Sosyal Medya

Güncel

Kuzey İrlanda'yı sarsan 10 dakika

İngiliz askerlerinin 30 Ocak 1972'de Kuzey İrlanda'da düzenlediği katliamda hayatını kaybeden 6’sı çocuk olmak üzere 14 kişi için tören düzenlendi.



Kuzey Ä°rlanda'da barışçıl bir gösteri sırasında Ä°ngiliz askerleri tarafından öldürülen Ä°rlandalıları anmak için tören düzenlendi.

Konut ve istihdamda ayrımcılığı protesto etmek için 30 Ocak 1972'de Londonderry ÅŸehrinde bir araya gelen sivillerin üzerine ateÅŸ açan Ä°ngiliz ordusu, 14 kiÅŸinin ölümüne sebep olmuÅŸtu.

Tarihe Kanlı Pazar Katliamı olarak geçen olayın 50. yıldönümü dolayısıyla Kuzey Ä°rlanda’da çeÅŸitli etkinlikler düzenlendi.

Eski Ä°ÅŸçi Partisi lideri Jeremy Corbyn'in de yer alacağı tören kapsamında, önce yürüyüÅŸ düzenleneceÄŸi ardından da kurbanlar için yapılan anıta çelenk konulacağı belirtildi.

14 YAÅžINDAKÄ° ÇOCÄžUN ÜZERÄ°NE ATEÅž AÇILDI

Kanlı olayda hayatını kaybeden sivillerden biri olan Patrick Doherty’nin kızı Karen Doherty, yıl dönümlerini kendisi için çok üzüntü verici olduÄŸunu belirtti. Doherty, "YaÅŸasaydı 82 yaşında olacaktı. En küçüÄŸü 8 aylık 6 çocuÄŸu olan babam öldüÄŸünde sadece 32 yaşındaydı" dedi.

Olaylar sırasında 14 yaşındaki babasının yaralandığını belirten Caroline O'Donnell ise "SokaÄŸa araba girmesini istemiyordum ama sonunda bir araç girdi. Ä°ki adam kapımıza gelip, evin Mahon'ın evi olup olmadığını sordu. Söz konusu kiÅŸinin babam olmaması üzerine çok rahatlamıştım. 'Hayır' dedim ve evi gösterdim. Joe Mahon da Kanlı Pazar günü vurularak yaralanmıştı. Birkaç dakika sonra aynı araba geri geldi ve iki adam, babamın bir fotoÄŸrafı olup olmadığını sordu. Annem geldi ve fotoÄŸrafı verdi. Babamın vurulduÄŸunu, yaralandığını, kafa travması geçirdiÄŸini söylediler. Çünkü askerler onu vurduktan sonra tüfeÄŸin dipçiÄŸiyle kafasına vurmuÅŸlardı” ifadelerini kullandı.

PROTESTOLARA 15 BİN KİŞİ KATILDI

Ä°ngiltere'yle birlik yanlısı Protestanların Londra'ya atfen Londonderry, ayrılıkçı Katoliklerin ise Derry dediÄŸi kentte konut ve istihdamda Katoliklere karşı ayrımcılığı protesto etmek için gösteri düzenlendi.

Protesto yasağına karşın gösteriye yaklaşık 15 bin kiÅŸi katıldı. Karnaval havasında baÅŸlayan yürüyüÅŸ göstericilerin kent merkezine gitmesini engellemek için kurulan barikat çevresinde kabusa döndü.

William Caddesi'ne dönen bir grup gösterici genç, askeri barikata taÅŸ atmaya baÅŸladı. Askerlere gözaltı emri verilmesinin ardından zırhlı araçlar kalabalığın içine daldı.

Ä°ngiliz askerleri 10 dakika içerisinde 6'sı 17 yaşında olmak üzere 13 sivili öldürdü, 15 kiÅŸiyi de yaraladı. Olaya karışan askerler ateÅŸ altında kaldıklarını ve çivili bombalarla saldırıya uÄŸradıklarını öne sürdü.

Ä°NGÄ°LÄ°Z ORDUSUNDAN KÄ°MSE CEZA ALMADI

Olayla ilgili 1972 yılında düzenlenen soruÅŸturmada kurbanlar suçlandı. Ancak 1998'de baÅŸlayan ve 2010'da tamamlanan ikinci soruÅŸturmada, sivillerin masum olduÄŸu ve askerlere ateÅŸ açmadığı sonucuna varıldı.

Ayrıya yapılan araÅŸtırma sonucunda göstericilerin, silah veya bomba taşımadığı ve çoÄŸunun kaçarken arkalarından vurulduÄŸu tespit edildi.

Raporun ardından dönemin BaÅŸbakanı David Cameron, parlamentoda yaptığı konuÅŸmada, "Bu raporun sonuçları kesinlikle açık. Hiç ÅŸüphe yok, muÄŸlak bir ÅŸey yok, belirsizlik yok. Kanlı Pazar günü yaÅŸananlar, hem haksız hem de gerekçesizdi. Bu yanlıştı. Silahlı kuvvetlerimizin bazı mensupları, yanlış hareket etti. Silahlı kuvvetlerimizin davranışlarından nihai olarak hükümet sorumludur ve bunun için hükümet ve esasen de ülkemiz adına çok üzgünüm" dedi.

Ancak rapora veya "üzgünüz" açıklamasına raÄŸmen hiçbir askere veya yetkiliye ceza verilmedi.

kaynak: ortadoğuıhaber

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.