Sosyal Medya

Güncel

Radikal Yahudilerin provokatif bayrak yürüyüşü sona erdi

İşgalci İsrail polisinin yaptığı açıklamaya göre, işgal altında bulunan Kudüs'te düzenlenen provokatif bayrak yürüyüşüne 70 bin kişi katıldı. Ayrıca Filistin Kızılayı, 79 Filistinlinin yaralandığını ve 28 kişinin hastaneye kaldırıldığını duyurdu.



Aşırı saÄŸcı fanatik Yahudi yerleÅŸimcilerin, 1967'de Ä°srail'in DoÄŸu Kudüs'ü iÅŸgal etmesi dolayısıyla gerçekleÅŸtirdikleri provokatif "bayrak yürüyüÅŸü" sona erdi.

Ä°srail polisine göre 3 binden fazla polisin bulunduÄŸu yürüyüÅŸe yaklaşık 70 bin kiÅŸi katıldı. Yedioth Ahranoth gazetesiyse bu rakamı 25 bin olarak açıklamıştı.

Fanatik Yahudi yerleÅŸimciler, gruplar halinde iÅŸgal altındaki DoÄŸu Kudüs'teki Eski Åžehir'in Åžam Kapısı'ndan geçerek ve zaman zaman "Araplara ölüm" gibi ırkçı sloganlar atarak Burak (AÄŸlama) duvarına yürüdü.

YerleÅŸimci grupların, Eski Åžehir'de yaÅŸayan Filistinlilere biber gazıyla saldırdığı, tahrik edici sloganlar attığı ve taraflar arasında arbede çıktığına iliÅŸkin görüntüler gün boyunca sosyal medyada yer aldı.

Fanatik Yahudi yerleÅŸimci gruplar, yürüyüÅŸün sonunda Eski Åžehir'in Yafa Kapısı'ndan çıkarak Batı Kudüs'e doÄŸru hareket etti.

Filistin Kızılayından yapılan yazılı açıklamaya göre, Ä°srail polisi ve Yahudi yerleÅŸimcilerin DoÄŸu Kudüs'teki Eski Åžehir ve çevresinde Filistinlilere yönelik saldırıları sonucu 79 kiÅŸi yaralandı, biri gerçek mermiyle olmak üzere 28 yaralı hastanede tedavi altına alındı.

Ä°srail polisinden yapılan açıklamaya göre gün içindeki olaylarda 50'den fazla kiÅŸi gözaltına alındı. Filistinli sivil toplum kuruluÅŸu Esirler Cemiyeti ise bu rakamı 56 olarak açıkladı.

Ä°srail polisinin, iÅŸgal altındaki DoÄŸu Kudüs ve çevresinde yoÄŸun varlığı gün içine göre azalmasına raÄŸmen devam ediyor.

MESCÄ°D-Ä° AKSA'YA BASKIN

Ä°srail polisi, sabah namazının ardından Mescid-i Aksa'ya baskın düzenleyerek içeridekilere müdahale etmiÅŸti.

Polis, bazı gruplara kauçuk kaplı mermiyle müdahale ederken Filistinlilerin sığındığı Kıble Mescidi'nin kapılarını da demir zincirlerle kapatmıştı.

Filistinlilere karşı provokatif söylemi ve eylemleriyle tanınan Ä°srailli aşırı saÄŸcı milletvekili Itamar Ben-Gvir de sabah saatlerinde Mescid-i Aksa'ya baskın düzenlemiÅŸti.

Mescid-i Aksa'ya baskın düzenleyen 1600'den fazla fanatik Yahudi yerleÅŸimcinin, Aksa'da Ä°srail bayrağı açması ve yere yatarak dini ritüellerini gerçekleÅŸtirmesi, Filistin sokağında büyük tepkiye neden olmuÅŸtu.

ESKÄ° ÅžEHÄ°R BÖLGESÄ° KAPATILDI

Aşırı saÄŸcı fanatik Yahudi yerleÅŸimciler, 1967'de Ä°srail'in DoÄŸu Kudüs'ü iÅŸgal etmesi dolayısıyla her yıl mayıs ayında provokatif "bayrak yürüyüÅŸü" düzenliyor.

Ä°srail polisi, bugün gerçekleÅŸecek yürüyüÅŸ öncesinde DoÄŸu Kudüs'ün Eski Åžehir bölgesi çevresinde çok sayıda barikat kurmuÅŸ, Filistinlilerin bölgeye giriÅŸi engellenmiÅŸti.

DoÄŸu Kudüs'ün Eski Åžehir yakınlarındaki Selahaddin Caddesi'nde Filistin bayrağıyla yürümeye çalışanlara sert müdahale eden Ä°srail polisi, Filistinlileri, göz yaÅŸartıcı gaz, kauçuk kaplı mermi, ses bombası ve atlı polislerle müdahale ederek dağıtmıştı.

YERLEŞİMCİLERDEN SALDIRI

Fanatik yerleÅŸimci gruplar, DoÄŸu Kudüs ve Eski Åžehir bölgesinde ilerlerken çevredeki Filistinlilere saldırmıştı.

Bazı yerleÅŸimciler, Eski Åžehir bölgesindeki esnafı darbetmiÅŸ ve Filistinlilere göz yaÅŸartıcı gaz sıkmıştı. Bir yerleÅŸimci de silahını çekerek Filistinlilere doÄŸrultmuÅŸtu.

Sosyal medyaya yansıyan ve tepki çeken görüntülerde de fanatik Yahudilerin Filistinli yaÅŸlı bir kadını tekmeleyerek yüzüne biber gazı sıktığı görülmüÅŸtü.

Öte yandan, DoÄŸu Kudüs'ün Åžeyh Cerrah Mahallesi'nde yerleÅŸimci bir grup göz yaÅŸartıcı spreylerle Filistinlilere saldırmıştı. Yahudi yerleÅŸimciler, çevredeki ev ve araçlara taÅŸ atmış, bir aracı da ateÅŸe vermiÅŸti.

GAZZE SALDIRISIYLA SONLANMIÅžTI

Geçen yılki provokatif yürüyüÅŸte Yahudi yerleÅŸimciler "Araplara ölüm" sloganları atmış, Ä°srail polisi de bölgedeki Filistinlilere güç kullanarak müdahale etmiÅŸ ve onlarca kiÅŸiyi yaralamıştı.

YürüyüÅŸ, abluka altındaki Gazze Åžeridi'nden fırlatılan roketler ve Kudüs'te çalan sirenlerle yarıda kesilmiÅŸti.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne 10 Mayıs 2021'de başlattığı ve 21 Mayıs'ta sona eren saldırılarında 250'den fazla Filistinli hayatını kaybetmiş, binlerce Filistinli de yaralanmıştı.

Ä°srail hükümeti ve güvenlik birimleri, bu yıl da "bayrak yürüyüÅŸünün" Eski Åžehir'deki sembolik Åžam Kapısı'ndan ve Filistin mahallelerinden geçmesine izin veren rotasını onaylamıştı.

Filistin yönetimi ve direniÅŸ grupları ise "bayrak yürüyüÅŸü provokasyonuna" karşı Ä°srail'e uyarılarda bulunmuÅŸtu.
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.