Sosyal Medya

Coğrafyamız

Müslümanlar öldürülürken alkışlayan insanlara rastladık

Washington'da düzenlenen panelde, Myanmar'ın Arakan bölgesinde yaşayan Rohingya Müslümanları yaşadıkları dramı paylaştı.



ABD'nin baÅŸkenti Washington'da düzenlenen panelde, Myanmar'ın Arakan bölgesinde yaÅŸayan Rohingya Müslümanları'nın maruz kaldığı ÅŸiddete tanıklık edenler, ÅŸahit oldukları dramı paylaÅŸtı.

 “Rohingya Müslümanlarının Acı Yüzü” adlı panelde, uluslararası sivil toplum kuruluÅŸu, Ä°nsan Hakları için Doktorlar üyesi Holly Atkinson, Myanmarlı Rohingyalılar Ä°ngiltere Organizasyonu BaÅŸkanı Maugn Tun Khin ve Rohingya Müslümanları ile ilgili 2006’dan bu yana birçok fotoÄŸraf çalışması yapan gazeteci Greg Constantine, ülkede Müslümanların maruz kaldığı ÅŸiddet olaylarında tanık olduklarını anlattı.

Arakan’da Müslümanlara yönelik ÅŸiddet olaylarında birçok insan hakkı ihlalleri yapıldığına iÅŸaret eden Atkinson, Mart 2012’de Arakan’da ÅŸahit olduÄŸu dramı paylaÅŸtı. Bölgede bulunduÄŸu sırada ÅŸiddet olaylarının her geçen gün arttığını gözlemlediÄŸini belirten Atkinson, Müslümanlara ait bir yerleÅŸim bölgesinin tamamen yakıldığını ifade etti. “Camilerin yerle bir edildiÄŸine ÅŸahit olduk” diyen Atkinson, Müslüman halkın iÅŸyerlerinin tamamen kullanılmaz hale getirildiÄŸini belirtti. Atkinson, “Åžiddete maruz kalanlarla görüÅŸtüÄŸümüzde olaylarda daha büyük dramların yaÅŸandığına ÅŸahit olduk. Küçük çocukların dahi ayırt edilmeden korkunç bir ÅŸiddete uÄŸradığını gördük. Tüm bu dram yaÅŸanırken, Müslümanlar öldürülürken alkışlayan insanlara rastladık” diye konuÅŸtu.

Myanmar hükümetinin devam eden ÅŸiddeti görmezden geldiÄŸini vurgulayan Atkinson, hükümetin insani yardım kuruluÅŸlarına dahi müsaade etmediÄŸine dikkati çekti. Rohingya Müslümanları’nın kamplarda zor koÅŸullarda yaÅŸamlarını sürdürmeye çalıştıklarını dile getiren Atkinson, “Ä°lk yapılması gereken uluslararası yardım kuruluÅŸlarının insani yardımlarını kamplardaki Müslümanlara ulaÅŸtırmasını saÄŸlamak olmalı. Ancak orada ortam ÅŸu anda uluslararası yardım kuruluÅŸlarının çalışması için oldukça kötü. Hükümet, bu kuruluÅŸların yardımlarının oradakilere ulaÅŸtırılmasına imkan saÄŸlamalı” ifadesini kullandı.

CD'lerle nefret yaydılar

Myanmarlı Rohingyalılar Ä°ngiltere Organizasyonu BaÅŸkanı Khin, halk arasında Müslümanlara yönelik CD'lerle nefret yayıldığını anlattı. DoÄŸup büyüdüÄŸü Arakan’da ÅŸiddetin uzun yıllardır var olduÄŸunu belirten Khin, “Ancak son dönemlerde CD yoluyla, Müslümanlara yönelik bir nefret yaymaya baÅŸlamışlardı. Bunların arkasında iÅŸ dünyasından insanlar olduÄŸu gibi hükümetten de destek verenler vardı. CD'lerde çok ÅŸiddetli bir dil kullanıyorlardı. Müslümanların ülkeyi ele geçireceÄŸini, sürekli cami yaptıklarını anlatıyorlardı. Bu ÅŸekilde halkın arasında büyük bir nefret duygusu yaydılar. Kadın, çocuk, yaÅŸlı demeden ÅŸiddetlerini her geçen gün arttırdılar” açıklamasında bulundu.

Khin, ÅŸiddetin durması noktasında Myanmar’daki hükümetin hiçbir ÅŸey yapmadığına deÄŸinerek, yetkililerin oradaki Müslümanları yok saydıklarını kaydetti.

Gazetecilerin Arakan’a girmesine izin verilmiyordu

Rohingya Müslümanları ile ilgili 2006’dan bu yana birçok fotoÄŸraf çalışması yapan gazeteci Constantine, fotoÄŸrafları eÅŸliÄŸinde bölgede yaÅŸanan dramda ÅŸahit olduklarını anlattı.

Constantine, Rohingya Müslümanlarının yaÅŸadığı bölgeye gazetecilerin giriÅŸinin, geçen yıl yaz aylarında artan ÅŸiddet olaylarından sonra hükümet tarafından yasaklandığını belirterek, ÅŸunları kaydetti:

“Burası uzun süredir Müslümanlara karşı uygulanan ÅŸiddet olaylarında en büyük dramın yaÅŸandığı yerlerden birisiydi. Sadece belirli sayıda yardım kuruluÅŸlarının sınırlı giriÅŸine izin veriliyordu. Gazetecilerin giriÅŸine müsaade edilmiyordu. Åžiddet olaylarını durdurmak için yetkililerin herhangi bir adım attığını görmedim. Zaten bu ÅŸiddet yıllardır devam ediyordu. Bu bölgedeki Budist siyasi hareketler, Müslümanlara siyasi olarak hiçbir hareket alanı verilmemesi gerektiÄŸini ifade ediyordu.”

KAYNAK

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.