Sosyal Medya

Ä°brahim Tenekeci: Senden bir eser

Bize ferahlık veren, daima güzel şeyler hatırlatan, yanında kendimizi kıymetli hissettiğimiz, huzur bulduğumuz ve her şart altında güven duyduğumuz insanları daha çok sevmeliyiz. Onları kaybedemeyiz.



1. Ä°nceliÄŸin, derinliÄŸin, güzelliÄŸin, nezaketin ve kıymet bilmenin tadını bir kere alınca, bir daha ne hayatımız ne insan iliÅŸkilerimiz eskisi gibi oluyor. O güne kadar normal gelen sözler ve davranışlar bile artık bizi rahatsız etmeye baÅŸlıyor. Ä°ÅŸte burası yeni bir dünyanın kapısıdır.

2. Kimi duygular geldiÄŸi gibi gitmez. Geride büyük yıkımlar, derin hasarlar, silinmez izler bırakır. Ä°lahî aÅŸka yakın duran yüksek sevgi de böyledir. Burası ÅŸikâyet ile memnuniyetin, variyet ile mahrumiyetin müÅŸterek makamıdır.

3. Sonradan anlıyoruz ki bazı ÅŸeylerin herhangi bir yolu yoktur. Ararsın ama bulamazsın. Denersin fakat baÅŸaramazsın. DüÅŸünürsün lakin iÅŸin içinden çıkamazsın. Ne yapılabilir? Hiç.

4. Bize ferahlık veren, daima güzel ÅŸeyler hatırlatan, yanında kendimizi kıymetli hissettiÄŸimiz, huzur bulduÄŸumuz ve her ÅŸart altında güven duyduÄŸumuz insanları daha çok sevmeliyiz. Onları kaybedemeyiz.

5. Sevdiklerimizi sakınır, onları korumak isteriz. Ä°nsanın sevdiÄŸine özen göstermesi, üstüne titremesi, onu ayrı tutması güzel ve kıymetli bir ÅŸeydir.

6. Hayatımızı rehin verip karşılığında bazı mecburiyetler alıyoruz. Bunun telafisi var mıdır? Yoktur.

7. Ä°nsanın kendisine sürekli ablalık veya aÄŸabeylik yapması yorucu bir haldir. Mümkünse kendimizin arkadaşı, akranı olmalıyız. Çünkü yalnızlık iyi bir ÅŸey deÄŸildir.

8. Her baÅŸarı, her takdir, her ÅŸahsiyetli duruÅŸ, her kararlı adım beraberinde yeni düÅŸmanlar ve düÅŸmanlıklar getirir.

9. Genç bir arkadaşımız tavsiye istedi benden. "Sadece bir tane" dedi. Åžunu söyledim ona: 'DeÄŸerinizden ÅŸüphe edilen yerleri hemen terk ediniz.' BaÅŸkasına verdiÄŸim bu nasihatin kendi hayatımda herhangi bir karşılığı var mıdır? Bazen ne yaparsanız yapın gidemezsiniz.

10. Bazı acemilikler gerçekten de maharet istiyor. Dünya hayatı karşısında daima acemi kalan insanlara candan muhabbet duyuyorum. Onlar, ilk feda edilen olma hakkından hiçbir zaman vazgeçmezler. Bunun ne kadar kıymetli bir ÅŸey olduÄŸunu gayet iyi bilirler.

11. Dikkatin rikkatle, iyiliÄŸin güzellikle, bilginin incelikle, aklın ahlakla tamamlanması, tahkim edilmesi gerekiyor. Ahlaktan yoksun bir akıl, yalnız sahibine deÄŸil, baÅŸkalarına da ciddi zararlar verir, veriyor.

12. Kimi insanlar hayatımızdan bir rüya, bir vaha gibi geçer. Onların kıymetini ve neye karşılık geldiÄŸini sonradan anlarız.

1.3 ÖÄŸrenme isteÄŸinin cesaretle, bilginin dürüstlükle, yeteneÄŸin ÅŸahsiyetle, sadakatin kıymet bilenle, çalışkanlığın takdirle buluÅŸması, dünyaya ve insana ait güzelliklerin başında gelir.

14. Bollukta şımarmayan, yoklukta şaşırmayan, zorlukta savrulmayan insanlar ne kadar muhteremdir.

15. Sanat, insanın evvela kendini arama çabasıdır. Bulmak yahut varmak deÄŸil, yolda olmak kıymetlidir. Yol bizi terbiye eder. Derinlik ve olgunluk kazandırır. Sanat, hayatın zorluÄŸu, insanın kabalığı ve zamanın yıkıcılığı karşısında dayanma gücü verir. Bazen bir resim, bazen bir ÅŸiir sığınak haline gelir. Åžu modern zamanlarda, insanları tanımak konusunda öÄŸrenme güçlüÄŸü yaşıyor olabiliriz. Edebiyat, hayatı ve insanı daha iyi tanımamız için bize yardımcı olur.

16. Yazı yazgıdan gelir. Yazıyı kader olarak görmeyenlerin yazdıkları fazla uzaÄŸa gidemez. Zamana karşı dayanıklı da deÄŸildir. Yazı serüveni ancak bir gençlik hevesi olarak kalır. Çünkü edebiyat, uzun soluklu bir yürüyüÅŸtür. Hem dert hem dirayet ister.

17. Rakam maddiyatı, harf maneviyatı temsil eder. Rakam dünya, harf âlemdir. Rakamlar kafamızı, harfler kalbimizi çalıştırır. Harflerin âlemine giren bir insan bir daha asla eskisi gibi olamaz. AÄŸaçların kendi aralarında konuÅŸtuÄŸunu duyar. TaÅŸların da bir içi olduÄŸunu anlar. DaÄŸların dilini kavrar. Yaratıcının bütün renk ve seslerini ruhunda hisseder.

18. Ä°yi ve güzeli kılavuz edinen hüner, emekle buluÅŸan yetenek, gösteriÅŸten uzak maharet, hürmetle birlikte ilerleyen meziyet, sahibine yakışan kabiliyet ve bütün bunları tamamlayan ÅŸahsiyet; derdimiz budur.

19. Ä°nsan en güzel yıllarını para biriktirmek için harcamamalıdır. * Hayatımız hırs, haset ve husumete feda edilemeyecek kadar kısa ve kıymetlidir.

20. YokuÅŸ çıkıyorum. Arkamdan biri seslendi. Dönüp baktım. YorulmuÅŸ, nefes nefese kalmış. Durdum, bekledim. Geldi, koluma girdi. YokuÅŸu beraber çıktık. Ä°ki insanın yokuÅŸu beraber çıkması, aralarında kalbî yakınlığın oluÅŸacağına ve meÅŸakkatli dünya yolculuÄŸunu birlikte tamamlayacaklarına iÅŸarettir, deniliyor.

Kaynak: Fikriyat

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.