Sosyal Medya

Güncel

Topkapı Sarayı'nda Mecidiye Köşkü ilk kez ziyarete açılacak

Topkapı Sarayı'nda yapılmış son köşk olma özelliğini taşıyan 165 yıllık Mecidiye Köşkü'nde, 2 yıldır süren restorasyon çalışmaları tamamlandı. Topkapı Sarayı Daire Başkanı İlhan Kocaman, "İç mekanlar ziyaretçiye hiç açılmamıştı, ilk kez ziyarete açıyoruz. Tefrişini tarihi belgelere, fotoğraflara bakarak hatıratlardaki okuduğumuz bilgiler doğrultusunda yaptık" dedi.



Sultan Abdülmecit döneminde 1858 yılında yapımı tamamlanan Topkapı Sarayı'nın 4. avlusunda yer alan Mecidiye KöÅŸkü'ndeki hem dış yapı hem de iç mekan restore edildi.

Topkapı Sarayı'nda inÅŸa edilmiÅŸ son yapı olan köÅŸkün içerisindeki eÅŸyalar ve ahÅŸap yapılar da bu kapsamda elden geçirildi.

Mecidiye KöÅŸkü hakkında bilgi veren Topkapı Sarayı Daire BaÅŸkanı Ä°lhan Kocaman, köÅŸke önümüzdeki aylarda ziyaretçi kabul edilmeye baÅŸlanacağını söyledi.
 
Topkapı Sarayındaki devlet yönetiminin 1856 yılında Dolmabahçe Sarayı'na taşındığını ifade eden Kocaman, Avrupai tarzda bir yapı talep edilmesiyle birlikte Mecidiye KöÅŸkü'nün Topkapı Sarayı'nda inÅŸa edildiÄŸini belirtti.
 
Ä°ki önemli törene ev sahipliÄŸi yapıyordu
 
Osmanlı döneminde köÅŸkün iki önemli tören için kullanıldığını ifade eden Kocaman, "Topkapı Sarayı'nda Osmanlı döneminde önemli iki tören yapılmaktaydı. Bunlardan bir tanesi cülus töreni. PadiÅŸahlar tahta çıkacağı zaman yine Topkapı Sarayı'nda bu tören gerçekleÅŸiyordu. Bir diÄŸeri de ramazan ayının 15'inde Peygamber Efendimizin hırkasının ziyarete açıldığı Destimal töreni gerçekleÅŸiyordu. Bu törenlere devlet erkanı geldiÄŸi zaman yine bu yapıyı kullandıklarına dair elimizde bilgiler mevcuttur. Cumhuriyet döneminde de yine Atatürk'ün ve daha sonraki cumhurbaÅŸkanlarının da burayı kullandığına dair bilgiler elimizde mevcut." diye konuÅŸtu.
 
 
KöÅŸk ilk kez ziyarete açılacak
 
Mecidiye KöÅŸkü'ne daha önce ziyaretçi kabul edilmediÄŸini vurgulayan Ä°lhan Kocaman, "Yapının restorasyonunu 2 yıldır sürdürüyorduk, sona gelindi ve tamamladık. Ä°ç mekanlar ziyaretçiye hiç açılmamıştı, ilk kez ziyarete açıyoruz. TefriÅŸini tarihi belgelere, fotoÄŸraflara bakarak hatıratlardaki okuduÄŸumuz bilgiler doÄŸrultusunda yaptık. Eserleri Yıldız Sarayı'nda bulunan Milli Saraylar atölyelerinde gerçekleÅŸtirdik. Yapıyı da yine kendi restoratörlerimiz marifetiyle tamamladık." dedi.
 
Sıva katmanı temizlenince orijinal yapı ortaya çıktı
 
Daha önce yapının dış yüzeyinde bulunan sıva katmanını restorasyon kapsamında kaldırdıklarını kaydeden Topkapı Sarayı Daire BaÅŸkanı Ä°lhan Kocaman, bu sayede yapının orijinal halinin ortaya çıktığını dile getirdi. Kocaman, zamanla yapı içinde yıpranmaya uÄŸrayan birçok eserin de restore edildiÄŸi bilgisini verdi.
 
KöÅŸkte iç mekanın harem ve selamlık olmak üzere iki bölümden oluÅŸtuÄŸunu anlatan Ä°lhan Kocaman, yapının yaÅŸam mekanından ziyade, tören ve dinlenme mekanı olduÄŸu için daha gösteriÅŸli olduÄŸunu ifede etti.
 
"Topkapı Sarayı'nda 7-8 mekanın restorasyonunu tamamladık"
 
Mecidiye KöÅŸkü'nün, restorasyonu gerçekleÅŸtirilen farklı yapılarla birlikte toplu açılışının gerçekleÅŸtirileceÄŸini belirten Kocaman, sözlerini ÅŸöyle tamamladı:
 
"Topkapı Sarayı'nda son dönemde Milli Saraylar olarak yaklaşık 7-8 mekanın restorasyonunu tamamladık. Toplu bir açılış yapacağız. Adalet Kulesi, Harem'deki Kara AÄŸalar Dairesi, Darüssaade AÄŸası Dairesi, Cariyeler Hastanesi, Cariyeler KoÄŸuÅŸu ile üçüncü avluda bulunan ve 2014 yılından beri hazinenin sergilendiÄŸi Fatih KöÅŸkü'nün restorasyonu bitti.
 
Seferli koÄŸuÅŸunda Elbise-i Hümayun, hazine koÄŸuÅŸunda levhaları, en önemlisi Peygamber Efendimizin ve baÅŸka peygamberlere ait emanetlerinin bulunduÄŸu Hırka-i Saadet dairesinin de restorasyonlarını tamamladık. Birkaç ay içerisinde bu yapıyı da ziyaretçiyle buluÅŸturacağız."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.