Sosyal Medya

Güncel

Polonya'da Müslümanlarla evlenen kadınlar "biyolojik ihanet"le suçlanıyor

"Leh bir kadının Müslüman erkekle evlenmesi 'basit ihanet' olarak görülmüyor. Kadın aynı zamanda Müslüman erkekten çocuk sahibi olacağı için ulus devlete biyolojik olarak da ihanet içinde görülüyor."



Avrupa BirliÄŸi (AB) üyesi Polonya'da iktidardaki saÄŸ hükümetin Ä°slam ve göçmen karşıtı politikaları nedeniyle Müslüman olan Polonyalılar "hain" olarak görülüyor, Müslüman erkeklerle evlenen Polonyalı kadınlar ise "biyolojik ihanet" ile suçlanıyor.

Yaklaşık 38 milyon nüfusa sahip Polonya'da nüfusun sadece yüzde 0,1'i Müslüman olmasına raÄŸmen Ä°slam karşıtı söylemler medya ve siyasi tartışmalarda geniÅŸ biçimde yer alıyor.

DoÄŸu Avrupa'da Ä°slam ve toplumsal cinsiyet alanlarında araÅŸtırmalar yapan, ABD'deki Northwestern Üniversitesinde misafir araÅŸtırma görevlisi Doktor Anna Piela, AA muhabirine, Polonya'da 2015'te seçilen saÄŸ hükümetle artan Müslüman karşıtlığını deÄŸerlendirdi.

Piela, Polonya'da 2015'ten bu yana iktidarda olan saÄŸcı Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) yönetiminde toplumsal ve kültürel alanda ciddi ÅŸekilde saÄŸ söylemlere yönelildiÄŸini belirterek, "Polonya'da Müslüman karşıtlığı, mülteci krizi ve saÄŸcı hükümetle yükseliÅŸe geçti. Beyaz tenli ve Katolik olmayanlara yönelik yabancı düÅŸmanlığı özellikle Müslümanlarla evlenen Polonyalıları daha çok hedef alıyor." dedi.

Polonya'da Müslüman karşıtlığının cinsiyetçi yönü olduÄŸunu kaydeden Piela, "Leh bir kadının Müslüman erkekle evlenmesi 'basit ihanet' olarak görülmüyor. Kadın aynı zamanda Müslüman erkekten çocuk sahibi olacağı için ulus devlete biyolojik olarak da ihanet içinde görülüyor." ifadesini kullandı.

Piela, Polonyalıların zihninde yüksek gelirli iÅŸlerde çalışmayan Müslüman göçmenlerin kebap restoranlarıyla özdeÅŸleÅŸtirildiÄŸine dikkati çekerek, "DüÅŸük gelirli göçmenler yoÄŸun nefret söylemi, ayrımcılık ve ırkçılığa maruz kalıyor. Bir de sonradan Müslüman olan Polonyalıların karşılaÅŸtığı Müslüman karşıtı söylemler var. Ülkede genellikle kadınların Müslümanlığa yöneldiÄŸi söylenebilir. Bu kadınlar dine ve ulusa ihanet eden kiÅŸiler olarak damgalanıyor." diye konuÅŸtu.

"Avrupa toplumları Müslümanlara yönelik ırkçılık gibi çok çirkin ve korkunç bir ÅŸeyde birleÅŸiyor"

Polonya'nın Müslüman karşıtlığı baÄŸlamında diÄŸer DoÄŸu Avrupa ülkelerinden farklı olmadığına vurgu yapan Piela, toplam nüfusa oranla az sayıda Müslüman'ın yaÅŸadığı Polonya, Macaristan, Litvanya gibi ülkelerdeki Müslüman karşıtlığını "Platonik Ä°slamofobi" olarak tanımlandığını söyledi. Piela sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"Polonya'nın çok güçlü Katolik olması Ä°slamofobi baÄŸlamında bu ülkeyi diÄŸer Avrupa ülkelerinden farklı kılmıyor. Avrupa toplumları Müslümanlara yönelik ırkçılık gibi çok çirkin ve korkunç bir ÅŸeyde birleÅŸiyor. Ä°slam'ı seçen Avrupalıların ailelerinin kendilerinden uzaklaÅŸtığını biliyoruz. Sonradan Müslüman olup Ä°slami semboller taşımaya baÅŸlayan kiÅŸiler toplumda da öteki haline geliyor bu yüzden Müslüman olanlar için iÅŸ bulmak da zorlaşıyor."

Piela, ülkedeki Müslümanların kendi aralarında farklı toplumsal alt gruplara ayrıldığını ve bu grupların farklı düzeyde Müslüman karşıtlığıyla karşılaÅŸtığını aktararak, "Polonya'nın yerel unsuru olan Müslüman Tatarlar var. Tatarlar, akıcı biçimde Lehçe konuÅŸtukları ve sakal, baÅŸörtüsü gibi Müslümanlarla özdeÅŸleÅŸen sembolleri genellikle taşımadıkları için Müslüman karşıtı önyargı ve saldırıların radarından kaçabiliyorlar." ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Polonya'ya mülteci krizinden önce yerleÅŸen Çeçenler, Türkler ve Arapların ülkedeki Müslüman nüfusu oluÅŸturan unsurlar arasında yer aldığına iÅŸaret eden Piela, toplumdaki Müslüman karşıtlığının göçmenlerin sosyo-ekonomik düzeyine göre deÄŸiÅŸtiÄŸini ve ülkeye yeni gelenlerin daha fazla ırkçı saldırıya uÄŸradığını aktardı.

Piela, fiziksel görünüÅŸ ve ırkın da Müslüman karşıtı saldırıya uÄŸrama ihtimalini artırdığının altını çizerek, Orta DoÄŸulu ve Afrikalıların ten renkleri nedeniyle Müslüman karşıtı saldırılara karşı daha savunmasız olduÄŸunu ifade etti.

Polonya basınında Müslüman temsilininde sadece olumsuz örneklere yer veriliyor

Polonya'da PiS hükümetinin iktidara geldiÄŸi 2015'ten bu yana merkez medyayı kontrol ettiÄŸini ve basında Müslüman temsilinde sadece olumsuz örneklere yer verildiÄŸini anlatan Piela, "Hükümet yetkilileri uydurma korkular üretiyor. Müslümanlar 2015'ten beri medyada aşırı derecede olumsuz imaja sahip. Avrupa 2019 Ä°slamofobi Raporu'nun Polonya kısmını hazırlarken yaptığım medya taramalarında neredeyse hiç pozitif Müslüman temsile rastlamadım." diye konuÅŸtu.

Piela, Müslümanların medyada ya terörist ya da terörist olma yolundaki kiÅŸiler olarak gösterildiÄŸini ve daha sonra iÅŸin içine toplumsal cinsiyet kalıplarının dahil edildiÄŸini kaydederek, medyada yaygın ÅŸekilde "Müslümanların kadınları ezdiÄŸine ve özellikle iliÅŸkileri olursa Polonyalı kadınlar üzerinde tahakküm kurmak istediÄŸine" dair temsilin kullanıldığını söyledi.

Pis hükümetinin halkın toplumsal kaygılarını körükleyerek, göçmen ve Müslüman karşıtı söylemlerle iktidarını koruduÄŸu görüÅŸünü paylaÅŸan Piela, "Geçen yüz yıl boyunca Polonya görünürde azınlıkların olmadığı izole bir ülke idi. Halk diÄŸer toplumlarla sosyalleÅŸmedi. Polonyalılar ÅŸehrin sokaklarında insan çeÅŸitliliÄŸine alışkın deÄŸildi. Bu nedenle Leh veya Katolik olmayan biriyle karşılaÅŸtıklarında hala tuhaf tepkiler verebiliyorlar." sözlerini sarf etti.

Piela, Avrupa'da çıkarılan burka yasaklarına deÄŸinerek, sözlerini ÅŸöyle tamamladı:

"Batı Avrupa'da birçok ülke burka yasağı getirdi ve bunlar doÄŸal olarak Müslüman kadınları hedef alan yasaklar. Litvanya ve Bulgaristan da buna benzer burka yasakları çıkardı. Burkayı yasaklayan bu yasaların teknik olarak hiçbir fonksiyonu olmayacak. Litvanya'da yüzünü kapatacak ÅŸekilde tesettürlü kaç kadın var? Üç mü? Aslında onların engellediÄŸi 5-10 kadının dini olarak inandıkları ÅŸekilde sokaÄŸa çıkması. Bunlar politik destek kazanmak için üretilen popülist politikalar. Yani Ä°slamofobi'nin politik sebepler ve amaçlarla operasyonelleÅŸtirilmesi."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.