Sosyal Medya

YaÅŸam

MİT'e olağanüstü yetkiler

Hükümet Meclis’e MİT’i güçlendirecek yeni bir kanun teklifi sundu. Teklif ile MİT sadece istihbarat toplayan bir kurum olmaktan çıkarılarak doğrudan operasyon yapma yetkisine kavuşturuluyor.



AK Parti, 17 Aralık operasyonunun ardından tartışmaların odağındaki kurumlardan biri haline gelen Milli Ä°stihbarat TeÅŸkilatı ile ilgili Meclis’e bir kanun teklifi sundu. Teklif ile MÄ°T güçlendiriliyor, yurtdışında da doÄŸrudan operasyon yapma yetkisine kavuÅŸturuluyor. MÄ°T’in Ä°mralı adasında, PKK lideri Abdullah Öcalan ile yürüttüÄŸü görüÅŸmelere de hukuki nitelik kazandırılıyor.

DoÄŸrudan operasyon yetkisi

Teklife göre MÄ°T, dış güvenlik, milli savunma, terörle mücadele ve uluslararası suçlar ile siber güvenlik konularında istihbaratı saÄŸlamak için her türlü araç ve sistemleri kullanabilecek. Yabancı istihbarat teÅŸkilatlarının kullandığı yöntemleri ve imkanları elde edebilecek veya uygulayabilecek. Ayrıca görevlerini yerine getirirken “gizli çalışma usul, prensip ve tekniklerini” kullanabilecek. Böylece daha önce Milli Güvenlik Kurulu kararlarıyla görevlendirilebilen MÄ°T, operasyon yetkisini doÄŸrudan alıyor.

Teklifin 3. Maddesinde, istihbarat faaliyetleri için görevlendirilenlerin kimliklerini deÄŸiÅŸtirebilecekleri, kimliklerinin gizlenmesi için her türlü önlemi alabilecekleri ve tüzel kiÅŸilikler kurabilecekleri belirtildi. Yani MÄ°T gerekirse bir ÅŸirket de kurabilecek. MÄ°T görevlileri bunun için gerekli belgeleri , araç ve gereçleri hazırlayabilecek ya da deÄŸiÅŸtirebilecek.

MÄ°T görevlerini yerine getirirken, diÄŸer kamu kurumlarından her türlü malzeme, ekipman ve cihazı devralabilecek.

Ayrıca MÄ°T'e, Savunma Sanayi Destekleme Fonu’ndan kaynak aktarımı yapılacak. Bunun için Milli Savunma Bakanı’nın uygun görüÅŸü ve BaÅŸbakan'ın onayı gerekecek.

Öcalan ile görüÅŸmelere hukuki güvence

Yine teklifin 3. Maddesi ile, Ä°mralı görüÅŸmelerine hukuki güvence getiriliyor. Teklifte “MÄ°T mensupları görevlerini yerine getirirken ceza ve infaz kurumlarındaki tutuklu ve hükümlülerle, önceden bilgi vermek suretiyle görüÅŸebilir, görevinin gereÄŸi terör örgütleri dahil olmak üzere milli güvenliÄŸi tehdit eden bütün yapılarla irtibat kurabilir” ifadesi yer alıyor.

Böylece MÄ°T’in Oslo’da baÅŸlayan ancak kesintiye uÄŸrayan, ardından çözüm süreci kapsamında Ä°mralı adasında hükümlü olan PKK lideri Abdullah Öcalan ile yürüttüÄŸü görüÅŸmeler kanun güvencesine kavuÅŸturuluyor.

Ä°stihbarat Kurulu’nun başına BaÅŸbakan geliyor

Teklif Milli Ä°stihbarat Koordinasyon Kurulu’nun  yapısını da deÄŸiÅŸtiriyor. Kurulun başına BaÅŸbakan geliyor. Kurul BaÅŸbakan’ın belirlediÄŸi bakan ve bürokratlardan oluÅŸacak. OlaÄŸan toplantılarını 3 ayda bir yapacak. Ancak BaÅŸbakan'ın talebi üzerine de her zaman olaÄŸanüstü toplanabilecek. Sekreteryasını MÄ°T MüsteÅŸarlığı’nın yürüteceÄŸi kurulun kararları BaÅŸbakan’ın onayına sunulacak. Kurul kararları baÄŸlayıcı olacak.

TIR’lara güvence

Suriye’deki Türkmenlere insani yardım taşıdığı açıklanan ve savcılar tarafından durdurulmaları tartışma yaratan MÄ°T TIR’larına da güvence getiriliyor. Teklife göre Cumhuriyet savcıları MÄ°T mensuplarına iliÅŸkin ihbar veya ÅŸikayet aldıklarında MÄ°T ile temasa geçecekler. Görevli olduÄŸu anlaşılanlarla ilgili adli iÅŸlem yapılmayacak, herhangi bir koruma tedbiri uygulanamayacak.

Ayrıca teklif ile isimsiz, imzasız, adressiz, belli bir olay ve nedeni içermeyen, delil ve dayanağı gösterilmeyen ihbar ve ÅŸikayetlerin savcılar tarafından iÅŸleme alınamayacağı öngörüldü. Savcıların MÄ°T TIR’larını ihbar üzerine durdurduÄŸu iddia edilmiÅŸti.

Belge sızmasına önlem

Teklif MÄ°T’ten bilgi ve belge sızması ve bunların yayınlanması ya da yayılmasına iliÅŸkin de önlemler öngörüyor. MÄ°T belgelerinin özellikle sosyal medya aracılığı ile yayılması engellenmeye çalışılıyor. 17 Aralık operasyonundan sonra MÄ°T içinden bazı belgelerin tahrip edilerek sızdırıldığı iddiaları ortaya atılmıştı.

Meclis’e sunulan teklifle, MÄ°T’e iliÅŸkin bilgi ve belgeleri alan, temin eden, çalan, sahte olarak üreten, yok eden ve tahrip edenlere 4 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.

Belgeleri yayanlara 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası, belgeleri  her türlü basın yayın organları dışında, sosyal medya aracılığıyla açıklayan, yayınlayan ve yayılmasını saÄŸlayanlara da 3 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası getiriliyor. 

Yalan makinesi testi

Teklif MÄ°T'in kendi çalışanlarının güvenilirliÄŸini ve uygunluÄŸunu belirlemek için de yalan makinası dahil  her türlü test, teknik ve yöntemi kullanabilmesini öngörüyor.

MÄ°T MüsteÅŸarı veya yardımcısının onayıyla, yabancıların, MÄ°T mensuplarının, MÄ°T’te görev almış olanların veya görev alacakların iletiÅŸimi tespit edilebilecek ve dinlenebilecek.

MİT mensuplarının yargılanması

MÄ°T Kanunu kapsamına giren suçlarda, MÄ°T görevlilerinin suçlarına iliÅŸkin yargılamaları HSYK tarafından belirlenecek Ankara Ceza Mahkemesi yapacak. MÄ°T MüsteÅŸarı hakkındaki yargılama ise Yargıtay ilgili dairesince yapılacak. Daha önce savcılar tarafından ifadesi alınmak istenen MÄ°T MüsteÅŸarı Hakan Fidan için hükümet bir düzenleme yapmış ve MüsteÅŸar hakkında soruÅŸturma izni BaÅŸbakan’a baÄŸlanmıştı.  

Teklife göre MÄ°T mensupları ile MÄ°T'te görev yapmış olanlar, kurum ile ilgili konularda tanıklık yapamayacak, belirli durumlarda ise tanıklıkları izne baÄŸlı olacak

MÄ°T görevlilerine madalya

Teklif ile üstün baÅŸarı ve yararlılık gösteren MÄ°T personeline madalya verilebilmesi de düzenleniyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.