Sosyal Medya

YaÅŸam

Türkiye yağışlı havaya kavuşacak

Meteoroloji Genel Müdürü Güneş, haftasonu gelecek yağışların hafta boyunca aralıklarla etkisini sürdüreceğini açıkladı.



Meteoroloji Genel Müdürü Ä°smail GüneÅŸ, Türkiye'nin haftasonu yağışlı havaya kavuÅŸacağını ve yağışların önümüzdeki hafta da aralıklarla etkisini devam ettireceÄŸini belirterek, yağışla birlikte havanın soÄŸuyacağını, mevsim normalleri civarında veya 1-2 derece üzerinde sıcaklıklar görüleceÄŸini söyledi.

GüneÅŸ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'yi yaklaşık bir aydır, etkisi altında tutan yüksek basınç merkezinin geçen hafta itibariyle etkisini yitirdiÄŸini bildirdi.

Bir ay boyunca sisli, puslu ve yağışsız bir dönem geçirildiÄŸini ifade eden GüneÅŸ, ancak bu hafta özellikle Salı gününden itibaren yağışlı hava kütlelerinin yurdu etkisi altına almaya baÅŸlayacağını anımsattı.

Bugün akÅŸamdan itibaren yeni bir yağışlı hava kütlesinin Türkiye'yi etkileyacaÄŸini belirten GüneÅŸ, "Cumartesi, Pazar ve Pazartesi günleri, vatandaÅŸlarımızın da özellikle dört gözle beklediÄŸi 'yağışlı bir havaya kavuÅŸacağız' diye düÅŸünüyoruz. Bu yağışlı sistem önümüzdeki hafta da yine aralıklarla etkisini devam ettirecek" dedi.

GüneÅŸ, Cumartesi günü, yurdun özellikle batı kesimlerinde, Trakya'nın batısında, kıyı Ege ve batı Akdeniz'de kuvvetli ve çok kuvvetli yağış beklendiÄŸini, yurdun hemen hemen tamamına yakınının yağışlı olacağını, iç kesimlerde orta kuvvette ve hafif aralıklı yağışlar beklendiÄŸini, yüksek kesimlerde de hava sıcaklığının da düÅŸmesiyle kar yağışlarının görüleceÄŸini dile getirdi.

Pazar günü ise yağışlı hava kütlesinin, Orta ve DoÄŸu Karadeniz'in dışında bütün yurtta etkili olacağını ifade eden GüneÅŸ, "Yine kıyı Ege, batı Akdeniz, hatta Akdeniz'in tamamını söyleyebiliriz ve KahramanmaraÅŸ, Adıyaman civarında da bu yağışlar kuvvetli, MuÄŸla ve Antalya civarındaysa çok kuvvetli, hatta ÅŸiddetli yağışlar bekliyoruz. Ä°ç kesimlerde yine yüksek kesimlerde kar yağışı veya karla karışık yaÄŸmur görülecek" deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Ä°smail GüneÅŸ, Pazartesi günü de yağışların biraz hafifleyeceÄŸini, ancak yurdun hemen hemen tamamını aralıklı olarak etkilemeye devam edeceÄŸini aktararak, Orta ve DoÄŸu Karadeniz sahilinin dışında bütün yurtta yağışların aralıklı olarak devam edeceÄŸini, Batı Karadeniz ve DoÄŸu Anadolu'da ise kar ÅŸeklinde yağışların olacağını söyledi.

Salı günü de yağışlı hava kütlesinin biraz daha etkisini azaltacağını ve doÄŸuya doÄŸru kayacağını anlatan GüneÅŸ, "Yine yurdumuzun güney kesimleri, Ä°ç Anadolu'nun batısı ve DoÄŸu Anadolu kesimi, GüneydoÄŸu Anadolu yağışlı geçecek. Hava sıcaklığının da soÄŸumasıyla yine DoÄŸu Anadolu'da yağışlar kar ÅŸeklinde görülecek" diye konuÅŸtu.

GüneÅŸ, ÇarÅŸamba günü de Karadeniz Bölgesi dışında genel olarak yurdun tamamında yağışların görüleceÄŸini belirterek, bu yağışların ilk günlerdeki gibi kuvvetli ve çok kuvvetli olmamakla birlikte yine aralıklı olarak Ä°ç Anadolu ve özellikle batı bölgelerde yaÄŸmur, DoÄŸu bölgelerde ise kar ÅŸeklinde yağışların meydana geleceÄŸini kaydetti.

PerÅŸembe günü yağışlı hava kütlesinin yurdu etkileme devam edeceÄŸini aktaran GüneÅŸ, özellikle doÄŸu bölgesinde ve Ä°ç Anadolu'nun yüksek kesimleri ile iç kesimlerde karla karışık yaÄŸmur ve kar, GüneydoÄŸu Anadolu'da ise yaÄŸmurun yaÄŸacağını ifade etti.

Özellikle Cumartesi ve Pazar günleri kıyı Ege'de metrekareye 20 ila 50 kilogram arası yağış düÅŸeceÄŸini kaydeden GüneÅŸ, Antalya ve MuÄŸla civarında ise çok kuvvetli bir yağış beklendiÄŸini ve 50 ila 100 kilogram civarında bir yağış beklentisinin bulunduÄŸunu anlattı.

Hava sıcaklıklarının ise ÅŸu anda mevsim normallerinin 5 ila 10 derece üzerinde seyrettiÄŸine dikkati çeken GüneÅŸ, fakat yağışla birlikte havanın soÄŸuyacağını, mevsim normalleri civarında veya 1-2 derece üzerinde sıcaklıkların görüleceÄŸini belirtti.

Cumartesi, pazar ve önümüzdeki hafta kuvvetli lodosun görüleceÄŸini dile getiren GüneÅŸ, "Dolayısıyla baca gazı zehirlenmeleri açısından vatandaÅŸlarımızın özellikle dikkat etmelerini tavsiye ediyoruz" dedi.

Okulların tatil olmasının ardından kayak merkezlerine gitmek isteyen vatandaÅŸların bulunabileceÄŸini ifade eden GüneÅŸ, yağışlı hava öncesinde, ÅŸu anda Kartalkaya'da 29, UludaÄŸ'da 10, Palandöken'de 40, Sarıkamış'ta 31 santimetre kar yüksekliÄŸinin bulunduÄŸunu, kar yağışlarıyla birlikte bu deÄŸerlerin daha da artacağını dile getirdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.