Sosyal Medya

Coğrafyamız

Sincan'da kanlı gün

Çin polisi yoğun olarak Uygur Türklerinin yaşadığı bölgede, intihar saldırısı hazırlığında olduğunu açıkladığı bir gruba ateş açtı, 15 kişi öldü.



Çin resmi haber ajansı Xinhua polisin Sincan'da intihar saldırısı giriÅŸiminde bulunan bir gruba ateÅŸ açtığını, olayda 15 kiÅŸinin öldüÄŸünü duyurdu. Haberde, gruptan sekiz kiÅŸinin açılan ateÅŸ sonucu, üçünün ise üzerlerindeki bombaların patlaması sonucu öldüÄŸü belirtildi. Patlamada gruptan olmayan dört kiÅŸi daha öldü.

Haberde "Aksu vilayetinin Wushi ilçesinde motosikletli ve otomobilli teröristler devriye görevi için toplanan polislere saldırdı. Polis otomobil içinde bomba olarak kullanılmak üzere teröristlere ait bilinmeyen sayıda sıvılaÅŸtırılmış doÄŸal gaz tüpü bulduÄŸunu açıkladı" ifadesi kullanıldı.

Sincan karışık

Sincan özerk bölgesinde 10 milyon Uygur Türkü yaşıyor. Bölge nüfusunun yaklaşık yüzde 45'i Müslüman Uygurlardan oluÅŸuyor.

Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütü 2013'teki raporunda Çin'i, bölgede yaygın bir etnik ayrımcılık, dini faaliyetlere yönelik baskı ve artan bir kültürel sindirme politikası uygulamakla suçlamıştı.

Çin yönetimi ise bölgedeki ÅŸiddet olaylarından "terörist" olarak tanımladığı "ayrılıkçı grupları" sorumlu tutuyor.

Temmuz 2009’da Sincan'ın baÅŸkenti Urumçi’deki ayaklanmada 197 kiÅŸi yaÅŸamını kaybetmiÅŸti, 1721 kiÅŸi ise yaralanmıştı.

2013’te ise bölgede meydana gelen farklı olaylarda Uygur, Han Çinlileri ve farklı etnik gruplardan olmak üzere 100 kiÅŸi hayatını kaybetmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.