Sosyal Medya

Coğrafyamız

Suriyeli muhalifler toplandı

Suriyeli muhaliflerden yaklaşık 130 kişilik grup, İspanya'nın Kurtuba kentinde iki gün sürecek toplantılarına başladı.



Ä°spanya'nın lojistik desteÄŸiyle 2012'den bu yana 3. kez bu ülkede toplanan Suriyeli muhalifler, 22 Ocak'ta öngörülen Cenevre-2 Konferansı için hazırlıklarına baÅŸladı.

Madrid'de daha önce Mart 2012 ve Mayıs 2013 Mayıs aylarında toplanan muhalifler bu kez çok daha kalabalık bir grupla, Ä°spanya'nın güneyindeki Endülüs bölgesinin Kurtuba kentinde ağırlandı.

ÇoÄŸunluÄŸu Türkiye ve Åžam'dan gelen, 12 kadar Suriyeli muhalif grubun temsilcisi ve Suriyeli entellektüellerden oluÅŸan yaklaşık 130 kiÅŸi, Suriye'de Esed rejimine karşı ortak tavırlarını daha belirginleÅŸtirmek için toplandı. 

Sadece ilk 40 dakikalık bölümü basına açık tutulan toplantıda ilk söz Ä°spanyol hükümeti adına DışiÅŸleri Bakanlığı Kuzey Afrika, Akdeniz ve Orta DoÄŸu Bölümü Genel Direktörü Manuel Gomez Acebo'ya verildi. Åžimdiye kadar 130 binden fazla kiÅŸinin ölümüne neden olan Suriye'de yaÅŸanan dramın Ä°spanyol hükümeti tarafından endiÅŸeyle izlendiÄŸini belirten Acebo, ''Suriye'nin geleceÄŸi adına kilit bir dönemden geçildiÄŸini ve Cenevre-2 Konferansında barışa doÄŸru ilk adımın atılmasını umduklarını'' ifade etti.

Özgür Suriye Ordusu adına konuÅŸan Muhammed Fares de Esed rejimine karşı yürütülen silahlı mücadelede uluslararası toplumun desteÄŸini beklediklerini belirterek, ''Suriye'de çözüm, rejimin tüm temsilcileri ve sembollerinin tamamen ortadan kaldırılmasından geçiyor. Bunun dışındaki hiçbir çözüm baÅŸarılı olmayacaktır ve zaman kaybıdır. Ayrıca ülkede terörizmin ve radikalleÅŸmenin artmasına neden olacaktır'' ÅŸeklindeki sözleriyle salondaki tüm katılımcılardan alkış aldı. 

Suriye Ulusal Kalkınma Partisi'nden Muhammed Barma da ülkesinde yaÅŸananları ''faÅŸizm ve nazizm ile kıyaslayarak'', ''Suriye'de, demokrasi ve barışın temellerine dayalı din, dil, ırk farkı gözetmeksizin yeni bir sistem kurulmasını gerektiÄŸini'' vurguladı.

Toplantının basına açık bölümünde konuÅŸan dini lider El Yakubi de Esed rejimine karşı yürütülen silahlı mücadelenin ''gereksinim'' olduÄŸunu, Suriye halkının ''onur ve inancını koruduÄŸunu'' söyledi. El Yakubi, ''Bu devrim üzerinde oynanılmasından artık bıktık'' ifadesini kullandı.

Bu arada verilen bilgilerde, toplantının hedefinin, Cenevre-2 Konferansı öncesinde ''Suriyeli muhaliflerin uzlaşı noktalarını artırmak, aralarındaki diyaloÄŸu geliÅŸtirmek ve bölünmüÅŸlükleri en aza indirmek'' olduÄŸu kaydedildi. Ayrıca Suriye'de bazı bölgelerde güçlenen El Kaide'ye yakın grupları durdurmak için Suriyeli muhaliflerin aralarında uzlaşı saÄŸlamasının da bu toplantıda önemli olacağı ifade edildi.

Öte yandan ekonomik krizle mücadele eden Ä°spanya'da, Suriyeli muhalifleri ağırlamak için Ä°spanyol hükümetinin yaptığı harcamanın 250 bin avro olduÄŸu ülke basınındaki haberlerde iddia edildi.

Uluslararası basının da ilgi gösterdiÄŸi ve yoÄŸun güvenlik önleminin alındığı iki gün sürecek toplantıların ardından yarın akÅŸam basın toplantısı düzenlenmesi öngörülüyor.

 

AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.