Sosyal Medya

Coğrafyamız

Gazze Müftüsü el-Kehlut hayatını kaybetti

Gazze Müftüsü Şeyh Abdulkerim el-Kehlut’un 78 yaşında hayatını kaybettiği bildirildi.



Gazze’deki Filistin hükümeti SaÄŸlık Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Gazze Müftüsü Åžeyh Abdulkerim el-Kehlut’un dün akÅŸam saatlerinde hastalığına yenik düÅŸerek vefat ettiÄŸi belirtildi.

Müftü Kehlut'un Gazze'nin merkezindeki El-Umari Camisi’nde öÄŸle namazını müteakip kılınan cenaze namazına BaÅŸbakan Ä°smail Heniye’nin yanı sıra Filistin’deki çok sayıda hareketin temsilcileri de katıldı.

Åžeyh Abdülkerim el-Kehlut kimdir?

Åžeyh Abdulkerim el-Kehlut, halen Ä°srail sınırlarında bulunan Ni’ilya köyünde 15 Aralık 1935’te doÄŸdu. 1948’de Ä°srailli yerleÅŸimcilerin Filistinlilere karşı uygulamaya baÅŸladıkları ÅŸiddetten kaçarak, ailesiyle Gazze’ye sığındı.

Orta öÄŸrenimini Mısır’daki El-Ezher Üniversitesi orta öÄŸretim kısmında 1960’ta tamamlayan Kehlut, 1966’da Ezher Üniversitesi Åžeriat ve Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu.

1971’de baÅŸladığı Ezher’in Gazze’deki dini enstitüsünde ÅŸer'i ilimler ve dil öÄŸretmenliÄŸi görevini 23 yıl sürdürdü. Buradaki öÄŸretmenlik görevinin yanı sıra enstitünün fetva komisyonu sekreteri ve öÄŸretmenleri seçme komisyonu üyeliÄŸi gibi birçok görevi üstlenirken, 1978’de Gazze’deki Ä°slam Üniversitesi Åžeriat Fakültesi’ne öÄŸretim üyesi olarak da atandı ve bu görevde de 18 yıl kaldı. 1994’te Gazze’deki Ezher Üniversitesi’nde öÄŸretim üyeliÄŸine baÅŸlayan Kehlut, bu kurumda 4 yıl bulundu.

1967’den beri Vakıflar Bakanlığı’na baÄŸlı olarak imamlık ve vaizlik gibi çeÅŸitli görevleri de ifa eden Kehlut, 1994 ile 2006 yılları arasında Gazze’de müftülük yaptı.

2005 yılında, Filistin eski Devlet BaÅŸkanı Yasir Arafat’ın çıkardığı kararnameyle, Filistin’deki Ezher Enstitüleri dekanı seçildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.