Sosyal Medya

Sağlık

Çocuklardaki ağrıları görmezden gelmeyin

Büyüme çağındaki çocuklarda görülen kol ve bacak ağrılarının altından ciddi sağlık sorunları çıkabilir.



Medipol Üniversitesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Bülbül, dinlenmelerine raÄŸmen çocuklardaki büyüme aÄŸrısının geçmemesi halinde tümör ve hastalık gibi sorunlar ortaya çıkabileceÄŸini söyledi.

Kız çocuklarında 8-14, erkeklerde ise 10-16 yaÅŸ grubunda aÄŸrıların sıklaÅŸtığını belirten Bülbül, ÅŸu bilgileri verdi:
"Büyüme çağındaki çocuklarda genellikle kol ve bacak aÄŸrıları çok sık karşılaşılan sorunlardır. Pek çok anne-baba bu aÄŸrıları büyüme aÄŸrısı olarak düÅŸünüp, çocuklarını bir hekime götürme ihtiyacı hissetmez. AÄŸrı, dinlenmeyle de geçmiyorsa, anne babaların bu konuda daha dikkatli olmaları gerekiyor. Çocuklarda büyüme aÄŸrısı, dinlenmeye raÄŸmen geçmiyorsa altından tümör dahil, çeÅŸitli sorunlar çıkabilir."

Bülbül, geçmek bilmeyen aÄŸrıların mutlaka deÄŸerlendirilmesi gerektiÄŸine dikkati çekerek, ÅŸunları söyledi:
"AÄŸrı, vücudumuzun güvenlik alarmıdır. Vücudumuz tehdit olarak algıladığı olayda sistemlerini aktive eder. AÄŸrılar uzun süredir geçmiyor ve her geçen gün artarak devam ediyorsa 'burada dikkate alınması gereken bir sorun var' demektir. Eczanelerden ulaÅŸabileceÄŸimiz aÄŸrı kesiciler, kemik ve kastan kaynaklanan kanserin aÄŸrısını kesemez fakat aÄŸrı kesici ilaçların etkisinin azalmasıyla aÄŸrı tekrar aynı ÅŸekli alıyorsa bu da deÄŸerlendirilmesi gereken bir durumdur. Kötü huylu tümöre baÄŸlı aÄŸrıların çoÄŸunluÄŸu gece daha da artarak devam eder. Kas ve kemik aÄŸrısı gece uykusundan bir çocuÄŸu uyandırıyorsa, kötü huylu tümör olup olmadığının mutlaka ispat edilmesi gerekir."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.