Sosyal Medya

Unutulmuş Ramazan Sünnetleri

Abdülaziz Kıranşal / Milli Gazete



Düzen yıkma ve düzen kurma sünneti:

Peygamberimiz (S.A.S.) Mekke’yi bir Ramazan günü fethetmiÅŸtir. Bu fetihle birlikte cahiliyenin siyasi, ekonomik ve sosyal bütün düzenlerini yerle bir edip yerine Asr-ı Saadet medeniyetini; ÅŸirk düzenini yıkıp yerine tevhit düzenini; zulüm düzenini yıkıp yerine adalet düzenini kurmuÅŸtur. Efendimizin (S.A.S.) bu sünneti gereÄŸi, Müslümanlar olarak Ramazan ayında yeniden hatırlayacağımız en önemli sünnetlerden birisi de hakka, adalete ve tevhide dayalı bir dünya kurma vazifemizdir.

Put kırma sünneti:

Peygamberimiz (S.A.S.) Mekke’yi fethetmesinin hemen ardından Kâbe’nin anahtarlarını getirtmiÅŸ ve Kâbe’ye girerek burada bulunan bütün putları bizzat yıkmış ve yıktırmıştır. Halid b. Velid’i 30 süvariyle birlikte Uzza putunu yıkmaya, Sa’d b. Zeyd el-EÅŸhel’i 20 süvariyle birlikte Menat putunu yıkmaya göndermiÅŸtir. Fetihten sonra Mekke’de herkesin evinde bulunan ÅŸahsi putunu imha etmesini istemiÅŸ ve bütün putları yok etmek için bir Ramazan gününde emir vermiÅŸtir. Efendimizin (S.A.S.) bu sünneti gereÄŸi Müslümanlar olarak Ramazan ayında yapacağımız en önemli sünnetlerden birisi de baÅŸta el âlem ne der ve kamuoyu putu olmak üzere bizi Allah’a kulluktan alıkoyan güç ve makam putunu, servet putunu, ÅŸehvet ve ÅŸöhret putunu, konfor ve lüks putunu, vardır bir bildikleri putunu, kazanımlarımızı kaybetmeyelim putunu, dengeleri koruma putunu ve reel politik putunu kırmak olacaktır.

Haksızlığa ve adaletsizliÄŸe baÅŸkaldırı sünneti:

Peygamberimiz (S.A.S.) güçlünün hep haklı olduÄŸu, adaletin zenginler ve makam sahipleri için bir anlam ifade etmediÄŸi, kanunların sadece zayıflara karşı uygulandığı cahiliye medeniyetine karşı esaslı bir baÅŸkaldırı olan Bedir Savaşı’nı yine bir Ramazan günü yaparak hak ve adalet yolunda büyük bir zafer kazanmıştır. Efendimizin (S.A.S.) bu sünneti gereÄŸi, Müslümanlar olarak Ramazan ayında hatırlayacağımız en önemli sünnetlerden birisi de haksızlığa ve adaletsizliÄŸe karşı Müslüman’ca bir tavır, mümince bir duruÅŸ sergileyebilme sünnetidir.

Zulme karşı direniÅŸ örgütleme sünneti:

Peygamberimiz (S.A.S.) kız çocuklarını diri diri gömen, kadınları insan yerine koymayan, kölelere iÅŸkence eden, yoksulları faizle sömüren cahiliyenin ve zulmün elebaÅŸlarına ve kodamanlarına karşı, direniÅŸin ilk fitilini Kur’an’ın, “Kalk ve uyar” emri gereÄŸi yine bir Ramazan günü ateÅŸlemiÅŸtir. Yani Ä°slam davetine ve zulme karşı direnecek çekirdek kadroyu örgütlemeye bir Ramazan günü baÅŸlamıştır. Efendimizin (S.A.S.) bu sünneti gereÄŸi, Müslümanlar olarak Ramazan ayında hatırlayacağımız en önemli sünnetlerden birisi de yeryüzündeki tüm zulümlere, iÅŸgallere ve sömürüye karşı sonuna kadar direnme sünnetidir.

Ahlâk ve adalet için harekete geçme sünneti:

Peygamberimiz (S.A.S.) içkiyi, kumarı, zinayı, faizi sıradanlaÅŸtıran cahiliyeye karşı, ateÅŸe tapan Ä°ran’a karşı, insanları arenalarda aslanlara yem eden Roma’ya karşı Kur’an’ın emrettiÄŸi ahlâk ve adalete çağırısına yine bir Ramazan günü baÅŸlamıştır. Efendimizin (S.A.S.) bu sünneti gereÄŸi Müslümanlar olarak, Ramazan ayında hatırlayacağımız en önemli sünnetlerden birisi de içkiye, kumara, zinaya, faize, rüÅŸvete, torpile, adam kayırmaya ve kula kulluÄŸa karşı ahlâka ve adalete çağırma sünnetidir.

Medeniyet kurma sünneti:

Peygamberimiz (S.A.S.) pisliÄŸe deÄŸil temizliÄŸe, zulme deÄŸil merhamete, ırkçılığa deÄŸil kardeÅŸliÄŸe, harama deÄŸil helale dayanan Ä°slam medeniyetinin temellerini Kur’an’ın nazil olduÄŸu Ramazan ayında atmıştır. Efendimizin (S.A.S.) bu sünneti gereÄŸi, Müslümanlar olarak Ramazan ayında hatırlayacağımız en önemli sünnetlerden birisi de yeryüzünde Kur’an ve sünnete dayalı bir medeniyet kurmak için gayret etme sünnetidir.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.