Sosyal Medya

Güncel

BM'den çağrı: Libya'daki çatışmaları durdurun

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Libya'nın başkenti Trablus'taki çatışmaların durdurulması ve diyalog yoluna başvurulması çağrısında bulundu.



BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Genel SekreterliÄŸi Sözcüsü Stephane Dujarric, yaptığı yazılı açıklamada, "Genel Sekreter Guterres, Trablus'ta sivil ölümlere ve sivil yapıların yok edilmesine yol açan son çatışmaları endiÅŸe ile takip etmektedir." ifadesini kullandı.

Guterres'in çatışmalarda ateÅŸ kesilmesi çaÄŸrısı yaptığını aktaran Dujarric, "Guterres, Libyalı taraflara mevcut siyasi sorunlara çözüm bulunması için gerçek bir diyalog kurulması ve farklılıklarının çözümü için zor kullanmamaları çaÄŸrısında bulunuyor. Ayrıca Guterres, tarafları sivilleri korumaya ve tansiyonu artıracak ya da farklılıkları derinleÅŸtirecek herhangi bir adım almaktan kaçınmaya davet ediyor." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Dujarric, BM'nin Libyalı taraflara siyasi çözüm için her türlü desteÄŸi vermeye hazır olduÄŸunu da kaydetti.

NE OLMUÅžTU?

Trablus çevresinin günlerdir Ulusal Birlik Hükümeti BaÅŸbakanı Dibeybe ve Tobruk merkezli Temsilciler Meclisinin (TM) BaÅŸbakan olarak atadığı Fethi BaÅŸaÄŸa'ya baÄŸlı güçlerin askeri yığınağına sahne olduÄŸu belirtilmiÅŸti.

Fethi BaÅŸaÄŸa, 24 AÄŸustos'ta Dibeybe'ye hitaben yayımladığı açıklamasında, "Demokrasinin prensiplerine saygı ve sizlere güvenoyu vermiÅŸ yasama makamlarının kararlarına uyma baÄŸlamında süresi bitmiÅŸ yetkinizi gönüllü olarak teslim etmeniz gerekiyor." ifadesini kullanmıştı. Gözlemciler, BaÅŸaÄŸa'nın talebini, baÅŸkente girmeye hazırlık olarak deÄŸerlendirmiÅŸti.

Ulusal Birlik Hükümeti BaÅŸbakanı Dibeybe de BaÅŸaÄŸa'ya yanıt olarak sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, ÅŸunları kaydetmiÅŸti:

"Eski Ä°çiÅŸleri Bakanı'na (BaÅŸaÄŸa), savaÅŸ çıkarma ve sivilleri hedef alma yönündeki tekrarlanan tehditkar mesajlarına sınırlama getir. Åžayet Libyalıların hayatını önemsiyorsan çabalarınla seçimlerin gerçekleÅŸmesine odaklan. Ayrıca geçmiÅŸte kalan askeri darbe hayallerini de bırak."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.