Sosyal Medya

Bilim Teknoloji

Türkiye'nin ilk transgenik kuzusu

İÜ Veteriner Fakültesi, Türkiye'nin ilk transgenetik çiftlik hayvanını ürettiklerini duyurdu.



Türkiye'nin ilk klon canlıları olan "Oyalı" ve "Zarife" adlı kuzuları üreten Ä°stanbul Üniversitesi (Ä°Ü) Veteriner Fakültesi ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr. Sema Birler'in baÅŸkanlığındaki ekip, yine bir ilki gerçekleÅŸtirerek "transgenik" çiftlik hayvanını üretti. 

Ä°Ü'den yapılan açıklamada, Veteriner Fakültesi, Dölerme ve Suni Tohumlama Anabilim Dalı'nda 23 Kasım 2013'te doÄŸan transgenik kuzu "Çimen"in saÄŸlıklı ÅŸekilde büyüdüÄŸü belirtildi.

Üniversitenin Bilimsel AraÅŸtırma Projeleri Birimi tarafından desteklenen projede, üç anneden elde edilen beÅŸ yavrudan birinin transgenik olarak dünyaya geldiÄŸi kaydedilen açıklamada, çalışmanın yurt içi ve dışından üniversitelerle ortaklaÅŸa gerçekleÅŸtirildiÄŸi ve Havai Üniversitesinden Prof. Dr. Stefan Moisyadi tarafından geliÅŸtirilmiÅŸ hiperaktif plazmid kullanıldığı aktarıldı.

Açıklamada, ÅŸu bilgilere yer verildi:

"Bu gen, intrasitoplazmik gen enjeksiyonu yöntemiyle koyun embriyolarına transfer edilmiÅŸtir. GerçekleÅŸtirilen bu çalışma, kullanılan yöntem itibarıyla dünyadaki öncü çalışmalardandır. Bundan birkaç ay önce yine aynı ekip, Ä°Ü Veteriner Fakültesinde Türkiye'nin ilk transgenik tavÅŸanlarını üretmiÅŸti. Yurt dışında da ilgi gören bu çalışma, Amerika ve Ä°ngiltere'de birçok habere konu oldu. Çimen kuzunun doÄŸumu ile birçok hastalığın tedavisinde kullanılan biyoteknolojik ilaçların üretilmesinde önemli bir aÅŸama baÅŸarı ile tamamlanmıştır.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.