Sosyal Medya

Coğrafyamız

Esed'in ablukası 44 kişiyi öldürdü

Şam'da, Esed rejiminin 184 gündür abluka altında tutarak gıda ve ilaç girişine izin vermediği Yermuk Mülteci Kampı'nda açlıktan ölenlerin sayısı 44'e ulaştı



Suriye'nin baÅŸkenti Åžam'da, Esed rejiminin 184 gündür abluka altında tutarak gıda ve ilaç giriÅŸine izin vermediÄŸi Yermuk Mülteci Kampı'nda açlıktan ölenlerin sayısı 44'e ulaÅŸtı.

Filistinli Mülteciler Medya Merkezi Sorumlusu Ala el-Bergusi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Suriye'deki Yermuk Mülteci Kampı'nda büyük bir dram yaÅŸanıyor. 184 gündür rejimin ablukası devam ediyor ve bugüne kadar açlıktan ölenlerin sayısı 44'e ulaÅŸtı" dedi.

Abluka nedeniyle bölgeye yardımların gitmediÄŸini aktaran Bergusi, açlıktan ölenlerin çoÄŸunluÄŸunun kadın ve çocuklardan oluÅŸtuÄŸunu aktardı.

- 20 bin kişi risk altında

Bergusi, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"Åžu ana kadar Yermuk'te deÄŸiÅŸik nedenlerden 719 Filistinli mülteci öldü. Ülke genelinde ise çatışmalar nedeniyle ölen Filistinli sayısı bin 900'e ulaÅŸtı. Yeni yıla girdiÄŸimiz ÅŸu kısa süre içerisinde biri 79 yaşında bir ihtiyar olmak üzere 3 kiÅŸi Yermuk mülteci kampında açlıktan öldü."

Yermuk Mülteci Kampı'nda olaylardan önce 500 bini aÅŸkın Filistinli mültecinin yaÅŸadığını kaydeden Bergusi, "Abluka öncesinde güç yetirebilenler bölgeyi terk etti ancak ÅŸu an içerde 20 bin kiÅŸinin kaldığını ve bunların yaÅŸam mücadelesi verdiÄŸini biliyoruz" diye konuÅŸtu.

- "Kedi eti yenebilir" fetvası

Esed rejimi, geçtiÄŸimiz yıl DoÄŸu Guta ve Yermuk Mülteci Kampı baÅŸta olmak üzere abluka altında tuttuÄŸu bazı bölgelere gıda ile ilaç giriÅŸine kısıtlama getirmiÅŸti. Kısıtlama zamanla gıda ve ilaç giriÅŸinin tümden yasaklanması aÅŸamasına gelince, bu bölgelerde yaÅŸayanlar aÄŸaç yapraklarıyla beslenmek zorunda kalmıştı.

Yetersiz beslenmeden dolayı hasta ve yaÅŸlı yetiÅŸkinler ile bebek ölümleri yaÅŸanınca da, Suriyeli alimler, "Zaruretler haram kılınanı mübah kılar" kaidesine dayanarak, "kedi, köpek eti yenilebileceÄŸi" fetvası vermiÅŸlerdi.

Dünya Müslüman Alimler BirliÄŸi de dün, Yermuk Mülteci Kampı'na yönelik ablukanın kaldırılması için Arap ve Ä°slam dünyasını harekete geçmeye çağırmış, halkın abluka altında bırakılmasının ''insanlık suçu'' olduÄŸunu vurgulamıştı.

AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.