Sosyal Medya

Güncel

Rusya'ya soğuk duş: Ermenistan tatbikatı reddetti

Moskova ile Erivan hattında esen soğuk rüzgarların yönünü belirleyebilecek bir açıklama Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'dan geldi. Paşinyan, bu sene Rusya liderliğindeki KGAÖ askeri tatbikatına Ermenistan'ın ev sahipliği yapmayacağını duyurdu.



Rusya ve Ermenistan arasında bir süredir yaÅŸanan gerilimi artırabilecek bir açıklama geldi.

Ermenistan BaÅŸbakanı Nikol PaÅŸinyan, 2023 yılında ülkesinin Kolektif Güvenlik AnlaÅŸması Örgütü (KGAÖ) tatbikatlarına ev sahipliÄŸi yapmayacağını açıkladı.

Milliyet'te yer alan habere göre PaÅŸinyan, gerekçe olarak 'mevcut koÅŸullar'ı gösterdi:

"Ermenistan Savunma Bakanlığı, KGAÖ'yü mevcut koÅŸullarda topraklarında tatbikatlar icra etmenin mantıksız olduÄŸu konusunda bilgilendirdi. En azından, bu yıl Ermenistan'da tatbikatlar gerçekleÅŸmeyecek."

Rusya ve müttefiklerinin yer aldığı KGAÖ'ya Moskova ve Erivan'ın yanı sıra Belarus, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan üye. KGAÖ üyelerinden birine gerçekleÅŸen saldırı tıpkı NATO'da olduÄŸu gibi tüm ittifaka yapılmış sayılıyor.

Nikol PaÅŸinyan, tatbikat kararını duyurduÄŸu açıklamada ayrıca hükümetinin Rus barış gücü askerlerini eleÅŸtirmediÄŸini savundu. EleÅŸtiri haberlerini reddeden Ermenistan BaÅŸbakanı, barış gücü birliklerinin faaliyetlerinden endiÅŸe duyduklarını söyledi.

Rusya'dan konuya yönelik yapılacak açıklama ise merak ediliyor.

PAŞİNYAN'DAN LAÇIN KORÄ°DORU AÇIKLAMASI

GeçtiÄŸimiz günlerde Ermenistan BaÅŸbakanı Nikol PaÅŸinyan, Laçın Koridoru'nda görev alan Rus Barış Gücü birliklerine iliÅŸkin yaptığı açıklamada, "Åžu anda en acil konu Laçın Koridoru'nda yaÅŸadığımız kriz. Burası DaÄŸlık KarabaÄŸ'daki Rus Barış Gücü birliklerinin sorumluluk alanında. Ermenistan, Rusya ve Azerbaycan liderlerinin 9 Kasım 2020 tarihli üçlü bildirisine göre Laçın Koridoru Rus Barış Gücü'nün kontrolünde bulunmalı, Azerbaycan yolcu ve yüklerin sorunsuz ÅŸekilde geçiÅŸini garanti etmeliydi. Fakat ÅŸu anda Laçın Koridoru, Rus Barış Gücü birliklerinin kontrolünde deÄŸil. Elbette bu durumu ve mevcut seçenekleri istiÅŸare etmek isterim" ifadelerini kullanmıştı.

Laçın Koridoru'ndaki ÅžuÅŸa-Hankendi yolunda eylem yapan Azerbaycanlı protestocular, KarabaÄŸ'da geçici olarak konuÅŸlanan Rus Barış Gücü'nün komutanı Andrey Volkov'un bölgeye gelmesini ve taleplerini dinlemesini istemiÅŸti. Bölgedeki yolun ise Rus Barış Gücü tarafından kapatıldığı belirtilmiÅŸti. GeçtiÄŸimiz 10 Aralık'ta inceleme yapmak üzere bölgeye gönderilen Azerbaycan heyeti, Rus Barış Gücü tarafından engellenmiÅŸti. YaÅŸanan durumla ilgili Azerbaycan DışiÅŸleri Bakanlığı tarafından Rusya'ya nota verilmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.