Sosyal Medya

Dünya

Şaron çiftliğinde toprağa verildi

Önceki gün ölen eski İsrail Başbakanı Şaron, düzenlenen törenin ardından Negev Çölü'ndeki çiftliğinde toprağa verildi.



 Önceki gün yaÅŸamını yitiren Eski Ä°srail BaÅŸbakanı Ariel Åžaron için ilk tören Ä°srail Meclisi Knessett'te düzenlendi. YoÄŸun güvenlik önlemlerinin alındığı törene Ä°srail CumhurbaÅŸkanı Åžimon Peres, BaÅŸbakan Binyamin Netanyahu ile ülkedeki ilgililerin yanı sıra Amerika BirleÅŸik Devletleri (ABD) BaÅŸkan Yardımcısı Joe Biden, OrtadoÄŸu Dörtlüsü temsilcisi ve eski Ä°ngiltere BaÅŸbakanı Tony Blair, Çek Cumhuriyeti BaÅŸbakanı Jiri Rusnok, Rusya alt meclisi Duma BaÅŸkanı Sergey Naryshkin, Almanya DışiÅŸleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Ä°spanya Ä°çiÅŸleri Bakanı Jorge Fernandez Diaz, Kanada VatandaÅŸlık ve Göçmen Bakanı Chris Alexander katıldı.

Ä°srail CumhurbaÅŸkanı Peres, törende yaptığı konuÅŸmada, "arkadaÅŸ, lider ve komutan" olarak nitelendirdiÄŸi Åžaron'un "Ä°srail’in güvenliÄŸine omuz verdiÄŸini" ifade ederek, "Hayatının hikayesi, bu ülkenin hikayesine baÄŸlıdır. Hayatını bu ülkenin hayatına adamıştın. Senin ayak izlerin her tepeye ve vadiye basılıdır. Sen toprağı kendi tırpanınla iÅŸleyip, kendi kılıcınla savundun, zor kararlar alıp uyguladın. Hayatında bir askeri efsane olduktan sonra, Ä°srail'in güvenlik içinde yaÅŸayabileceÄŸi güne bakışlarını çevirdin. Artık huzur içinde yat" dedi.

Ä°srail BaÅŸbakanı Netanyahu da, "çok iyi ve çok cesur bir asker" olarak tanımladığı Åžaron'u överek sözlerine baÅŸladı. 

Åžaron'la zaman zaman farklı düÅŸündüklerini dile getiren Netanyahu, "Farklı cephelerde yer aldığımız oldu ama Åžaron ile Ä°srail’in güvenliÄŸi konusunda aynı kaygı ve paydalarda bir araya geldik" ifadelerini kullandı.

ABD Başkan Yardımcısı Biden

ABD BaÅŸkan Yardımcısı Biden ise Åžaron'u 30 yıldır tanıdığını belirterek, "Sadece bir lider deÄŸil aileden birini kaybetmiÅŸ gibiyim. Ä°sral’in güvenliÄŸi sözkonusu olunca Ariel Åžaron, takma adı olan 'buldozerle' anılırdı" deÄŸerlendirmesinde bulundu. 

Biden, "GüvenliÄŸi konusunda ABD olarak, Ä°srail’in hep yanında durmaya devam edeceÄŸiz" diyerek, Åžaron'un "karmaşık yapıda bir insan" olduÄŸunu da söyledi.

Törenin ardından Åžaron'un cenazesi, araca konularak, askeri hayatında ilk kez yaralandığı Kudüs ile Tel Aviv arasında bulunan Latrun bölgesine götürüldü.

Ä°srail ordusu adına Genelkurmay BaÅŸkanı Benny Ganz ve çok sayıda generalin cenazeyi karşıladığı ikinci törenin ardından Åžaron’un cenazesi, askeri konvoy eÅŸliÄŸinde Negev Çölü'nde bulunan Sideret ÅŸehri yakınlarındaki Shikmim çiftliÄŸine götürüldü.

Åžaron’un cenazesi burada gerçekleÅŸtirilen ve dini merasimi de içeren son törenin ardından ikinci eÅŸi Lily’nin yanına gömüldü.

Ariel Åžaron kimdir?

Eski Ä°srail BaÅŸbakanı ve ana muhalefet partisi Kadima'nın kurucusu Ariel Åžaron, 14 yaşında Ä°srailordusuna katıldı. Tel Aviv Üniversitesi'nde hukuk öÄŸrenimi gören Åžaron, 1967'deki "6 Gün Savaşı"nda görev aldı ve 1972'de ordudan ayrıldı. Åžaron, 6 Ekim 1973'te Yahudilerin dini bayramı 'Yom Kippur'a denk geldiÄŸi için bu ÅŸekilde anılan savaÅŸta, Mısır'ın tüm Sina Yarımadası'nı alması üzerine tekrar orduya çaÄŸrıldı. 

Ä°srail Parlamentosu'na (Knesset) 1973 yılında giren Ariel Åžaron, 1982 yılında savunma bakanı oldu. Åžaron, Ä°srail ordusuna, Lübnan'da bulunan Filistin mülteci kampları Sabra ve Åžatilla'ya saldırma emri verdi. Bu olayda 3 bin 500'den fazla Filistinlinin hayatını kaybettiÄŸi, bin 800 Filistinlinin kayıp olduÄŸu açıklandı. Tarihe "Sabra ve Åžatilla Katliamı" olarak geçen saldırıyı araÅŸtırmak için 1973'te Ä°srail hükümeti tarafından kurulan Kahan Komisyonu'nda suçlu bulunan Åžaron, yargılama sonucu bakanlık görevinden alındı. 1990-92 yılları arasında yerleÅŸim bakanlığı yapan Åžaron, bu süreçte 1967 savaşında Ä°srail'in iÅŸgal ettiÄŸi Batı Åžeria ve Gazze'yi yerleÅŸime açtı. 

1998 yılında DışiÅŸleri Bakanı olan olan Åžaron, 1999'da Likud Partisi'nin lideri oldu. Åžaron'un 2000 yılında polis korumasıyla Mesci-i Aksa'ya girmesi, 2. Ä°ntifada'nın baÅŸlamasına neden oldu. 

2001-2006 yıllarında Ä°srail BaÅŸbakanı olan Ariel Åžaron, 2005'de Likud Partisi'nden ayrılarak Kadima Partisi'ni kurdu. Ariel Åžaron, 2006'da beyin kanaması geçirdikten sonra kaldırıldığı hastanede 8 yıl bitkisel hayatta kaldı.

AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.