Sosyal Medya

Güncel

Elon Musk Twitter'ı satın aldı: İyi mi oldu, kötü mü oldu?

Dünyanın en önemli 4 gazete ise yayımladıkları 4 makale ile Elon Musk’ın Twitter’ı satın almasının etkilerini kaleme aldı.



Dünyanın en zengin insanı Elon Musk'ın Twitter'ı satın almasının dünyanın en etkili sosyal medya platformlarından birini, öncelikle 436 milyon kullanıcıyı ve dolaylı olarak etkiledikleri milyarlarca kiÅŸiyi nasıl etkileyeceÄŸi merak konusu oldu.

Elon Musk Twitter'ı satın aldı. Soru ÅŸu; dünyanın en etkili sosyal medya platformlarından birini, öncelikle 436 milyon kullanıcıyı ve dolaylı olarak etkiledikleri milyarlarca kiÅŸiyi bu geliÅŸme nasıl etkileyecek?

Musk'ı bir tür “deli dahi” ya da “dünyamıza kötülük tohumları ekecek iÅŸadamı” olarak görenler de var; ya da tam tersi, onu; yenilikçi, devrimci, dünyamızı fosil yakıtlardan kurtaran ve bizi yıldızlara taşımaya kararlı bir vizyoner olarak gören de.

Onun aşırılıklarını dengesizlik olarak görenler, “kendi ajandasını dayatmaya çalışmakla” suçlayanlar kadar; bu aşırılıkları “çocuksu heves ve heyecana” hatta “onun naifliÄŸine” baÄŸlayanlar da var.

Her ne olursa olsun, Twitter'ın yeni yönetimiyle birlikte, dünyamız muhtemeldir ki yeni bir “sosyal deneye” tanıklık edecek. Tıpkı Donald Trump gibi, bu küresel deneyde Elon Musk'ın kiÅŸisel yönelimleri, tercihleri de anlık olarak izlenecek, her hamlesi, ortaya koyacağı iÅŸ modelleri tartışılacak, dünya gündemini belirleyecek.

Arap Baharı baÅŸta olmak üzere pek çok küresel hareketliliÄŸin kaynağı haline gelen Twitter, bundan sonra hangi rotada ilerleyecek, hikayesi nasıl ÅŸekillenecek?

Gelin önce, Elon Musk'ın Twitter'ı satın almasıyla birlikte bu konuda uzman gazeteci ve akademisyenlerin kaleme aldıkları makalelere bakalım. Ve sizinle birlikte, Twitter'ın geleceÄŸi hakkında dikkat çekici önermeleri “okuyalım”.

ELON MUSK'IN “Ä°FADE ÖZGÜRLÜĞܔ VÄ°ZYONU TWÄ°TTER Ä°ÇÄ°N KÖTÜ OLACAK

Tesla CEO'su platformu çirkin ÅŸekillerde kullandı. Åžimdi de ÅŸirketin politikalarını ÅŸekillendirecek. Musk'ın Twitter yönetim kuruluna gelmesi, tekelci zenginlerin sıradan insanların kullandığı iletiÅŸim kanallarını kontrol etmek istemesine bir örnek.

EÅŸitlik ve hesap verebilirliÄŸi önemseyen bizler için Musk'ın her gün yüz milyonlarca kullanıcıya hizmet veren bir platformda böylesine önemli bir role atanması son derece rahatsız edici, hatta yüz yüze bir tokat.

Her ÅŸeyden önce, sosyal medya platformlarının düzenlenmesine ihtiyacımız var. BaÅŸlangıç olarak, tacizin ve kiÅŸisel gizliliÄŸi ihlal eden içeriÄŸin tutarlı tanımlarına ihtiyacımız var. ÇoÄŸu ÅŸirket, sanıyorum ki, bu tür düzenlemeleri memnuniyetle karşılayacaktır: Çünkü yöneticilere, “yapılması gerektiÄŸini bildikleri ama denemekten korktukları” siyasi tepkilerden veya bazı kullanıcıların isyanından korktukları ÅŸeyler için koruma saÄŸlayacaktır.

Platformlar - bu tür düzenlemeler olmadan - ne pahasına olursa olsun büyümeyi zorlamaya devam ederse insanlar zarar görmeye devam edecektir. Zarar görenler orantısız bir ÅŸekilde yüzyıllardır zarar görenler olacaktır, yani; kadınlar ve marjinalleÅŸtirilmiÅŸ ırksal ve etnik grupların üyeleri. GörüÅŸlerinin sınırsızca geniÅŸletilmesinden yararlananlar ise, yüzyıllardır bu ayrıcalıktan yararlanan gruplar, tekelci zengin zümre ve ona baÄŸlı kiÅŸiler olacaktır.

Ellen Pao - Reddit Sosyal Medya Platformunun Eski Genel Müdürü - The Washington Post

ELON MUSK GERÇEKTEN O KADAR KÖTÜ MÜ?

Elon Musk'ı sevmek zor. Ancak insanlığa yaptığı katkıların derinleÅŸebileceÄŸini takdir etmek için Musk'ı kiÅŸisel veya politik olarak çekici bulmaya gerek yok.

GüneÅŸ enerjisi ve elektrikle çalışan araba üretme çabalarıyla Musk, iklim deÄŸiÅŸikliÄŸiyle mücadele için, adını anabileceÄŸiniz herhangi bir solcu çevre aktivisti veya politikacısından daha fazlasını yaptı. Musk, dünya çapındaki diÄŸer milyarderlere karşı deÄŸerlendirildiÄŸinde daha da iyi görünüyor. Onunki miras yoluyla, aptal ÅŸansıyla, tekelleÅŸme veya sübvansiyonlarla ortaya çıkmış bir zenginlik deÄŸil. Yakından baktığımızda bu adam, aslında aralarında savunma müteahhitleri, kamu hizmetleri, petrol ÅŸirketleri ve içten yanmalı motorlu otomobil üreticilerinin de bulunduÄŸu, gezegendeki en zararlı ve politik olarak yerleÅŸik endüstrilerden bazılarını baltalamaya çalışıyor. Musk'ın hikayesinde açıkça ilham veren bir ÅŸey var.

Musk'ın Twitter'ı satın almak için belirttiÄŸi nedenlere gelince, bunlar oldukça belirsiz ve naif. Platforma “ifade özgürlüÄŸü” getirmek istediÄŸini söylüyor, ancak bunun tam olarak ne anlama geldiÄŸi ve bunu nasıl yapacağı bir muamma iken, Twitter'ın zehirli bir nefret ve taciz çukuruna dönüÅŸmesini engelleyen duvarlarını yıkmanın maliyetini belli ki hesaplayamıyor.

Musk'ın kendi Twitter varlığı dayanılmaz olabilir. Tweet'leri genellikle kaba, çocukça ve kadın düÅŸmanıdır; bu özellikler onunla ilgili belki de en nahoÅŸ ÅŸeyin temelidir. Ama daha önce yazdığım gibi, onun çocuksu ruhunda dünyayı deÄŸiÅŸtirmek isteyen bir güdü var. Mesela, “elektrikli otomobil” ulaşım için her derde deva deÄŸil - ama dünya, Musk'ın bu tuhaf rüyayı gerçeÄŸe dönüÅŸtürmekteki kararlılığı sayesinde ÅŸüphesiz daha iyi bir yer.

Musk'ın benzer ÅŸekilde Twitter'da devrim yaratacağına söz veremem. Ancak ondan daha az vasıflı ve daha çok hesapçı sayısız milyarder patron sayabilirim. Elon Musk'ın vizyonerliÄŸi, çocuksu heyecanları ve tutkusu, umarım bu önemli sosyal mecrada karşılık bulur.

Farhad Manjoo - The New York Times

ELON MUSK TWÄ°TTER Ä°ÇÄ°N NEDEN KÖTÜ OLACAK?

Musk, yeni teknolojiler geliÅŸtirmede oyunun kurallarını deÄŸiÅŸtiren ilk Tesla elektrikli arabaları ve daha yakın zamanda SpaceX ticari roket gemileri gibi örneklerle son derece baÅŸarılı oldu. Twitter'ı satın alırken kendisini; “ifade özgürlüÄŸü savunucusu” ÅŸeklinde tanımlayan Musk, Twitter'ın ÅŸu anda “dünya çapında özgür konuÅŸma platformu" olarak “hizmet görevini ve toplumsal zorunluluÄŸunu" yerine getirmediÄŸini iddia ediyor.

Twitter'ın her ÅŸeyin özgürce konuÅŸulabildiÄŸi küresel bir kent meydanı olacağını vaat eden Elon Musk, kendisiyle ilgili eleÅŸtirilere daha önce verdiÄŸi sert tepkiler nedeniyle “tartışılıyor”. Üstelik bu sosyal platformu, demokrasi ve ifade özgürlüÄŸü için en iyisinin ne olduÄŸuna dair Musk'ın kendi kiÅŸisel vizyonunu dayatmak için kullanma olasılığı, sıkça dile getiriliyor. DoÄŸrusu, Elon Musk'ın, bu endiÅŸelere yol açan kabarık bir sicil dosyası var. Åžiddet eÄŸilimi, nefret söylemi, ırkçı üslup, hakaret, kadın ve çocuk düÅŸmanlığı, yanlış bilgilendirme ve komplo teorileri konusunda kötü sınav vermiÅŸ birinin, “ifade özgürlüÄŸü” adına Twitter'ı daha da kötü bir noktaya götürme olasılığı, hiç de yabana atılacak endiÅŸe deÄŸil.

Özetle; Musk'ın bu sektöre girmesinin, ihtiyaç duyulan reformların herhangi birinin gerçekleÅŸmesine yardımcı olacağına dair, çok az umut ışığı var.

Michael Posner – Forbes

ELON MUSK, TWÄ°TTER'DA “TÜM GERÇEK Ä°NSANLARI DOÄžRULAMAK” Ä°STÄ°YOR. BU NE ANLAMA GELÄ°YOR?

Musk'ın aklında ne olduÄŸunu tahmin edemiyoruz, ancak her kullanıcıyı “Twitter'ı kendi beÄŸenisine göre ÅŸekillendirmek için” birkaç olası yol sunacağı anlaşılıyor. Bu elbette zor bir iÅŸ. Özellikle “avatar” ile konuÅŸan ve milyonlarca takipçisi olanlar açısından zorlu bir tercih. Kullanıcı ise acaba nasıl bir versiyonu tercih edecek? Ortaya çıkacak en kötü versiyon, dünyadaki tüm kötülükleri yayacak bir platforma mı dönüÅŸecek? Bunları bilemiyoruz.

"Kimlik doÄŸrulama" fikri, platformla ilgili en büyük sorunlarından birinden kaynaklanıyor: Spam hesaplar, özellikle de kripto para dolandırıcılığını teÅŸvik eden hesaplar. Ancak, hangi yöntem ya da versiyon seçilirse seçilsin, uzmanlar, Musk'ın iki ana kategoriye giren zorluklarla karşılaÅŸacağını söylüyor: EriÅŸim ve mahremiyet. EriÅŸim, Twitter'ı kullanmak isteyen herkesin platforma girmesini saÄŸlamakla ilgili. Burada abonelik sistemi gelebilir, ama bu defa kimliÄŸiniz ortaya çıkarsa. Gizlilik ya da mahremiyet ise sosyal platformların asıl cazibesini oluÅŸturan unsur. Bu basit tercihler bile; "tüm gerçek insanları doÄŸrula" gibi kulaÄŸa basit gelen bir ilkeyi, iÅŸlevsel bir ürün özelliÄŸine çevirmenin ne kadar karmaşık olabileceÄŸine iÅŸaret ediyor.

Twitter aslında bunu yıllardır yapmaya çalışıyor ve sanırım Elon Musk da yakında bunun çözülmesi kolay bir sorun olmadığını anlayacak.

Brian Fung - The Washington Post & CNN Int. .

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.