Sosyal Medya

Dünya

'Eşcinsel ilişkiye hapis' yasasına onay

Uganda Devlet Başkanı Museveni, eşcinsel ilişkide bulunanlara 14 yıl hapis getiren yasayı onayladı. Museveni, "Yabancılar, emirlerini bize dikte edemez" dedi.



Uganda parlamentosu tarafından Aralık ayında kabul edilen yasa Devlet Başkanı Yoweri Museveni'ni tarafından onaylandı. Yasa, bir kez eşcinsel ilişkide bulunanlara 14 yıl hapis cezası getiriyor. Eşcinsel birlikteliklerin farkında olduğu halde yetkililere bildirmeyenler de ceza alacak.

Düzenlemeye göre, sürekli eÅŸcinsel iliÅŸkide bulunanların yanı sıra küçük yaÅŸtakiler, engelliler ve AIDS hastaları ile eÅŸcinsel iliÅŸkiye girenler ömür boyu hapisle cezalandırılacak.

Düzenlemeyi onaylamasının ardından açıklama yapan Museveni, "Hiçbir araÅŸtırma, insanın yaratılıştan eÅŸcinsel olabileceÄŸini ortaya koyamadı. Çünkü yetiÅŸme tarzının daha büyük bir önemi var. Bundan sakınılması için toplum birÅŸeyler yapabilir. Bu nedenle kanun tasarısını imzaladım" diye konuÅŸtu.

Museveni yasayı eleÅŸtiren ülkeleri de hedef aldığı konuÅŸmasında, "Batı'nın kültür mantığını anlamam mümkün deÄŸil. Uzun süredir Batı'nın davranışları karşısında ÅŸaÅŸkınlık içinde kaldık. Sessiz kalmayı tercih ettik çünkü orası bizim ülkemiz deÄŸil" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

ABD'den sert tepki

Museveni'nin konuÅŸmasını ABD'den gelen açıklama takip etti. ABD, Uganda'yla iliÅŸkilerin yeniden gözden geçirileceÄŸini açıkladı. 

ABD BaÅŸkanı Barack Obama daha önce de, yasanın yürürlüÄŸe girmesinin Uganda ile ABD arasındaki iliÅŸkileri karmaşıklaÅŸtıracağı uyarısında bulunmuÅŸtu. ABD, her yıl Uganda'ya 400 milyon dolar yardımda bulunuyor.

500 bin kiÅŸi etkileniyor

Museveni, 17 Ocak'ta kendisine gönderilen yasayı onaylamayı reddetmiÅŸ ve tekrar görüÅŸülmesi için parlamentoya geri göndermiÅŸti. Ä°lk kez 2009'da parlamentoya sunulan yasa tasarısının ilk hali, eÅŸcinsel iliÅŸki yaÅŸayanlara ölüm cezası verilmesini öngörüyordu.

EÅŸcinsel iliÅŸkinin yasadışı kabul edildiÄŸi Uganda'da, yaklaşık 500 bin eÅŸcinsel, biseksüel ve transseksüel yaşıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.