Sosyal Medya

Dünya

Altın Şafak partisine yeni darbe

Yunanistan’da aşırı sağcı Altın Şafak partisine yargıdan yeni bir darbe geldi. Partinin mecliste bulunan 9 milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılması isteniyor.



Aşırı saÄŸcı Altın Åžafak partisinin toplam 18 milletvekilinden yarısı hakkında dört ay önce baÅŸlayan soruÅŸturma sürüyor. Savcılık, geri kalan 9'unun dokunulmazlığının kaldırılması için perÅŸembe günü Yunan parlamentosuna baÅŸvuruda bulundu. BaÅŸvurunun büyük ihtimalle kabul edileceÄŸi belirtiliyor.

Altın Åžafak partisi üyeleri hakkında 2013 yılının eylül ayında bir solcu müzisyenin öldürülmesi olayına karıştıkları gerekçesiyle soruÅŸturma baÅŸlatılmıştı. Cinayetle ilgili olduÄŸu sanılan ÅŸüphelilerin Altın Åžafak partisi üyesi olması üzerine parti genel baÅŸkanı Nikos Mihaloliakos, parti sözcüsü Ilias Kasidiaris, Hristos Pappas ve beÅŸ önemli ismi gözaltına alınmıştı. Åžahıslar "suç örgütü üyesi olmakla" suçlanmış, bunlardan Kasidiaris ile beÅŸ Altın Åžafak üyesi ekim ayında ÅŸartlı olarak serbest bırakılmıştı.

Siyasi yorumcular savcılık baÅŸvurusunu, aşırı saÄŸcılara yönelik yeni bir darbe olarak nitelendiriyor. Skai televizyonu adliye muhabiri Ioanna Mandru, dokunulmazlığı kaldırılmak istenen 9 milletvekilinin yanı sıra tutuklu ya da ÅŸartlı salıverilmiÅŸ olan milletvekilleri hakkında da yasadışı silah bulundurma gibi ek suçlamalar yöneltilebileceÄŸine dikkat çekti.

Parti Avrupa seçimlerinde iddialı

Yunanistan'da 2012 yılının haziran ayında yapılan seçimlerde Altın Åžafak, oyların yüzde 7'sini alarak ilk kez parlamentoya girmiÅŸti. Anketlere göre parti, ülkenin üçüncü büyük siyasi gücü konumunda ve Avrupa Parlamentosu seçimlerinde de milletvekili çıkartma ihtimali bulunuyor. Yunanistan'da aynı döneme denk gelen yerel seçimlere de Altın Åžafak iddialı giriyor. Parti sözcüsü Kasidiaris, daha ÅŸimdiden Atina belediye baÅŸkanlığına aday olduÄŸunu ilan etti. Partinin güçlü olduÄŸu kentlerden Pire'de de Nikos Kuzilos yerel seçimlerde aday olduÄŸunu duyurdu.

Adliye muhabiri Ionna Mandru soruÅŸturmalar nedeniyle aşırı saÄŸcı partinin adaylarının seçimlerin dışında kalabileceÄŸini ifade etti. Henüz hakkında soruÅŸturma açılan siyasetçilere seçim yasağı getirilmiÅŸ deÄŸil bu konuda Yunanistan'ın en üst mahkemesi olan Areopag'ın bir hüküm vermesi gerekiyor. Ancak bu hükmün Altın Åžafak lehine olması mevcut soruÅŸturmalar dikkate alındığında pek muhtemel görünmüyor.

Yedek parti kuruldu

Aşırı saÄŸcılarsa Altın Åžafak partisinin yasaklanması durumunda Avrupa Parlamentosu seçimlerine girebilmek için daha ÅŸimdiden yeni bir parti kurdu. Parti sözcüsü Kasidiaris ocak ayı sonunda Atina'da 3 bin kiÅŸiye hitaben yaptığı konuÅŸmada, "Ulusal Åžafak" adında yepyeni bir parti kurulduÄŸunu ve bu partiyle “yurtseverlere” siyasi bir alternatif sunmak istediklerini açıkladı. Kasidiaris, haklarındaki gizli soruÅŸturmaların ana akım siyasetçilerin kendilerinden korktuÄŸunu ve ülkenin en önemli siyasi gücü haline geldiklerini gösterdiÄŸini belirtti. Eski partileri ve medyayı “bu gerçeÄŸin” üzerini örtmeye çalışmakla itham etti.

Ekim ayında Yunanistan BaÅŸbakanı Antonis Samaras Neonazi partisinin tepe yöneticilerine yönelik operasyondan övgüyle söz etmiÅŸ ve ABD'ye yaptığı bir ziyarette de aşırı saÄŸcıların "ezileceÄŸini" ifade etmiÅŸti. Ne var ki muhafazakar baÅŸbakanın savcılık baÅŸvurusu ile ilgili olarak daha sessiz olduÄŸu görülüyor. Atina televizyon kanalı Alpha'nın adliye muhabiri Lora Ioannu, “Hükümetin, yargı giriÅŸiminin siyasi bir savaÅŸ ilanı gibi görünmesini istemediÄŸi, bunun Altın Åžafak partisinin iÅŸine geleceÄŸi” yorumunu yaptı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.