Sosyal Medya

Coğrafyamız

Mısır'da yol haritasında değişiklik

Mısır Geçici Cumhurbaşkanı Mansur, askeri darbenin ardından belirlenen "yol haritası"nda değişiklik yapıldığını belirtti.



Mısır geçici CumhurbaÅŸkanı Adli Mansur, cumhurbaÅŸkanlığı seçiminin, parlamento seçiminden önce yapılacağını bildirdi.

Mansur, televizyonda yayımlanan "ulusa sesleniş" konuşmasında, askeri darbenin ardından belirlenen "yol haritası"nda değişiklik yapıldığını belirtti.

ÇeÅŸitli siyasi gruplarla konuÅŸtuÄŸunu ve bunların çoÄŸunluÄŸunun baÅŸkanlık seçiminin önce yapılması talebinde bulunduÄŸunu aktaran Mansur, "Dolayısıyla baÅŸkanlık seçimininin öne alınması suretiyle yol haritasında deÄŸiÅŸiklik yaptım" dedi.

KonuÅŸmasında üniversite öÄŸrencileri baÅŸa olmak üzere haklarında soruÅŸturma yürütülen bütün tutukluların durumlarının gözden geçirilmesi ve kanuna aykırı eylemleri tespit edilmeyenlerin tamamının serbest bırakılması konusunda BaÅŸsavcı'ya talimat verdiÄŸini belirten Mansur, bununla beraber, "teröre karşı kararlılıkla mücadele edileceÄŸini" ve bu konuda "istisani" önlemler almakta tereddüt gösterilmeyeceÄŸini ifade etti. 

Mısır'da seçilmiÅŸ cumhurbaÅŸkanı Muhammed Mursi'nin darbeyle görevinden uzaklaÅŸtırılmasının ardından, ülkedeki siyasi sürece iliÅŸkin bir "yol haritası" hazırlanmıştı. Buna göre, anayasa referandumunun ardından parlamento seçimi ve daha sonra cumhurbaÅŸkanlığı seçiminin yapılması öngörülmüÅŸ, ancak bu konuda takdir hakkının geçici CumhurbaÅŸkanı Mansur'a bırakıldığı belirtilmiÅŸti.

Gözlemciler, ilk baÅŸlarda adaylığı düÅŸünmediÄŸi ifade edilen askeri darbenin "mimarı" Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi'nin cumhurbaÅŸkanlığına aday olacağı tahmininde bulunuyor. Kahire'de subaylar için verilen bir eÄŸitim seminerinde konuÅŸan Sisi, "ordu ve halk desteÄŸini" alması durumunda adaylığa açık olduÄŸu mesajını vermiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.