Sosyal Medya

Sağlık

Fazla süt çocuklarda kabızlığa yol açıyor

ocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sevil Elçin Kızılok, "İnek sütü anne sütüne göre daha fazla kabızlık yapıyor. Hazır mamalar da inek sütünden yapıldığı için kabızlık sorununa yol açabiliyor" diyor.



Çocuklarda sık görülen kabızlık sorununda fazla inek sütü tüketilmesinin posalı yiyecek tüketilmemesinin, katı gıda tüketilmesinin, çocukların okulda tuvalete girememesinin etkili olduÄŸuna dikkat çekildi.  Çocuk SaÄŸlığı ve Hastalıkları Uzmanı  Dr. Sevil Elçin Kızılok, “Sebze ve salata yememek, posa almamak kabızlığı kolaylaÅŸtırıyor. Aç karnına su içtikten sonra, kuru kayısı ve kuru incir tüketmek bağırsak hareketini artırıyor. Çocuklar kuru kayısı ve kuru incir yemiyorsa yoÄŸurda karıştırmak ya da meyve püreleriyle beraber vermek etkili olabiliyor. Bu ÅŸekilde bağırsak hareketi de artmış oluyor. Ara öÄŸünlerin atlanmaması da bu hareketi saÄŸlıyor” dedi.

Kabızlık sorunu sürerse kronikleÅŸiyor

Beslenme terbiyesinin emek istediÄŸine iÅŸaret eden Dr. Sevin Elçin Kızılok, “Kabızlığı tedavi edildiÄŸinde iyileÅŸiyor ama sorun sürerse kronikleÅŸebiliyor. Tedaviye erken baÅŸlamak da önem taşıyor. Özellikle anneleri çalışan bebeklerin anneanne ve babaanneleri kıyamadıklarından çocukların beslenme düzenini bozuyor ve onları börek, makarna gibi yenmesi kolay ama kabızlıkta yenmemesi gereken gıdalarla besliyorlar. Çocukların evden çıkmaması ve hareketsiz olması da kabızlığı kronikleÅŸtiriyor” diye konuÅŸtu.

Kabızlık ilaçlarını düzenli kullanmak ÅŸart

Kabızlık tedavisinde ilaçların kullanımı sırasında sorun yaÅŸanıyor. Aileler ilaçları alışkanlık yapacağı korkusuyla gerektiÄŸi kadar kullanmıyor. Dr. Sevin Elçin Kızılok ailelere ÅŸu önerilerde bulunuyor:

“Oysa bu ilaçlar sertleÅŸen dışkının yumuÅŸamasını saÄŸlıyor. Kabızlık tedavisinde kullanılan fitiller ilaçlardan daha çok tercih ediliyor, çünkü fitil kullanmak annelerin kolayına geliyor. Kabızlık tedavisinde beslenmesinde belli kurallara uyanlar baÅŸarılı oluyor. Günlük tuvalete çıkmada kiÅŸisel farklılıklar olabiliyor. Bebeklerde günde 7-8 defa çıkılması normalken,  çocuklarda 3-4 defa tuvalete çıkan da normal kabul ediliyor.”

Çocuklarda kabızlığın nedenleri

Dr. Sevin Elçin Kızılok, çocuklarda kabızlığa neden olan 7 önemli sorunla ilgili bilgi vererek ailelerin bu tip durumlarda hekime danışmasını önerdi.

1.         Bağırsak yapısındaki sorunlar: Anne sütü çocuÄŸun her türlü ihtiyacını karşılasa da bu tip bir yapısal sorun kabızlığa neden olabiliyor.

2.         DoÄŸuÅŸtan gelen anatomik sorunlar: Bağırsak geniÅŸliÄŸi gibi doÄŸuÅŸtan gelen hastalıklar da kabızlık sorununa yol açabiliyor. Böyle sorunlar olduÄŸunda çocukları, çocuk cerrahisi ve çocuk gastroenterolojisi uzmanlarının takip etmesi gerekiyor.

3.         Ailesel bağırsak yavaÅŸlığı ve yanlış gıda seçimi: Ailesel bağırsak yavaÅŸlığı ve yanlış gıda seçimi de kabızlığa yol açabiliyor.

4.         Süt tüketiminin abartmak: ÇocuÄŸun süt içmesi aileler için iyi bir ÅŸey ancak çocuk fazla miktarda süt içtiÄŸinde kronik kabızlık ve demir eksikliÄŸi olabiliyor. Süt tüketiminin günlük yarım litreyi geçmemesi gerekiyor.

5.         Sürekli katı gıda ile beslemek: Anneler bebeklerin katı gıdaları sevip yemesi halinde sürekli bu gıdalara yönelince de kabızlık oluyor.

6.         Ä°htiyaç halinde tuvalete gitmemek: Çocuklar okulda tutuyor ve tuvalete gitmiyor.

 7.        Çocukların acıdan korkması: Psikolojik olarak da tuvaletini yapmak istemeyen çocuklar var. Kimi çocuklar tekrardan aynı acıyı yaÅŸamamak için tutabiliyorlar.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.