Sosyal Medya

Bilim Teknoloji

Avrupa kendi internetini kuruyor

Amerikan gizli servislerinin internetteki casusluk faaliyetleri Almanya'yı harekete geçirdi. Alman yetkililer, "Schengen Routing" adıyla Avrupa sınırları dahilinde bir internet ağı oluşturulmasını öneriyor.



Hergün internet sayfasının adres çubuÄŸuna yazdığımız www'nun ne anlama geldiÄŸini hiç düÅŸününüz mü? www, "world wide web", yani dünya çapında sınırsız aÄŸ anlamına geliyor.

Sınır tanımayan internetin kontrolü ise ÅŸu sıralarda Avrupalı siyasetçilerin baÅŸlıca gündem maddelerinden biri. ABD'nin istihbarat servisi Ulusal Güvenlik Kurumu NSA'in internet üzerinden casusluk faaliyetleri yaptığının ortaya çıkması, Avrupa'da dijital verilerin ulusal bir internet bandına çekilmesi fikrini gündeme getirdi. Almanya BaÅŸbakanı Angela Merkel de bu konuda somut planları olduÄŸunu kısa bir süre önce doÄŸruladı.

Merkezi Bonn kentinde bulunan, Avrupa'nın en büyük telekomünikasyon ÅŸirketlerinden biri olan Deutsche Telekom, bir Avrupa veri ağı oluÅŸturulmasını tartışmaya açtı. Bu öneriye göre, Avrupa'da serbest dolaşımı saÄŸlayan Schengen Bölgesi'ne benzer "Schengen Routing" adıyla bir sistem oluÅŸturulacak. Schengen Bölgesi, Avrupa BirliÄŸi ülkelerinin tümünü kapsamıyor. Dolayısıyla Schengen AntlaÅŸması'na taraf olmayan Ä°ngiltere, "Schengen Routing" önerisine destek vermezse sistem dışında kalabilecek.

"Ä°nternet küresel bir yapı"

Peki sanal sınırlar çekerek internetin AvrupalılaÅŸtırılmasını öngören bu fikre uzmanlar ne diyor? Vestfalya Yüksekokulu'na baÄŸlı Ä°nternet GüvenliÄŸi Enstitüsü'nden Dominique Petersen'in bu konuda ÅŸüpheleri var. Ä°nternet ağının devlet tarafından oluÅŸturulmadığını belirten Petersen, bunun küresel bir yapı olduÄŸu deÄŸerlendirmesini yapıyor.

Web sunucularının çoÄŸunlukla yurtdışında olduÄŸunu ve servis saÄŸlayıcıların da verileri farklı ülkeler üzerinden gönderdiÄŸini belirten Petersen ÅŸu bilgileri verdi:

"Amaçlanan ÅŸey, Avrupa içindeki veri trafiÄŸinin Avrupa'da kalması. Ancak bu internet trafiÄŸinin küçük bir parçası. ÖrneÄŸin Facebook'ta gezinirken ya da Amazon'dan alışveriÅŸ yaparken ve ya baÅŸka bir büyük portalda dolaşıyorsam, o zaman veriler zaten Almanya ya da Avrupa sınırlarının dışına çıkıyor. Çünkü bu web sunucuları yurtdışında."

Deutsche Telekom'da Ä°nternet ve Veri GüvenliÄŸi Bölümü'nden sorumlu Philipp Blank ise "Schengen Routing" önerisine yöneltilen eleÅŸtirileri kabul etmiyor. Ä°nternet trafiÄŸini ülke sınırları içinde sıkıştırmanın söz konusu olmadığını söyleyen Blank, almak istedikleri önlemleri ÅŸöyle anlattı:

"Sadece ÅŸunu soruyoruz: Bonn'dan Berlin'e gönderilen bir e-posta neden New York, oradan da Londra üzerinden giden kiÅŸiye ulaÅŸsın? ABD ulusal internet trafiÄŸini çok önceden hayata geçirdi. Yani ABD'deki alıcı ve gönderici yurtdışına yönlendirilmiyor."

"Daha fazla güvenlik getirmez"

Ancak Avrupa'da oluÅŸturulacak bir telekomünikasyon ağının daha fazla veri güvenliÄŸi saÄŸlamayacağı tahmininde bulunan Dominique Petersen, Amerikan ve Ä°ngiliz gizli servislerinin sahip olduÄŸu teknik donanıma dikkat çekerek "ÖrneÄŸin NSA için Avrupa'da ya da Almanya'da herhangi bir dinleme istasyonu kurmak kesinlikle sorun olmaz. Ä°nternet trafiÄŸini oradan da takip edebilirler" dedi.

Petersen, Schengen Routing'in iÅŸe yaramamasının yanı sıra maliyetinin de yüksek olacağını vurguluyor. Ä°nternetin artık sadece hızlı olmasının deÄŸil, aynı zamanda ucuz olmasının da önem taşıdığını belirten Petersen, internet kullanıcılarının Avrupa içinde kalması zorlanması durumunda internette sörf yapmanın kullanıcılar için pahalı hale geleceÄŸini belirtiyor.

Schengen Routing'in kazananının Telekom olacağı tahmininde bulunan biliÅŸim uzmanı Dominique Petersen, Avrupalı internet firmalarının böylece Amerikalı rakipleri karşısında bir ÅŸans yakalayacağını söylüyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.