Sosyal Medya

Coğrafyamız

Suriye ''savaş suçu'' stratejisi izliyor

İnsan Haklarını İzleme Örgütü (HRW) Genel Müdürü Kenneth Roth, Suriye’nin izlediği stratejinin ''savaş suçu'' olduğunu söyledi.



Ä°nsan Haklarını Ä°zleme Örgütü (HRW) Genel Müdürü Kenneth Roth, Suriye’nin izlediÄŸi stratejinin ''savaÅŸ suçu'' olduÄŸunu söyledi.

Roth, Almanya’nın baÅŸkenti Berlin’de ''HRW 2014 Dünya Raporu''nun tanıtılması sırasında yaptığı konuÅŸmada, dün yayınlanan iÅŸkence fotoÄŸrafların Suriye’deki durumun acil olduÄŸunu gösterdiÄŸini belirtti.

Yayınlanan fotoÄŸrafların gerçek olup olmadığının doÄŸrulanmasının mümkün olmadığını ancak binlerce iÅŸkence ve idamı gösteren fotoÄŸrafların HRW’nin Suriye’yi ziyaret ettiÄŸinde gördükleriyle uyumlu olduÄŸunu ifade eden Roth, ''Ä°ÅŸkence aletleri ve birçok mahkumun ölümüne yol açan iÅŸkence delilleri gördük'' ifadesinde bulundu. Roth, ''Suriye hükümetinin bu savaÅŸta seçtiÄŸi yol, savaÅŸ suçu olan bir savaÅŸ stratejisidir. Bu da sivillerin hayatını mümkün olduÄŸunca periÅŸan hale getiriyor'' diye konuÅŸtu.

Suriye'nin uluslararası müfettiÅŸlerin ülkeye girmesine izin vermesini isteyen Roth, burada yaÅŸananların Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne getirilmesi gerektiÄŸini kaydetti.

Suriye’deki krizin son yılların en ÅŸiddetlisi olduÄŸunu vurgulayan Roth, Cenevere-2 Konferansı'yla ilgili olarak, ''Herkes çatışmaların son bulmasını istiyor ancak bence barış görüÅŸmelerinin savaşın barışçıl bir sonuca ulaÅŸmasını ve geçici hükümetin oluÅŸmasını saÄŸlayacağına kimse inanmıyor" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütü Almanya Direktörü Wenzel Michalski de AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye rejiminin halkına iÅŸkence yaptığını ortaya koyan fotoÄŸraflar ilgili soruya karşılık, ‘’FotoÄŸraflar gerçekçi, bunlar ÅŸok edici ancak ÅŸaşırtıcı deÄŸil. Bu rejim bu ölçüde büyük bir zulmü yapabilecek durumda. Biz de görgü tanıklarının ve iÅŸkence görenlerin benzer durumları anlattıkları birçok rapor yazdık’’ dedi.

FotoÄŸrafların Cenevre’de yapılacak olan konferansı nasıl etkileyeceÄŸi yönündeki soruya karşılık da Michalski, uluslararası toplum tarafından Rusya, Ä°ran ve Çin’e Esed rejimini daha fazla desteklememeleri yönünde baskı yapmasını ümit ettiÄŸini belirtti.

Michalski, Suriye'de öncelikli olarak insanlara yardım götürülmesi için koridorların açılmasını talep ettiklerini kaydetti. ''Suriye'deki durum tamamıyla bir felaket'' diyen Michalski, Suriye'deki insanların gıda ve ilaç olmadığı için hayatını kaybettiklerini belirtti.

Ä°nsanların yapraklardan çorba yaptıkları yönünde haberler geldiÄŸini ifade eden Michalski, Suriye Devlet BaÅŸkanı BeÅŸÅŸar Esed ihtiyaç duyulan aşıları gerekli yerlere göndermeyi reddettiÄŸi için, salgın hastalıkların ortaya çıktığını kaydetti.

Michalski, Suriye’deki durumun fotoÄŸrafların yansıttığı gibi olduÄŸunu sözlerine ekledi.

AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.