Fransız medyası: 'Türkiye, askeri bir güç olarak gittikçe kendini gösteriyor'

Fransız La Croix gazetesinde yayımlanan analizde, 'Türkiye'nin silah üreten askeri bir güç olarak gittikçe kendini daha fazla gösterdiği' yorumuna yer verildi.
Yazıda, 'Türkiye, belli parçaları ithal etmeyi sürdürse de silah üreten ve satan, hatta ekipleri eÄŸiten askeri bir güç olarak gittikçe kendini gösteriyor' yorumu yapıldı.
Gazetenin silahlı insansız hava araçlarıyla (SİHA) ilgili analiz yazısında, Türk SİHA'larına özel bir bölüm ayrıldı.
"SİHA'lar savaşı nasıl deÄŸiÅŸtiriyor?" baÅŸlığıyla dün yayımlanan yazıda, Ukrayna, Suriye, Libya, DaÄŸlık KarabaÄŸ ve Etiyopya'daki çatışmalarda SİHA'ların kullanımının yaygınlaÅŸtığı kaydedildi.
Özellikle DaÄŸlık KarabaÄŸ'da Türk TB-2 ve İsrailli Harop SİHA'larının Azerbaycan'ın kısa sürede çok daha az can kaybıyla çatışmayı kazanmasına yardım ettiÄŸi vurgulanan yazıda, "Türkiye'nin Mart 2020'de Suriye'de SİHA'lardan baÅŸarılı ÅŸekilde yararlandığı, Libya'da meÅŸru hükümet kuvvetlerinin, Türk SİHA'ları sayesinde gayrimeÅŸru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'e baÄŸlı güçlere üstünlük saÄŸladığı" belirtildi.
Yazıda, Baykar Makine tarafından üretilen, uygun fiyatlı ve kaliteli SİHA'ların özellikle Afrika ülkeleri için cazip olduÄŸuna, Ukrayna'nın da 20 Türk SİHA'sı satın aldığına dikkat çekildi.
Türkiye'nin de içinde olduÄŸu önde gelen SİHA üreticileri ABD, Çin, İsrail ve Rusya'nın yapay zeka ve robot teknolojisinin birleÅŸtirilmesi üzerinde çalıştığı aktarıldı.
"Türkiye, askeri bir güç olarak gittikçe kendini gösteriyor"
Analiz yazı dizisinin Türk SİHA'larına ayrılan bölümü, "SİHA, Türkiye için bir nüfuz aracı" baÅŸlığıyla verilerek Suriye, Libya ve DaÄŸlık KarabaÄŸ'daki baÅŸarılı performansların SİHA satışlarını artırdığına iÅŸaret edildi.
CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın Türk SİHA'larını diplomatik bir silah olarak kullandığı savunulan yazıda, 2015 bütçesinde savunmaya yüzde 5,4 pay ayıran Türkiye'nin 2020 bütçesinde savunmaya yüzde 7,5 bütçe ayırdığı kaydedildi.
Yazıda, "Türkiye, belli parçaları ithal etmeyi sürdürse de silah üreten ve satan, hatta ekipleri eÄŸiten askeri bir güç olarak gittikçe kendini gösteriyor." ifadesine yer verildi.
Bayraktar-TB2'nin performansının ve teknolojik üstünlüÄŸünün güç iliÅŸkilerinde dengeyi deÄŸiÅŸtirmeye olanak verdiÄŸinin altı çizilen yazıda, Ukrayna, Polonya, Kazakistan, Kırgızistan ve Katar'a onlarca SİHA ihraç edildiÄŸi aktarıldı.
Yazıda, Türk SİHA'larının 17-18 Aralık'ta İstanbul'da düzenlenen 3. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi'nde de odak noktası olduÄŸuna iÅŸaret edilerek savunma politikaları uzmanı Arda MevlütoÄŸlu'nun "Türkiye'nin, Batı ülkeleri gibi ağır diplomatik kısıtlamalar dayatmadan NATO standardında ürünler sunduÄŸu" deÄŸerlendirmesi paylaşıldı. AA .
Henüz yorum yapılmamış.