Sosyal Medya

Güncel

Azerbaycan'ın Karabağ'daki zaferinin üzerinden bir yıl geçti

Azerbaycan, silahlı insansız hava araçları (SİHA) gibi teknolojik silahlarla Karabağ ve çevresini 10 Kasım 2020'de Ermenistan işgalinden kurtardı.



Ermenistan, Sovyetler BirliÄŸi'nin dağılması sonrası, ellerindeki Rus silahlarıyla iÅŸgal ettiÄŸi KarabaÄŸ ve çevresindeki topraklardan, yaklaşık 30 yıl boyunca, Azerbaycan askerlerine ve sivillerine saldırılar düzenledi.

Ermenistan ordusunun sivillere yönelik saldırılarının giderek artması ve 27 Eylül 2020'de temas hattındaki köylerin ağır silahlarla ateÅŸe tutulması bardağı taşıran son damla oldu. Azerbaycan ordusu, aynı gün CumhurbaÅŸkanı Ä°lham Aliyev'in emriyle karşı operasyona baÅŸladı.

Ermeni güçlerinin Azerbaycan sivil yerleÅŸim birimlerine ateÅŸ açması üzerine baÅŸlatılan, bir süre sonra "vatan savaşına" dönüÅŸen operasyon gün gün ÅŸöyle geliÅŸti:

27 Eylül 2020 - Azerbaycan ordusunun cephe hattındaki mevzilerine ve sivil yerleÅŸim birimlerine saat 06.00 sıralarında Ermenistan ordusunca büyük çaplı silahlarla, top ve havanlarla ateÅŸ açıldı.

Ermenistan ordusunun yoÄŸun bombardımanı sonucu temas hattındaki köylerde sivil ve askeri can kayıpları yaÅŸandı, sivil altyapı ciddi zarar gördü.

Azerbaycan ordusu bu geliÅŸme üzerine tüm cephe boyunca karşı saldırı baÅŸlattı. Karşı saldırının ilk saatlerinde yıllardır iÅŸgal altında bulunan 6 köy ile bazı stratejik tepeler kurtarıldı.

CumhurbaÅŸkanı Aliyev ulusa sesleniÅŸ konuÅŸması yaparak Azerbaycan'ın davasının hak davası olduÄŸunu, kendi topraklarını kurtarmak için mücadele ettiklerini belirtirken Azerbaycan Milli Meclisi de aynı gün ülkede "savaÅŸ hali" ilan etti.

Türkiye CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Azerbaycan'a yönelik saldırılarına bir yenisini ekleyen Ermenistan, bölgede barışın ve huzurun önündeki en büyük tehdit olduÄŸunu bir kere daha göstermiÅŸtir. Türk milleti her zaman olduÄŸu gibi bugün de tüm imkanlarıyla Azerbaycanlı kardeÅŸlerinin yanındadır." ifadelerini kullandı. ErdoÄŸan, Aliyev'i telefonla arayarak desteÄŸini yineledi.

28 Eylül 2020 - Ordu, topraklarını kurtarmak için operasyonunu sürdürürken, ülkede kısmi seferberlik ilan edildi.

3 Ekim 2020 - Terter ilinin SukavuÅŸan kasabası iÅŸgalden kurtarıldı. Bölgenin su ihtiyacının önemli kısmını karşılayan barajın yer alması dolayısıyla stratejik öneme sahip kasabanın kurtarılmasını CumhurbaÅŸkanı Aliyev Twitter hesabından duyurdu.

4 Ekim 2020 - 27 yıl iÅŸgal altında bulunan Cebrayıl ÅŸehri iÅŸgalden kurtarıldı. Azerbaycan halkını sevince boÄŸan bu haberi CumhurbaÅŸkanı Aliyev duyurdu. BaÅŸta Bakü olmak üzere tüm illerde halk sokaklara döküldü.

9 Ekim 2020 - Hadrut kasabası işgalden kurtarıldı.

10 Ekim 2020 - Azerbaycan ile Ermenistan, cenazelerin ve esirlerin deÄŸiÅŸimi için geçici ateÅŸkes mutabakatı saÄŸladı.

11 Ekim 2020 - Ermenistan ordusu, ateÅŸkesin üzerinden 24 saat geçmeden, Azerbaycan'ın Gence kentine füzelerle saldırdı. Saldırıda 10 sivil öldü, 40 sivil yaralandı.

17 Ekim 2020 - Ermenistan, Gence'ye bir kez daha füze saldırısı düzenledi. Bu saldırıda da aralarında bebek ve çocukların olduÄŸu 15 sivil yaÅŸamını yitirdi, 55 kiÅŸi yaralandı.

Aynı gün, Fuzuli ÅŸehri ile birkaç köyü iÅŸgalden kurtarıldı. Haberi CumhurbaÅŸkanı Aliyev, ulusa sesleniÅŸ konuÅŸması yaparak vatandaÅŸlarına duyurdu.

18 Ekim 2020 - Yine insani amaçlarla geçici ateÅŸkes ilan edildi fakat Ermenistan yine ateÅŸkese uymadı.

Ä°ran-Azerbaycan sınırında Araz Nehri üzerinde yer alan ve 11. yüzyılda inÅŸa edilen Hudaferin Köprüsü, Ermenistan güçlerinden temizlendi, köprüye Azerbaycan bayrağı dikildi.

20 Ekim 2020 - Zengilan şehri işgalden kurtarıldı.

25 Ekim 2020 - Gubadlı şehri işgalden kurtarıldı.

26 Ekim 2020 - ABD'nin giriÅŸimiyle Azerbaycan ile Ermenistan'ın üzerinde anlaÅŸtığı insani amaçlı geçici ateÅŸkes yürürlüÄŸe girdi. Ermenistan ordusu, Azerbaycan birliklerine top atışı gerçekleÅŸtirerek, üçüncü kez ilan edilen ateÅŸkesi de ihlal etti.

27 Ekim 2020 - Ermenistan ordusu, Berde ÅŸehir merkezine misket bombasıyla saldırı düzenledi. Saldırıda, biri çocuk 5 kiÅŸi hayatını kaybetti.

28 Ekim 2020 - Berde'ye Ermenistan ordusunca bir saldırı daha düzenlendi. Misket bombalı saldırı, 21 sivilin yaÅŸamına mal oldu. Azerbaycan ordusu nokta atışı ile Berde'ye saldırı gerçekleÅŸtiren füze sistemlerini imha etti.

8 Kasım 2020 - KarabaÄŸ'ın sembol ÅŸehri ÅžuÅŸa iÅŸgalden kurtarıldı. Yaklaşık 1500 rakımlı ÅŸehre sadece hafif silahlarıyla gidebilen Azerbaycan ordusunun özel eÄŸitimli birlikleri, göÄŸüs göÄŸüse savaÅŸarak ÅŸehri kurtardı. Azerbaycan ordusunun ÅžuÅŸa'ya girmesi, Ermenistan ordusunun dağılmasına neden oldu.

ERMENÄ°STAN HEZÄ°METÄ° KABUL ETTÄ°

10 Kasım 2020 - Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya arasında üçlü bildiri imzalandı. Yenilgiyi kabul eden Ermenistan, AÄŸdam, Kelbecer ve Laçın illerini, Azerbaycan'a iade etmeyi taahhüt etti, savaÅŸ sona erdi.

20 Kasım 2020 - Azerbaycan ordusu, 27 yıldır işgal altında bulunan Ağdam'a girdi.

25 Kasım 2020 - Kelbecer, Azerbaycan'a iade edildi.

30 Kasım 2020 - Ermeni güçleri, 28 yıl önce iÅŸgal ettiÄŸi Laçın'dan çıktı.

Azerbaycan ordusu 44 günde 5 ÅŸehir, 4 kasaba ve 286 köyü iÅŸgalden kurtardı, imzalanan bildiri gereÄŸi Ermenistan ordusu AÄŸdam, Kelbecer ve Laçın illerini terk etmek zorunda kaldı.

İkinci Karabağ Savaşı'nda Azerbaycan ordusu, 2 bin 908 şehit verdi. Savaşta, 94 sivil Azerbaycanlı, Ermenistan'ın saldırısı sonucu hayatını kaybetti.

Azerbaycan CumhurbaÅŸkanı Aliyev, operasyonun baÅŸladığı 27 Eylül'ü "Åžehitleri Anma Günü" ilan etti. Üçlü bildirinin imzalandığı 10 Kasım tarihi ise "Zafer Günü" ilan edilse de bu tarih, Mustafa Kemal Atatürk'ün vefat günü olduÄŸu için ÅžuÅŸa'nın iÅŸgalden kurtarıldığı 8 Kasım ile deÄŸiÅŸtirildi.

SÄ°HA'LARIN ETKÄ°SÄ°

Azerbaycan, 2. KarabaÄŸ savaşında silahlı insansız hava araçlarını (SÄ°HA) yoÄŸun olarak kullandı. Ermenistan askerlerinin iÅŸgal ettiÄŸi topraklardaki yüksek noktalara mevziler oluÅŸturması, bölgenin genelinin daÄŸlık olması SÄ°HA'ların Azerbaycan açısından daha faydalı sonuçlar doÄŸurmasını saÄŸladı. Azerbaycan ordusunun kullandığı SÄ°HA'ların Ermenistan ordusuna ait silahları ve birlikleri imha etmesine iliÅŸkin görüntüler, Azerbaycan'da sevinci, gururu ve inancı artırırken Ermenistan tarafında olumsuz psikolojik etki yarattı. Azerbaycan'ın baÅŸta SÄ°HA'lar olmak üzere teknolojik silahlarla, iÅŸgal altındaki topraklarını kurtardığı 44 günlük savaÅŸ "modern savaÅŸ" olarak nitelendirildi.

Türkiye'nin desteÄŸi Azerbaycan'a güç verdi

Savaşın ilk anlarından itibaren baÅŸta CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan olmak üzere Türk devlet yetkilileri sık sık Azerbaycan'ın yanında olduklarını açıkladı. Türkiye, üçüncü ülkeleri, Azerbaycan'ın hak savaşına müdahale etmemesi konusunda uyardı. Türkiye'nin bu desteÄŸi Azerbaycan halkı ve ordusuna moral saÄŸladı.

CumhurbaÅŸkanı Aliyev, KarabaÄŸ ile ilgili her konuÅŸmasında, ErdoÄŸan'ın "Azerbaycan yalnız deÄŸildir" sözünün üçüncü güçlerin savaÅŸa müdahil olmasını önlediÄŸini belirterek, Türkiye'nin desteklerini hiçbir zaman unutmayacaklarını ifade etti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.