Sosyal Medya

Coğrafyamız

Cenevre'de ne iÅŸiniz var?

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Suriye rejimi geçiş hükümetini tartışmayacaklarını söylüyor, o zaman Cenevre'de ne işiniz var?" dedi.



DışiÅŸleri Bakanı Ahmet DavutoÄŸlu, Afrika BirliÄŸi 22. Dönem Liderler Zirvesi'ne katıldığı Etiyopya'nın baÅŸkenti Addis Ababa'da Türk gazetecilere açıklamalarda bulundu. 

Esed Rejimi ile Suriyeli muhalifler arasında Ä°sviçre'nin Cenevre kentinde devam eden Cenevre 2 Konferansı ile ilgili Suriye yönetimini eleÅŸtiren DavutoÄŸlu, "Rejim, daha ilk günden geçiÅŸ hükümetini tartışmamak gibi bir stratejik taktiÄŸe yöneldi. Açılış konuÅŸmasında, rejimin dışiÅŸleri bakanı hiçbir ÅŸekilde geçiÅŸ yönetiminden bahsetmedi. (BM ve Arap BirliÄŸi Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar) Ä°brahimi'nin katıldığı müzakerelerde geçiÅŸ yönetimi konusu açıldığında rejim, 'bunu tartışmayız' diyor. Åžimdi o zaman niye geldiniz Cenevre'ye?" dedi. 

Cenevre-1 Mutabakatı'nın özünün tam yetkili bir geçiÅŸ hükümeti kurulması olduÄŸunu ifade eden DışiÅŸleri Bakanı DavutoÄŸlu, görüÅŸmelerde, Suriye muhalefetinin geçiÅŸ hükümetini tartışmak istediÄŸini buna karşın rejimin, muhaliflere "terörle mücadele ve gelin Åžam'da konuÅŸalım" gibi oyalayıcı taktikler ile yaklaÅŸtığını kaydetti. 

DavutoÄŸlu ÅŸöyle devam etti:

"Muhalefet geçiÅŸ yönetimini tartışmak istiyor, rejim ise 'gelin Åžam'da konuÅŸalım' diyor. Åžam'da ne konuÅŸulacak? Åžam'da bunları konuÅŸacak güvenlik ÅŸartları var mı?  Rejimin geçmiÅŸteki diplomatik manevralarını da bildiÄŸimiz için biz bunları bekliyorduk. Fakat Rusya, birçok ülke, rejimin buraya katılacağını söyledi. Mesele, Cenevre'de fiilen, fiziken bulunmak deÄŸil. Cenevre'de bir mutabakatın hukukuna uygun bir ÅŸekilde bulunmak. Muhalefet bu baÄŸlamda görüÅŸmeleri yürütüyor. Malesef rejim, sürekli zaman kazanmaya dönük, karşı tarafı suçlayıcı manevralar yapmaya dönük bir çaba içinde." 

- Cenevre'de taraflar masada kalmalı 

Suriye rejiminin, insani yardımlar konusunda verdiÄŸi  sözlerin hiçbirini yerine getirmediÄŸini söyleyen DışiÅŸleri Bakanı Ahmet DavutoÄŸlu, Suriye rejimi ile muhalefet arasında devam eden görüÅŸmelerde her iki tarafın da masada kalması ve çözüm ÅŸansını etkin bir ÅŸekilde kullanması gerektiÄŸini vurguladı. 

Ä°brahimi'nin iyi niyetli çabalarına raÄŸmen Cenevre-2'de mesafe almanın çok zor olduÄŸunu belirten DavutoÄŸlu, "Bizim de tavsiyemiz tarafların masada kalması" diye konuÅŸtu. 

- "Ä°ran ziyareti baÅŸarılı geçti" 

Gazetecilerin BaÅŸbakan ErdoÄŸan'ın Ä°ran ziyareti ile ilgili sorularına, "Ziyaret baÅŸarılı geçti" ÅŸeklinde cevap veren DışiÅŸleri Bakanı Ahmet DavutoÄŸlu, "Bunu ifade etmek isterim ki iki önemli imza attık. Bunlardan birincisi, Türkiye ile Ä°ran arasındaki tercihli ticaret anlaÅŸması imzalandı. Bu, çok uzun bir süreden beri devam eden müzakereydi ve neticeye kavuÅŸtu. Ä°kincisi, BaÅŸbakan ErdoÄŸan ile Ä°ran CumhurbaÅŸkanı Ruhani arasında yüksek düzeyli iÅŸbirliÄŸi konseyi anlaÅŸması imzalandı. Sayın Ruhani'nin önümüzdeki günlerde Türkiye'ye yapacağı ziyarette muhtemelen ilk toplantıyı yapacağız. Ä°ran ile iliÅŸkilerimiz, kurumsal ve yapısal nitelik kazanıyor" dedi.

Türkiye ile Ä°ran arasında birçok önemli iÅŸbirliÄŸi projesi bulunduÄŸuna dikkat çeken Bakan DavutoÄŸlu, "Basına çok yansımamasına raÄŸmen bu projelerden birisi Ä°ran'ın Bender Abbas Limanı'ndan Trabzon'a ulaÅŸacak demiryolu hattı. Bu gibi birçok proje bulunuyor" diye konuÅŸtu. 

- "Cenevre'de Ä°ran'ın katılmamasından dolayı boÅŸluk çıkmasını istemeyiz" 

Suriye muhalefeti ile rejimi arasında Ä°sviçre'nin Cenevre kentinde yapılan görüÅŸmelere Ä°ran'ın katılmamasından dolayı boÅŸluk çıkmasını istemediklerini dile getiren DışiÅŸleri Bakanı DavutoÄŸlu, Ä°ran'ın toplantılara katılmamasının, görüÅŸmelere katkı saÄŸlamayacağı anlamı taşımadığını belirtti. DavutoÄŸlu, Cenevre'ye Ä°ran'ın saÄŸlayacağı katkının ise önemli olduÄŸunu ifade etti. 

Ä°ran'ın görüÅŸmelere katılması için Türkiye tarafından teÅŸvik edildiÄŸini hatırlatan DavutoÄŸlu, "Ä°ran CumhurbaÅŸkanı Ruhani, bazı politika ve yaklaşımlarda farklılaÅŸtırıcı mesajlar verdi. Suriye konusu da böyle. Verilen mesajların, alanda uygulanmasını görmek isteriz" ÅŸeklinde konuÅŸtu. 

- Türk standını ziyaret etti. 

Afrika BirliÄŸi 22. Dönem Liderler Zirvesi'ne katılmak üzere Etiyopya'nın baÅŸkenti Addis Ababa'da bulunan DışiÅŸleri Bakanı Ahmet DavutoÄŸlu, Afrika BirliÄŸi Genel Merkezi'nde, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi 2015-2016 geçici üyeliÄŸine adaylık tanıtımı için açılan Türk standını gezdi. Standda bulunan görevliler ile sohbet eden DavutoÄŸlu, burada dağıtılan broÅŸürleri de inceledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.