Sosyal Medya

Güncel

TURKOVAC, varyantlara karşı etkili mi?

Kovid-19'a karşı yerli aşı TURKOVAC'ı geliştiren Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, Delmicron'un Kovid-19'un bir varyantı olmadığını söyledi.



Prof. Dr. Özdarendeli, Aşı AraÅŸtırma ve GeliÅŸtirme Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi MüdürlüÄŸünde, AA muhabirine açıklama yaptı.

TURKOVAC aşısının Alfa varyantına etkisini daha önce tespit ettiklerini anımsatan Özdarendeli, Delta varyantına yönelik araÅŸtırmalar kapsamında kısa süre önce virüsü izole ederek çalışma baÅŸlattıklarını belirtti.

AraÅŸtırmaların sonuçlandığını aktaran Özdarendeli, ÅŸöyle konuÅŸtu:

 

"Transgenik farelerde Delta varyantında yüzde 100 bir koruyuculuk saÄŸlandı. Alfa varyantıyla ilgili de daha önce açıklamalarımız olmuÅŸtu. Bu sonuçlandıktan sonra biz aynı zamanda faz-2'deki gönüllülerde de Alfa ve Delta varyantının antikor titrelerinde ne kadar nötralizan antikor olduÄŸunu ortaya çıkaracağız. Onun çalışmaları baÅŸladı. Çapraz koruma var mı yok mu, nötralizan antikor titrelerinde ne kadar düÅŸüÅŸ var, onun çalışmalarını yapıyoruz. Tabii yetiÅŸmek zor, ÅŸimdi Omicron çıktı. Omicron varyantının izolasyonuyla ilgili çalışmalara en kısa sürede baÅŸlamayı düÅŸünüyoruz. Çünkü Omicron varyantının da dünyada hızlı bir ÅŸekilde dominant olduÄŸunu görüyoruz. Alfa, Delta'dan sonra Omicron'un da TURKOVAC'ın etkinliÄŸi açısından nedir, durumları ilerleyen zamanlarda göreceÄŸiz.

"DELMÄ°CRON DÄ°YE BÄ°R VARYANT YOK"

Özdarendeli, "Delmicron" diye bir varyant olmadığına dikkati çekerek, "Delmicron bir varyant deÄŸil, sadece ÅŸu anda hem Delta hem Omicron bir arada seyrettiÄŸi için her iki varyantın bir arada olduÄŸu durumlara o ÅŸekilde atıf yapmışlar ama öyle bir varyant söz konusu deÄŸil." dedi.

TURKOVAC'ta faz-3 çalışmalarının da sürdüÄŸünü belirten Özdarendeli, acil kullanım onayı alan ve ÅŸu anda dünyada yaygın kullanılan aşılarda da aynı süreçlerden geçildiÄŸini dile getirdi.

Faz-3 devam ederken faz-1 ile faz-2 verileri ve klinik öncesi verilerin bir araya getirilerek acil kullanım onayı alındığını aktaran Özdarendeli, "Çok ciddi bir ÅŸekilde komisyondan ve hocaların görüÅŸünden geçtikten sonra acil kullanım onayı alıyor. Tabii gerçekten çok aşılanan ve hastalığı geçiren insan var. Bundan 6-7 ay öncesine nazaran gönüllü bulmak çok zor. Çünkü faz-3'te hem aşılanmamış olacak hem de hastalığı geçirmemiÅŸ gönüllüler arıyoruz. O yüzden faz-3'ün bitirilmesi için ÅŸartları uyan vatandaÅŸlarımızı TURKOVAC aşısı olmaya davet ediyoruz." diye konuÅŸtu.

 

ERÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış da acil kullanım onayı alan TURKOVAC'ın en kısa zamanda vatandaÅŸlara ulaÅŸacağını belirtti.

ERÜ olarak varyantlarla ilgili çalışma yaptıklarını aktaran Çalış, "ERÜ olarak Bilimsel AraÅŸtırma Projesi kapsamında TURKOVAC aşımızın varyantlara etkinliÄŸini araÅŸtırıyoruz. Daha önce Alfa varyantıyla ilgili transgenik fareler de yüzde 100 etkili olduÄŸunu kamuoyuna duyurmuÅŸtuk. Delta varyantıyla ilgili de aynı Alfa varyantında olduÄŸu gibi transgenik farelerde TURKOVAC aşımızın yüzde 100 etkili çıktığını söyleyebiliriz." ifadelerini kullandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.