Sosyal Medya

Güncel

Leonardo da Vinci'nin Mona Lisa replikası 2.4 milyon liraya satıldı

Leonardo da Vinci'nin dünyaca ünlü tablosu Mona Lisa’nın replikası, Paris’te yapılan açık artırmada 210 bin Euro’ya (yaklaşık 2,4 milyon TL) alıcı buldu.



Sanat dünyası rekor satışı konuÅŸuyor.

Leonardo da Vinci'nin dünyaca ünlü tablosu Mona Lisa'nın replikası, Paris'te yapılan açık artırmada 210 bin Euro'ya (yaklaşık 2,4 milyon TL) satıldı.

Reuters'ın haberine göre, Artcurial Müzayede Evi, orijinaline birebir benzeyen tablo için 150 bin ila 200 bir Euro arasında fiyat biçmiÅŸti.

 

Leonardo da Vinci'nin tablosunun orijinalini, Fransa Kralı I. François 1518 yılında ressamdan satın almıştı.

_pD9nZGhd0-NJwOVVXoP8A

Orijinal tablo, halen Paris'teki Louvre Müzesi'nde sergileniyor ve kalabalık bir ziyaretçi kitlesinin ilgisini çekiyor.

Haziran ayında bir Avrupalı koleksiyoncu, bir baÅŸka 17. yüzyıl Mona Lisa replikasını 2,9 milyon euro'ya satın almıştı. Paris'teki Christie Müzayede Evi'nde yapılan satış, bir reprodüksiyon çalışması rekoruydı.

 

2017'de de New York'taki Christie'de Leonardo da Vinci'nin Salvator Mundi tablosu 450 milyon dolara satılmıştı.

REPKLÄ°KA NE DEMEK?

Replika, Ä°ngilizcede bir sanat eserinin kopyası anlamını taşımaktadır. Bir sanat eserine birebir benzeyen eserler replika olarak adlandırılırlar ...

leonardo-da-vinci-kim

 

LEONARDO DA VÄ°NCÄ° KÄ°MDÄ°R?

Leonardo, 15 Nisan 1452 yılında genç bir noter olan Messer/Ser (Üstad anlamında) Piero da Vinci'nin ve muhtemelen bir çiftçi kızı olan Caterina'nın evlilik dışı çocuÄŸu olarak Ä°talya'nın Toskana bölgesinde yer alan Vinci kasabası yakınlarındaki Anchiano'da dünyaya geldi. Leonardo doÄŸduktan hemen sonra dedesinin evine gönderildi. Annesini hiç göremeyen Leonardo, ilk yıllardan beri eÄŸitim görevini babası üstlendi. Küçük yaÅŸtan beri matematiÄŸi çok sevmiÅŸ, matematik problemlerini çözmede beceri göstermesinin yanı sıra, yaptığı resimlerle de büyük beÄŸeni topladı.

Henüz on altı yaşındayken o dönemin tanınmış ismi, Andrea del Verrochio'nun yanına çırak olarak aldı. Çok hevesli olarak iÅŸe baÅŸlayan Leonardo mermer, kil, metal, aÄŸaç iÅŸlemede ustanın gözüne girer. Andrea del Verrochio, Leonardo'nun bu kadar becerikli olmasına sevinir, Latin ve Grek klasikleriyle felsefe, anatomi, matematik üzerine öÄŸreniminde yardımcı olur.

1482 yılında Floransa'yı terk etmiÅŸ ve Milano dükü Sforza'nın maiyetine alınmıştır. Düke, köprüler, silahlar ve heykeller yapmıştır. Yaklaşık 17 yıl dükle çalışarak, tasarımlar, silahlar, binalar ve festival organizasyonları yapmıştır. 1485-90 yılları arasında, pek çok öÄŸrenci yetiÅŸtirmiÅŸtir. Bu arada, defterlere kayıt tutmaya baÅŸlamıştır. Bu defterler, bu gün özel koleksiyonlarda toplanmıştır. Bill Gates'in özel koleksiyonunda olan mekanik çizimlerini kapsayan defterlere paha biçilememektedir. 1499 yılında dükün yanından ayrılan Leonardo, 16 yıl boyunca göçebe bir hayat yaÅŸadı ve seyahat etti.

Ä°nsanlık tarihinin en iyi resimlerinden birisi kabul edilen Mona Lisa için 1503'te çalışmaya baÅŸladığı söylenir. Bu resmi tamamladıktan sonra hiç yanından ayırmamış, tüm seyahatlerinde yanında taşımıştı. 1504'te babasının ölüm haberi üzerine Floransa'ya döndü. Miras hakkı için kardeÅŸleri ile mücadele etti ancak çabası sonuçsuz kaldı. Ancak çok sevdiÄŸi amcası tüm varlığını ona bıraktı.

1506 yılında Leonardo, bir Lombardiya aristokratının 15 yaşındaki oÄŸlu olan Kont Francesco Melzi'yle tanıştı. Melzi, hayatının geri kalanında onun en iyi öÄŸrencisi ve en yakını oldu. 1490'da 10 yaşında iken korumasına aldığı ve Salai adını verdiÄŸi genç de 30 yıl boyunca onunla beraber olmuÅŸ, ancak öÄŸrencisi olarak bilinen bu genç hiçbir sanatsal ürün üretmemiÅŸti.

1513 - 1516 arasında Roma'da yaÅŸadı ve Papa için geliÅŸtirilen çeÅŸitli projelerde yer aldı. Anatomi ve fizyoloji alanında çalışmaya devam etti ancak Papa, kadavralar üzerinde çalışmasını yasakladı. 1516'da koruyucusu Giuliano de' Medici'nin ölümü üzerine Kral 1. Francis'ten Fransa'nın baÅŸ ressam, mühendis ve mimarı olmak üzere davet aldı. Paris'in güneybatısında, Amboise yakınlarındaki Kraliyet Sarayı'nın hemen yanında kendisi için hazırlanan konaÄŸa yerleÅŸti.

SaÄŸ koluna felç inen Leonardo da Vinci, resimden çok bilimsel çalışmalara ağırlık verdi. Kendisine dostu Melzi yardımcı olmaktaydı. Salai ise Fransa'ya geldikten sonra onu terk etmiÅŸti. Leonardo 2 Mayıs 1519'da Amboise'daki evinde 67 yaşında öldü. Kralın kollarında can verdiÄŸi rivayet edilir, ancak, 1 Mayıs günü kralın bir baÅŸka ÅŸehirde olduÄŸu ve bir gün içinde oraya gelemeyeceÄŸi bilinmektedir. Vasiyetinde mirasının esas bölümünü Melzi'ye bıraktı. Amboise'daki Saint Florentin Kilisesi'nde topraÄŸa verilmiÅŸtir.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.