Sosyal Medya

Bilim Teknoloji

Sosyal medyaya yalan makinesi

Sosyal medyada yer alan yalan bilgiler tarih olmak üzere. Pheme adındaki proje Twitter ve Facebook gibi sosyal ağlarda yayılan bilgilerin gerçek olup olmadığını ortaya çıkarmayı hedefliyor.



Sosyal medya günümüzde hayatı etkileyen önemli kavramlardan biri. Ancak sosyal medyada sadece doÄŸru bilgiler deÄŸil bazen yalan, gerçek olmayan ya da çarpıtılmış bilgiler de yayılabiliyor. Bu da zaman zaman kötü sonuçlar doÄŸuruyor.

Sosyal medyanın yapısı gereÄŸi hangi bilginin ne kadar doÄŸru olduÄŸunu bilmek çok kolay deÄŸil. Zaman zaman bağımsız kaynaklar tarafından doÄŸrulanma ihtiyacı duyulan bu bilgilerin gerçekliÄŸini ortaya çıkarmak ise Pheme isimli yeni bir projenin ana konusu.

Yaklaşık 3 yıldır üzerinde çalışılan projenin arkasında Ä°ngiltere'nin Sheffield, Warwick, King's College London, Almanya'nın Saarland ve Viyanalı Modu üniversiteleriyle Atos, iHub, Ontotext ve swissinfo ÅŸirketleri yer alıyor. Pheme'in temel amacı 'Big Data' olarak tabir edilen sosyal aÄŸlardan gelen bilgilerin güvenirliÄŸini araÅŸtırmak.

2011 yılında Londra'da yaÅŸanan isyan olaylarının ardından baÅŸlayan proje Twitter ve Facebook'tan gelen yorum ve mesajlarla saÄŸlık forumlarındaki mesajları tarıyor. Taranan yorum ve mesajlar "Spekülasyon, Tartışma, Yanlış Bilgi ve Dezinformasyon" olarak 4 baÅŸlığa ayrılıyor.

Projenin başındaki isim olan Sheffield Üniversitesi'nden Dr. Kalina Bontcheva, "2011 yılında Londra olayları sırasında isyancıların sosyal aÄŸlar üzerinden organize olması üzerine bu sosyal aÄŸların kapatılması gerektiÄŸi tavsiye edilmiÅŸti. Ancak sosyal aÄŸlar aynı zamanda faydalı iÅŸler için de kullanılıyor. Burada sorun yalan bilgiyle gerçek bilgiyi birbirinden ayırt etmede yaÅŸanıyor" dedi.

Projede gelen bilgiler yazarına göre kategorilendiriliyor. Bu kategoriler arasında haber, gazetesi, görgü tanığı gibi seçenekler yer alıyor. Åžimdilik sadece yazılı mesajların kategorize edildiÄŸi sistem henüz resimleri analiz edemiyor.

Yapılan analizler proje çalışanlarının ekranında görsel olarak takip edilebiliyor. Ä°lk test sonuçlarının 18 ay içinde oluÅŸması beklenen projede gazeteci ve saÄŸlık profesyonelleri çalışıyor.

Projeyle bir yandan gazeteciler için bilgi kaynağı olarak kullanılabilecek bilgiler üretmeyi amaçlanırken diÄŸer yandan acil saÄŸlık konularında anında tepki vermek de hedefleniyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.