkaç bina yandı. Bir görgü tanığı Åžuva bölgesindeki saldırıda üç cesetin teoloji okulundan çıkarıldığını, 20 kiÅŸinin de köyde öldürüldüÄŸünü söyledi.

Kirçhinga bölgesindeki patlamanın tanıklarından Samuel Garba silahlı kiÅŸilerin askeri üniforma giydiklerini söyledi. Saldırganlar daha önceki benzer saldırılarda da bu taktiÄŸi kullanmışlardı.

Garba, "Silahlı kiÅŸiler dört kiÅŸiyi öldürdü, birçok evi yaktılar" dedi.

Nijerya'nın Yobe vilayetindeki bir okulda geçen salı günü düzenlenen benzer bir saldırıda da çoÄŸu çocuk 59 kiÅŸi öldürülmüÅŸtü.

'Silahlı eylemler son çarpışmalar'

Anadolu Ajansı'na konuÅŸan Nijerya Devlet BaÅŸkanı Goodluck Jonathan’ın sözcüsü Ahmet Gulak, "direniÅŸçilerin kendi sınırlarını zorladığını, ÅŸu anda görülen eylemlerinin son çırpışları olduÄŸunu" ifade ederek, Devlet BaÅŸkanı ve ekibinin, sözkonusu saldırıların en aza indirilmesi için ciddi çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Ahmet Gulak, bazı Boko Haram savaÅŸçılarının, ülke sınırları dışında saklandığını ifade ederek, "Bu terörist faaliyetlerin Nijerya ile sınırlı olmadığını unutmayın. Bu çok yaygın, Kuzey Afrika’dan Libya’ya, Afganistan’a, Pakistan ve daha baÅŸkalarına uzanıyor" dedi.

Åžubat ayında 300 ölü

Nijerya’nın özellikle kuzeyinde etkinlik gösteren Boko Haram örgütünün eylemleri son yıllarda giderek artıyor. Son bir ayda örgütün saldırılarıyla hayatını kaybedenlerin sayısı 300’e ulaÅŸtı.

BirleÅŸmiÅŸ Milletler'e göre Mayıs ayından bu yana yaklaşık 300 bin kiÅŸi ülkedeki ÅŸiddetten kaçmak için mülteci oldu.

OlaÄŸanüstü hal ilanı

Ä°smi ‘yabancı dilde eÄŸitim günahtır’ anlamına gelen örgüt, 2002 yılında kuruldu. En büyük saldırısı 2012’nin Ocak ayında gerçekleÅŸti. Kuzeydeki Kano ÅŸehrinde düzenlenen eÅŸ zamanlı bombalamalarda 186 kiÅŸi öldü.

AÄŸustos 2011’de de BM binasına isabet eden bomba 23 kiÅŸinin ölümüne neden olmuÅŸtu.

Devlet BaÅŸkanı Goodluck Jonathan, Mayıs 2013’te Boko Haram örgütünün saldırılarına hedef olan Borno, Yobe ve Adamawa eyaletlerine olaÄŸanüstü hal ilan etmiÅŸ, asker sevkiyatı emri vermiÅŸti.

OlaÄŸanüstü hâl ilanından bu yana bölgede binden fazla insan öldürüldü.

Åžeriatın yönetim biçimi olarak kabul edilmesini hedefleyen grup, Müslüman ya da Hristiyan, bu ideolojiyi reddeden herkesi hedef alıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.