Sosyal Medya

Coğrafyamız

Can sıkıcı manzara

BM Genel Sekreteri Ban, Erbil'de Suriyeli sığınmacıların kaldığı Kevırgosık Kampı'nı ziyaret ederek, ""Kampta gördüklerim can sıkan bir manzara" dedi.



BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Erbil'de Suriyeli sığınmacıların kaldığı Kevırgosık Kampı'nı ziyaret etti. 

Ban Ki-mun ve beraberindeki heyet, geniÅŸ güvenlik önlemleri altında Erbil'e 30 kilometre mesafede bulunan Kevırgosık Kampı'na geldi. Kamp alanının çamurlu olması nedeniyle sarı çizme giyen Ban, sığınmacılar tarafından beyaz güvercinler ve balonlarla karşılandı. 12 bin kiÅŸinin kaldığı kampı gezen Ban, görüÅŸtüÄŸü ailelerden gelen talepleri not aldı. Kendisine ÅŸiir okuyan bir kız çocuÄŸuna Kürtçe teÅŸekkür eden Ban, kamptaki fotoÄŸraf sergisini de gezdi.

Daha sonra basın toplantısı düzenleyen Ban Ki-mun, konuÅŸmasına Kürtçe selam vererek ve teÅŸekkür ederek baÅŸladı.

Suriyeli sığınmacıların yanında olmak için BM adına kampa geldiÄŸini ifade eden Ban, gördüklerinin can sıkan bir manzara olduÄŸunu belirterek, "Çadırda ziyaret ettiÄŸim iki çocuklu bir ailenin yaÅŸadıkları beni çok üzdü. Bu aileler daha iyi yaÅŸam ÅŸartlarının olmasını istiyorlar. Ama ÅŸimdi kendi geleceklerinden bile emin deÄŸiller. EndiÅŸeli bir ÅŸekilde bekliyorlar. Bu insanların barışa ihtiyacı var" dedi. 

"Kürdistan yetkililerine kalben teÅŸekkür ediyorum. Suriyeli sığınmacıları misafir ettiklerinden dolayı kendilerini tebrik ediyorum. Kürdistan hükümeti, buna benzer birçok kamp hazırladı, ellerine saÄŸlık" diyen Ban Ki-mun, bölgede insani yardım faaliyetlerini yürüten sivil toplum kuruluÅŸlarına yardımcı olacaklarını kaydetti. Kürt bölgesinde kalan sığınmacılara saÄŸlık, eÄŸitim ve çadır yardımında bulunacaklarını belirten Ban, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Uluslararası toplumun desteÄŸini almak için yarın Kuveyt'te düzenlenecek yardım toplantısına katılacağım. Önümüzdeki hafta ise uluslararası barış konferansı düzenleyeceÄŸiz. Orada da Suriyeli sığınmacıların durumunu gündeme getireceÄŸiz. Ben umutluyum. Özellikle uluslararası camianın da sığınmacılara destek vereceÄŸini düÅŸünüyorum. Sığınmacıların tekrar ülkelerine dönmesi için BM olarak yardımlarımıza devam edeceÄŸiz. Biz, herkes için barış istiyoruz."

Ban Ki-mun, Erbil'deki temasları kapsamında BaÅŸbakan Neçirvan Barzani ile görüÅŸtüÄŸünü, kamp ziyaretinden sonra IKBY BaÅŸkanı Mesut Barzani ile bir araya geleceÄŸini aktardı. 

- Sığınmacılar için 42 milyon dolar yardım

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres ise Kürt bölgesinde kalan sığınmacılar için IKBY hükümetine 42 milyon dolarlık destek vereceklerini söyledi.   

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un kamp ziyaretine, IKBY Ä°çiÅŸleri Bakanı Kerim Sincari, Erbil Valisi Nevzat Hadi ve IKBY Dış Ä°liÅŸkiler Sorumlusu Yardımcısı Dindar Zebari eÅŸlik etti.

AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.