Sosyal Medya

Güncel

BM: 'Etiyopya büyüyen bir iç savaşa sürükleniyor'

Birleşmiş Milletler (BM), Etiyopya'nın büyüyen bir iç savaşa ve insani felakete doğru sürüklendiği uyarısında bulundu.



BM Siyasi Ä°ÅŸlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo, BM Güvenlik Konseyi'ne verdiÄŸi brifingde, Etiyopya'nın kuzeyinde hükümet güçleri ve Tigray Halk KurtuluÅŸ Cephesi (TPLF) arasında bir yıldır devam eden çatışmaların feci boyutlara ulaÅŸtığına dikkati çekti.

thumbs_b_c_62b9e4a3c16cab8c93c72ac1b428fb6f

DiCarlo, çatışmaların Etiyopya halkının geleceÄŸi kadar Afrika Boynuzu bölgesinin istikrarını da tehlikeye attığını belirterek, "Hiç kimse, 110 milyondan fazla insanın, 90'dan fazla farklı etnik grubun olduÄŸu ve 80 farklı dilin konuÅŸulduÄŸu bir ülkede devam eden çatışmaların ne getireceÄŸini tahmin edemez ama kesin olan Etiyopya'nın büyüyen bir iç savaÅŸa ve insani felakete sürüklendiÄŸi gerçeÄŸi." dedi.

 

400 bin kişi kıtlık koşullarında yaşıyor

Etiyopya'nın kuzeyinde 7 milyondan fazla kiÅŸinin insani yardıma muhtaç olduÄŸunu aktaran DiCarlo, Tigray'de ise 400 bin kiÅŸinin kıtlık benzeri koÅŸullarında yaÅŸadığını vurguladı.

DiCarlo, 18 Ekim'den beri Tigray'ın baÅŸkenti Mekelle'ye hava saldırıları nedeniyle yardım konvoylarının giremediÄŸini söyledi. 22 Ekim'den bu yana ise BM'ye ait insani yardım uçuÅŸlarının askıya alındığını belirten DiCarlo, Etiyopya'da taraflara çatışmalara derhal son verme ve ateÅŸkes çaÄŸrısı yaptı.

Etiyopya hükümeti, TPLF'nin saldırıları nedeniyle 2 Kasım'da olaÄŸanüstü hal ilan etti ve Addis Ababa'ya yapılabilecek saldırılara karşı savunma görev birlikleri oluÅŸturdu. Ülkede federal ordu ile TPLF arasında çıkan çatışmalar, Kasım 2020'den bu yana devam ediyor. Ülkenin kuzeyinde 11 aydır süren çatışmalar, yaklaşık 2,5 milyon kiÅŸiyi yerinden etti. AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.