Sosyal Medya

Coğrafyamız

'Kanlı Ocak' kurbanları anıldı

Azerbaycan'da, 1990 yılında yaşanan ve tarihe "Kanlı Ocak" olarak geçen 20 Ocak Katliamı'nın kurbanları anıldı.



Azerbaycan'da, 1990 yılında yaÅŸanan ve tarihe "Kanlı Ocak" olarak geçen 20 Ocak Katliamı'nın kurbanları anıldı.

Katliamda hayatı kaybedenler için düzenlenen tören, Azerbaycan CumhurbaÅŸkanı Ä°lham Aliyev'in, Åžehitler Hiyabanı'nı ziyaret etmesiyle baÅŸladı. Aliyev, devlet kurumlarının temsilcileriyle geldiÄŸi ÅŸehitlikte, Ebedi AteÅŸ Anıtı'na çelenk bıraktı.

Devlet erkanının ardından binlerce Azerbaycanlı, Bakü Åžehitler Hiyabanı'na akın etti. Åžehitlik ziyareti için Bakü ve Azerbaycan'ın çeÅŸitli bölgelerinden gelenler, ÅŸehitlik önünde uzun kuyruklar oluÅŸturdu.

Azerbaycan bayrakları taşıyan vatandaÅŸlar, ÅŸehit mezarlarına kırmızı karanfiller bıraktı. Saat 12.00'de de Azerbaycan için canını veren bütün ÅŸehitler için bir dakikalık saygı duruÅŸunda bulunuldu. Saygı duruÅŸu boyunca Hazar Denizi kıyısındaki gemiler, metro trenleri, otobüsler siren ve korna çaldı. Matem günündi Azerbaycan'daki tüm bayraklar yarıya indirildi.

-Åžehitler unutulmuyor-

Binlerce vatandaÅŸla ÅŸehitliÄŸi ziyaret eden ÅŸehit yakınları, 24 yıl önce yaÅŸanan acıları tekrar hatırladı. Åžehit Oktay Kerimov'un mezarını ziyaret eden ailesi, duygusal anlar yaÅŸadı. Mezardaki resmi defalarca silen ve öpen aile bireyleri, gözyaÅŸlarına hakim olamadı.

Oktay Kerimov'un babası Eyvaz Kerimov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oÄŸlunun 20 Ocak'ta ÅŸehit olan ilk üç kiÅŸiden biri olduÄŸunu söyleyerek onun vatan için canını feda ettiÄŸini, aziz hatırasını daima yaÅŸattıklarını kaydetti.

Åžehit Oktay Kerimov'un yeÄŸeni Araz Kerimov ise 20 Ocak gününün Azerbaycan tarihinin hem acılı hem de ÅŸanlı sayfalarından biri olduÄŸunu belirterek, 24 yıl geçmesine raÄŸmen halkın bu günü unutmadığını ve ÅŸehitlerin anısının yaÅŸatıldığını vurguladı.

-"Kanlı Ocak" -

1990 yılının baÅŸlarında, Ermenilerin artan toprak taleplerine ve Sovyet yönetimine tepkilerini göstermek isteyen binlerce Azerbaycanlı, Bakü'nün Azadlık Meydanı'na akın etti ve uzun süreli mitinglere baÅŸladı. 

Mitingleri dağıtmak amacı ile 20 Ocak'ta Bakü'nün çeÅŸitli bölgelerinde ÅŸehre giren Sovyet ordusu, aralarında kadın ve çocukların da bulunduÄŸu 150'ye yakın sivili katletti, yüzlerce vatandaşı ise yaraladı. 

Åžehitler, yüzbinlerin katılımıyla, gözyaÅŸları içinde, kırmızı karanfillerle bugünkü adıyla, Åžehitler Hiyabanı'na gömüldü.

Azerbaycanlılar tam 24 yıldır her 20 Ocak'ta, ellerinde 20 Ocak kurbanlarının simgesi haline gelen karanfillerle ÅŸehitliÄŸe akın ediyor.

AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.