Sosyal Medya

Coğrafyamız

Åžaron'un Negev'de topraÄŸa verilmesine tepki

Gazzeliler, İsrail eski Başbakanı Şaron'un Negev Çölü'nde defnedilmesine tepki gösterdi.



Filistinliler, eski Ä°srail BaÅŸbakanı Ariel Åžaron'un Gazze yakınlarındaki Negev Çölü'nde topraÄŸa verilmesine tepki gösterdi.

AA muhabirine konuÅŸan Gazzeli Hani Ebu Zeyd (50), Åžaron'u, ülke içinde ve dışında Filistinlilere yönelik yaptığı katliamlar ve üst düzey yetkililere yönelik suikastlarından ötürü "kan dökücü" olarak nitelendirdi. Åžaron'un cenazesinin Gazze'ye yakın bir bölgede defnedilmesinin, Filistinlileri "tahrik" etmeyi amaçladığını savunan Ebu Zeyd, "Hayatı ırkçılık suçlarıyla dolu Åžaron nasıl olur da bu kadar yakınımıza defnedilir? Katliamlarıyla ün salmış Åžaron, gibi bir adam, mübarek Filistin topraklarına deÄŸil tarihin çöplüÄŸüne gömülmeli" dedi.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Ä°btisam ez-Zübeydi ise Arap dünyasının, Åžaron'un cenazesinin bölgede defnedilmesi karşısındaki tepkisizliÄŸini kınayarak, "Åžaron'un Gazze'ye yakın bir yere gömülmesi, Arap-Ä°srail yakınlaÅŸmasından güç alan Ä°srail'in, Filistin halkını aÅŸağılaması anlamına geliyor. Bu kadar Filistinlinin katili nasıl bu kadar yakınımıza defnedilebilir?" diye konuÅŸtu.

Zübeydi, Ä°srail'in, Åžaron'u Negev çölüne defnetmekle "ben ne istersem onu yaparım" mesajını vermeye çalıştığını da savundu.

Gazze'de esnaflık yapan Abdulkadir Ebu Åžaban (57) da "Evlerimizi yıkan, kadınların, masum çocukların katili Åžaron, Ä°srail'in iÅŸgal ettiÄŸi topraklara gömülmeyi deÄŸil, ancak yüzüne tükürülmeyi hakediyor" ifadesini kullandı.

"Åžaron'un cenazesini yakınımızda istemiyoruz" diyen Ekrem et-Tahir (26) de "Gazze'ye girme hayalini, yaÅŸarken gerçekleÅŸtiremeyen Åžaron, öldüÄŸünde oraya yakın bir yer olan Negev Çölü'ne defnedilmeyi vasiyet etti" deÄŸerlendirmesinde bulundu.

 Ä°srail’in kurulduÄŸu 1948 yılından itibaren girdiÄŸi tüm savaÅŸlara katılan Åžaron, Lübnan'daki Filistin mülteci kampları Sabra ve Åžatilla'ya saldırma emrini vermiÅŸti. 3 bin 500'den fazla Filistinlinin hayatını kaybettiÄŸi, bin 800 kiÅŸinin kayıp olduÄŸu açıklanan ve tarihe "Sabra ve Åžatilla Katliamı" olarak geçen saldırıyı araÅŸtırmak için 1973'te Ä°srail hükümeti tarafından kurulan Kahan Komisyonu'nda suçlu bulunan Åžaron, yargılama sonucu bakanlık görevinden alınmıştı. 2006'da beyin kanaması geçirdikten sonra kaldırıldığı hastanede 8 yıl bitkisel hayatta kalan Åžaron, 11 Ocak Cumartesi günü ölmüÅŸtü.

AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.