Sosyal Medya

YaÅŸam

1915 olayları belgelerle anlatılacak

Gelecek yıl 100. yılına girecek olan 1915 olayları, içerisinde akademisyenler, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve siyasetçilerin yer alacağı büyük bir projeyle dünya kamuoyuna anlatılacak.



Gelecek yıl 100. yılına girecek olan 1915 olayları, içerisinde akademisyenler, sivil toplum kuruluÅŸları temsilcileri ve siyasetçilerin yer alacağı büyük bir projeyle dünya kamuoyuna duyurulacak.

“KarabaÄŸ Meselesi ÖrneÄŸinde Bölgesel AnlaÅŸmazlıkların Olumsuz Sonuçlarının Çözümlenmesi” baÅŸlıklı proje kapsamında, 1915 olayları ilk defa tarihsel belegelerle ele alınacak.

Pojenin tanıtım konferansı olan “KarabaÄŸ Sorunu; Nereden Nereye” baÅŸlıklı çalıştay 20 Ocak'ta Ankara’da düzenlenirken, baÅŸkanlığını Safi'nin yürüttüÄŸü Avrasya Sivil Toplum Ä°ÅŸbirliÄŸi DerneÄŸi ve Avrasya Ekonomik Ä°liÅŸkiler DerneÄŸi (Eko Avrasya) yürüttüÄŸü bu projeye Azerbaycan CumhurbaÅŸkanlığı Sivil Toplum KuruluÅŸlarına Devlet DesteÄŸi Åžurası ve Azerbaycan'ın Ankara BüyükleçiliÄŸi destek verecek. Projeye Ermeniler tarafından gerçekleÅŸtirilen Hocalı katliamı nedeniyle yine sembolik bir gün olan 26 Åžubat’ta, Recep Tayyip ErdoÄŸan Üniversitesinde baÅŸlanacak. Programa, Abdullah Gül Üniversitesi, Adana, Mersin, Trabzon, Giresun, Konya, Erzurum, Erzincan ve Yozgat’ta bulunan üniversitelerle devam edilecek. 

KKTC, Almanya ve Hollanda'da projenin yurtdışı ayağı yürütülürken, konferanslarda görev alan akademisyenler, siyasiler ve STK temsilcileriyle program sonunda iki günlük bir kamp yapılacak. Burada somut çözüm önerileri görüÅŸülecek va hazırlanacak rapor bir kitap haline getirerek bilim çevreleri ve uluslararsı kamuoyu ile paylaşılacak.

 

- "Projenin amacı uluslararası kamuoyunu aydınlatmak"

Projeye iliÅŸkin AA muhabirinin sorularını cevaplayan AK Parti Ä°stanbul Milletvekili ve Avrasya Sivil Toplum Ä°ÅŸbirliÄŸi DerneÄŸi BaÅŸkanı Ä°smail Safi, projenin hedefinin uluslararası kamuoyunu aydınlatmak olduÄŸunu belirtti. Safi, "Asırlık bir mesele olan sözde Ermeni soykırımına karşı Türkiye’nin tezlerini güçlendiren bu projeyi önemli kılan, ilk defa uzmanlar tarafından arÅŸivlerden derlenen bilgilerle ele alınmasıdır" dedi.

Mevcut çalışmaların zamanla güncelliÄŸini yitirdiÄŸine iÅŸaret eden Safi, "Bu programda ortaya konulacak öneriler, uygulanabilir, gerçekçi öneriler olacak. 100 yıl önce gerçekleÅŸtiÄŸi veya gerçekleÅŸmediÄŸi veya nasıl gerçekleÅŸtiÄŸi tam olarak ortaya konulamayan bir mesele... YaÅŸayan ÅŸahitleri de olmadığı için elimizde tek kalan Osmanlı ve Rusya’nın Moskova’daki belgeleridir" diye konuÅŸtu.

Tarihi belgelere bakılmaksızın mesnetsiz iddialar yöneltildiÄŸine dikkati çeken Safi, Türkiye’nin isteÄŸinin, bu meselenin tamamen tarihçilere bırakılması olduÄŸunu ancak karşı tarafın buna yanaÅŸmadığını vurguladı.

Belgeler incelendiÄŸinde, söz konusu sözde soykırımın yaÅŸandığına dair bir belge olmadığının altını çizen Safi, "Rusya’daki belgeleri yerinde inceleyen arkadaÅŸlarımız, bu belgelerde soykırım yaÅŸandığına dair hiçbir bilgi bulamadılar. Tarihi belgelere bakılmaksızın kabaca hesaplarla mesnetsiz iddialarda bulunuyorlar" deÄŸerlendirmesini yaptı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.