Sosyal Medya

YaÅŸam

Ä°stanbul'da susuzluk rekoru

İstanbul barajlarında doluluk oranı yüzde 30'a geriledi. 14 milyon nüfuslu kent son 10 yılın en susuz günlerini yaşıyor.



2013 Nisan ayında yüzde 91,17 oranı ile en yüksek seviyeye ulaÅŸan barajların doluluk oranı bu tarihten itibaren düÅŸüÅŸe geçti. 

Ä°stanbul Su ve Kanalizasyon Ä°daresi (Ä°SKÄ°) verilerine göre, barajlardaki doluluk oranı 2005'te yüzde 79,56 idi. 2006'da bu rakam yüzde 97,56'ya kadar çıktı. 2008'de doluluk yüzde 30,4'e iniyor. 

2014'ün ilk aylarında da oran yüzde 30,34 olarak ölçüldü.

Ä°stanbul'a su saÄŸlayan on barajdaki doluluk oranı ÅŸöyle:

Ömerli % 41, Terkos % 40.52, Darlık % 29,67, Büyükçekmece % 28,92, Alibey % 21,16, Istrancalar % 18,21, Sazlıdere % 16,92, Kazandere % 12,68, Elmalı % 6,79 ve Pabuçdere % 0,21.

Barajlardaki mevcut su miktarı ise 263 milyon 567 bin metreküp.

Su miktarı açısından, Ömerli Barajı 96 milyon 496 bin metreküp ile birinci, Terkos Barajı 65 milyon 736 bin metreküp ile ikinci sırada yer aldı.

Kaynak: Meteoroloji Genel MüdürlüÄŸü

Ä°stanbul 'olaÄŸanüstü kurak'

Meteoroloji Genel MüdürlüÄŸü'nün internet sitesinde yer alan ve Kasım 2013-Ocak 2014 arasını gösteren kuraklık analizi raporları da Ä°stanbul'daki kuraklık artışını ortaya koyuyor. 

Buna göre, küresel ısınmanın etkisiyle ÅŸubat ayında baharı yaÅŸayan Ä°stanbul, 'olaÄŸanüstü kurak' günler yaşıyor.

"İstanbul'u susuz bırakmayacağız"

Orman ve Su Ä°ÅŸleri Bakanı Veysel EroÄŸlu, kuraklık devam etse bile kentin içme suyu ihtiyacını karşılamak için alternatif plânları olduÄŸunu açıklamıştı. "Ä°stanbul'u susuz bırakmayacağız." dedi.

Bakan EroÄŸlu'na göre, Ä°stanbul halihazırda günde 2,5 milyon metreküp su tüketiyor. EroÄŸlu, Ä°stanbul'da su kesilmeyeceÄŸini söyledi.

Ä°stanbul'un önemli su kaynaklarından Alibeyköy Barajı'nın büyük kısmı kurudu. [Güray Ervin-Al Jazeera]

"Susuz yaz kapıda"

Al Jazeera'ye konuÅŸan Ä°stanbul Teknik Üniversitesi (Ä°TÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji MühendisliÄŸi Bölümü'nden Prof. Dr. Orhan Åžen, Ä°stanbul'u yaz aylarında büyük bir su sıkıntısının beklediÄŸini söyledi. Ocak ayında beklenen yağışın yaÄŸmadığını hatırlatan Åžen'e göre, Ä°stanbul'da 300 milyon metreküp su kaldığı için bu suyun yetmesi mümkün deÄŸil.

Prof. Åžen, yağış olsa dahi barajlardaki yüzde 30 civarındaki doluluk oranının en fazla 40-45'lere çıkabileceÄŸini belirtti. Åžen, Ä°stanbul'daki mevcut barajların içme suyu ihtiyacını karşılamakta zorlandığını, artık yeni barajların yapılması gerektiÄŸini ifade etti.

Ä°TÜ Meteoroloji MühendisliÄŸi Bölümü ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat KadıoÄŸlu da, susuzluÄŸa karşı acil tedbir alınması gerektiÄŸini söyledi. Bunun yolunun da tasarruftan geçtiÄŸini belirtti.

KadıoÄŸlu'na göre, su kıtlığını yalnızca iklime yani yağış azlığına baÄŸlamak da yanlış. Mikdat KadıoÄŸlu, Ä°stanbul'da su havzalarının kapasitesinin 5-6 katı nüfus olduÄŸunu vurguladı. "Ä°ki kat yağış olsa bile su kıtlığının yaÅŸanabileceÄŸini" ifade etti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.