Sosyal Medya

Güncel

ABD'den Türkiye ile ilgili yeni açıklama: Ankara ile işbirliğini derinleştirmekte kararlıyız

Ankara ile işbirliğini derinleştirmek için kararlılık vurgusu yapan Dışişleri Bakan Yardımcısı Donfried, F-35 ve F-16 savaş uçaklarında devam eden sürecin çözüme ulaşacağından emin olduğunu söyledi.



ABD'nin Avrupa ve Avrasya Ä°ÅŸlerinden Sorumlu DışiÅŸleri Bakan Yardımcısı Karen Donfried, Türkiye ve ABD'nin birçok ortak çıkarı paylaÅŸtığını ve birlikte yapabileceÄŸi çok ÅŸey olduÄŸunu belirterek "Türkiye ile iÅŸ birliÄŸimizi derinleÅŸtirme konusunda kararlıyız." dedi.

Donfried, AA muhabirine, Ankara ve Ä°stanbul'u kapsayan Türkiye ziyaretini ve ikili iliÅŸkilere dair güncel geliÅŸmeleri deÄŸerlendirdi.

Ziyaretinin ve temaslarının kapsamına iliÅŸkin Donfried, "Avrupa ve Avrasya Ä°ÅŸlerinden Sorumlu DışiÅŸleri Bakan Yardımcılığı görevimde nispeten yeniyim. Görev sürem içinde olabildiÄŸince erken bir zamanda Türkiye'yi ziyaret etmek benim için çok önemliydi. Bu da Türkiye'nin köklü ve deÄŸerli bir NATO ortağı olduÄŸunun göstergesi. Birçok ortak çıkarı paylaşıyoruz ve birlikte yapabileceÄŸimiz çok ÅŸey var. Bundan dolayı Ankara'ya gelip bu görüÅŸmeleri bizzat baÅŸlatmak için can atıyordum." ifadelerini kullandı.

 

Karen Donfried, Türkiye ve ABD arasındaki diyalog mekanizmalarının ne kadar açık olduÄŸunu ve iliÅŸkilerde yoÄŸun bir temas ve diyalog sürecine girilip girilmediÄŸine iliÅŸkin ÅŸunları söyledi:

"Ziyaretimin zamanlamasının uygun olmasının bir nedeni de iki ülke cumhurbaÅŸkanlarının, BaÅŸkan Biden ve CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın G20 kapsamında Roma'da ÅŸahsen görüÅŸme fırsatı bulmuÅŸ olması. Bu görüÅŸmede, her iki taraf, birlikte etkin bir ÅŸekilde çalışabileceÄŸimiz birçok konuda diyaloÄŸumuzu derinleÅŸtirmemiz gerektiÄŸi hususunda hemfikir oldu. Bundan dolayı (Türk) DışiÅŸleri Bakanlığındaki temaslarımın çoÄŸu, iki ülke cumhurbaÅŸkanlarının yaptığı görüÅŸmeyi somut bir teklifle nasıl destekleyebileceÄŸimize odaklandı ve ben, bu fikir alışveriÅŸini sürdürmeyi dört gözle bekliyorum."

- "DiyaloÄŸun ABD ile Türkiye arasında düzenli ÅŸekilde devam ettiÄŸini belirtmek isterim"

Kendisinin ziyaretinin ardından ABD'den Türkiye'ye planlanan üst düzey ziyaretler olup olmadığına iliÅŸkin Donfried, "Muhakkak, devamlılık arz eden fırsatlar olacaktır. " dedi.

Donfried, yakın zamana bakıldığında, Türkiye ile ABD arasında Yüksek Düzeyli Savunma Grup Toplantısı'nın Washington'da bu hafta düzenlendiÄŸini hatırlatarak ÅŸöyle devam etti:

 

"Dolayısıyla bu diyaloÄŸun ABD ile Türkiye arasında çok düzenli ÅŸekilde devam ettiÄŸini belirtmek isterim; bu üst düzey diyalog için bir sonraki fırsat, kasımın sonunda, aralık ayının başında düzenlenecek NATO DışiÅŸleri Bakanları Toplantısı olacak. Åžüphesiz, iki dışiÅŸleri bakanımız NATO baÄŸlamında, bizi orada birleÅŸtiren çok önemli gündem üzerinde birlikte çalışacak."

NATO'nun gelecek 10 yıl için stratejik yönünü belirleyecek yeni bir kavram üzerinde anlaÅŸmaya varacağı bir sonraki liderler zirvesinin haziranda Madrid'de düzenleneceÄŸine dikkati çeken Donfried, "Bence bu, ABD ve Türkiye'ye, tüm NATO müttefiklerimizle birlikte bugün karşı karşıya olduÄŸumuz hem bölgesel hem de küresel zorluklar hakkında stratejik düÅŸünmek için harika bir fırsat sunuyor." diye konuÅŸtu.

- "Türkiye ile iÅŸ birliÄŸimizi derinleÅŸtirme konusunda kararlıyız"

Donfried, "ABD'nin Yunanistan'daki askeri varlığını artırması Türkiye'de rahatsızlık duyulmasına yol açtı. ABD DışiÅŸleri Bakanı Antony Blinken'ın Yunanistan BaÅŸbakanı Miçotakis'e Ortak Savunma Ä°ÅŸ BirliÄŸi AnlaÅŸması'nın imzalanmasından sonra gönderdiÄŸi mektupta da 'iki ülkenin, barışı tehdit eden eylemlere karşı kararlılığı" ifadesi yer alıyor. ABD, Yunanistan'la birlikte Türkiye'ye karşı bir pozisyon mu alıyor?" sorusu üzerine ÅŸu deÄŸerlendirmelerde bulundu:

"Bunu duyduÄŸuma çok üzüldüm, bunun Türkiye'de endiÅŸeye yol açmasına... Çünkü ABD'nin herhangi bir NATO müttefikiyle daha derin angajmanının olmasının iyi bir ÅŸey olduÄŸunu düÅŸünüyorum. ABD, Türkiye'deki iÅŸ birliÄŸimizi derinleÅŸtirmekle de aynı derecede ilgileniyor. Elbette ziyaretimin amacı, ABD ve Türkiye'nin nasıl daha yakın çalışabileceÄŸini Türk ortaklarımızla birlikte düÅŸünmek. Yunanistan'la iÅŸ birliÄŸine de kesinlikle bu açıdan bakılması gerektiÄŸini düÅŸünüyorum.

 

Hatırlayacaksınız; BaÅŸkan Biden göreve geldiÄŸinde 'Amerika yeniden' vurgusuyla ABD'nin kilit müttefiklerimizle iliÅŸkilerimizi derinleÅŸtirmek, ittifaklarımızı ve ortaklıklarımızı yeniden canlandırmak arzusunu dile getirdi. ABD'nin, müttefiki Yunanistan'la yaptığı ÅŸeyin özünde bu var ve Türkiye ile iÅŸ birliÄŸimizi derinleÅŸtirme konusunda da kararlıyız."

- "Birlikte çalışarak çözüme ulaÅŸacağımızdan eminim"

Donfried, "Türkiye, F-35'ler için 1,4 milyar dolar ödedi. Hem ABD hem de Türkiye'nin, her iki tarafın da bu paranın iade edilmesinde hemfikir olduÄŸu anlaşılıyor. Bir yandan da F16'ların satın alınmasıyla, bu parada mahsuplaÅŸmaya gidilebileceÄŸine iliÅŸkin devam eden görüÅŸmeler var. Bu sürecin adresi Kongre midir? EÄŸer Kongreden onay alınamazsa ABD yönetimi, bu süreci, kısır döngüyü nasıl yönetecek?" ÅŸeklindeki soruya "ABD ve Türkiye, birçok yönü olan saÄŸlam bir savunma iliÅŸkisine sahiptir." yanıtını verdi.

Washington'daki Yüksek Düzeyli Savunma Grup Toplantısı'nda bu konular dahil bir dizi baÅŸlığın ele alındığını aktaran ABD'li Bakan Yardımcısı Donfried, "Bence burada önemli olan; ABD ve Türkiye'nin bu konular üzerinde çalıştığı, devam eden bir sürecin olmasıdır. Birlikte çalışarak çözüme ulaÅŸacağımızdan eminim." ifadesini kullandı.

- "Müttefik açısından, CAATSA'nın yasal gereklilikleri farklıdır"

Donfried, "CAATSA yaptırımları söz konusu olduÄŸunda, bir yanda ABD'nin, Kuzey Akımı 2 boru hattı projesine yönelik yaptırımlardan feragatı var. DiÄŸer yandan Hindistan'ın S-400 anlaÅŸması söz konusu. Bazı haberlerde, Hindistan için de bir muafiyet veya feragat olacağına dair sinyaller var. Hindistan için bir muafiyet veya feragat söz konusu olursa, Türkiye'nin pozisyonunu göz önünde bulundurduÄŸumuzda bu bir çeÅŸit adaletsizlik, çifte standart adımı olmaz mı?" sorusu üzerine Kuzey Akımı 2 boru hattı projesine iliÅŸkin mevzuatın, Avrupa'nın Enerji GüvenliÄŸini Koruma Yasası (PEESA) olduÄŸunu belirtti.

 

S-400'ler konusunda, Hindistan'a yönelik olası bir muafiyet ya da feragat haberlerine iliÅŸkin Donfried, ÅŸu ifadeleri kullandı:

"Bu konuda alınmış bir karar yok, bunda net olmanın önemli olduÄŸunu düÅŸünüyorum. Aynı zamanda bir müttefik açısından, CAATSA'nın yasal gereklilikleri farklıdır. Dolayısıyla bu mevzuatta Hindistan ve Türkiye'nin farklı muamele görmesini anlamanın da önemli olduÄŸunu düÅŸünüyorum. Bu, karmaşık bir konular dizgesi. Hindistan hakkında bir karar alınmadığını tekrar etmek isterim. CAATSA'yı ele aldığımızda, Hindistan ve Türkiye'yi aynı sepete koymamalıyız. Türkiye'nin ABD'nin bir NATO müttefiki olduÄŸunun ve bunun yasal sonuçlarının hatırlanması bu baÄŸlamda önemli."

- F16 tedariki

Türkiye'nin ABD'den F16 tedarikine iliÅŸkin süreç hakkında ise Karen Donfried, ABD'nin, Türkiye'nin F16'lara gösterdiÄŸi ilgiden memnuniyet duyduÄŸunu dile getirdi.

Donfried, "Yakında Washington'a bu konuda görüÅŸmeye devam edecek bir heyetin geleceÄŸini biliyorum. (Türkiye'nin ABD'den F16 satın alma talebi) Bu talebi, ileriye taşımak için bu teknik süreci sürdüreceÄŸiz." dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.