Sosyal Medya

Güncel

Taliban ABD'nin Kabil'de görüşme teklifini kabul etti

Taliban, ABD'nin görüşmeler için Afganistan'a bir heyet gönderme teklifini kabul ettiğini bildirdi.



Taliban hükümetinden askeri bir yetkili ABD'nin Doha AnlaÅŸması'nı görüÅŸmek için Afganistan'a bir heyet gönderme teklifini hükümetin kabul ettiÄŸini söyledi.

Askeri yetkili ayrıca DEAÅž’ın ülkedeki istikrarı tehdit ettiÄŸini belirterek eski Kabil hükümeti askerlerinin DEAÅž’a katıldığı iddialarının gerçeÄŸi yansıtmadığını aktardı.

DOHA ANLAÅžMASI

ABD, 29 Şubat 2020'da Taliban ile Doha'da barış anlaşması imzaladı.

Afganistan'da asker bulunduran müttefiklerine danışmadan hareket eden ABD, Taliban'a tüm yabancı güçlerin 1 Mayıs 2021'e kadar çekileceÄŸi sözünü verdi.

Taliban yabancı güçlere saldırmamayı taahhüt etmesine karşın Afgan güvenlik güçlerine yönelik eylemler anlaÅŸma dışında kaldı. Taliban ve Afgan yönetimi karşılıklı olarak binlerce kiÅŸiyi serbest bıraktı.

Afgan tarafları nihai anlaÅŸmanın müzakeresi için ocak ayında usul ve yöntemde anlaÅŸtı. Ancak 22 Åžubat'ta baÅŸlayan müzakerelerde içerik kısmına geçilemedi.

Kabil yönetimi, Taliban'dan öncelikle kapsamlı ateÅŸkes uygulamasını istiyor ve geçiÅŸ hükümeti talebini reddediyor.

Taliban, terör örgütleri listelerinden çıkabilmek için ABD'nin taahhüdünü yerine getirmesini de istiyor. ABD son olarak 8 Mart'ta, 90 gün zarfında ÅŸiddetin azaltılması ve taraflar arasında geçiÅŸ hükümeti kurulması önerisinde bulundu. ABD 11 Eylül 2021 tarihinde Afganistan’dan tamamen çekileceÄŸini belirtti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.