Sosyal Medya

''Çocuk haczi'' kanunu kaldırılıyor

‘’Çocuk haczi’’ni engelleyen 5'inci Yargı Paketi'ni içeren kanun teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu.



AK Parti milletvekilleri, 5'inci Yargı Paketi'ni içeren kanun teklifini, TBMM BaÅŸkanlığına sundu.

5'inci Yargı Paketi ile "çocuk haczi", icra sistemi dışına çıkarılacak ve Çocuk Koruma Kanunu kapsamına alınacak.

AK Parti Grup BaÅŸkanvekili Mahir Ünal, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın, daha önce 5'inci Yargı Paketi olarak TBMM'ye geleceÄŸini ifade ettiÄŸi kanun teklifinin detaylarını paylaÅŸtı.

Yargı Reformu Strateji Belgesi'nin 2019'da, Ä°nsan Hakları Eylem Planı'nın ise Mart 2021'de kamuoyuna açıklandığını hatırlatan Ünal, bugüne kadar 4 yargı paketini TBMM'de yasalaÅŸtırdıklarını söyledi.

Ünal, 8 ayrı kanunda deÄŸiÅŸiklik yapan Ä°cra ve Ä°flas Kanunu ile Bazı Kanunlarda DeÄŸiÅŸiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin, 54 maddeden oluÅŸtuÄŸunu bildirdi. Ünal, teklifte, teknolojiyi dikkate alarak icra ve iflasta elektronik satışın düzenlenmesi ile uzun süredir kamuoyunun gündeminde olan çocuk teslimine iliÅŸkin, çocukların icranın konusu olmaktan çıkarılmasını içeren hükümlerin bulunduÄŸunu anlattı.

89 YILLIK UYGULAMA KALDIRILACAK

Kanun teklifinde yer alan önemli konulardan birinin de kamuoyunda "çocuk haczi" olarak da ifade edilen çocuk teslim usulüne yönelik düzenleme olduÄŸunu belirten Ünal, ÅŸöyle devam etti:

"1932'den beri uygulanan çocuk teslimine veya çocukla kiÅŸisel iliÅŸki kurulmasına dair ilam veya tedbir kararlarının yerine getirilmesine iliÅŸkin usul, icra sistemi dışına çıkarılacak ve Çocuk Koruma Kanunu kapsamına alınacak. Çocuk teslimi ve kiÅŸisel iliÅŸki kurulmasına dair iÅŸlemlerde öncelikli olarak çocuÄŸun örselenmemesini ve o yaÅŸta bir çocuÄŸun herhangi bir polis zoru ya da müdahalesiyle yüz yüze gelmemesi ve bir travma yaÅŸamaması bizim için öncelikli. Çünkü bu, çocuÄŸun ruhsal ve bedensel geliÅŸim sürecinde son derece önemli. ÇocuÄŸun; annesini, babasını veya akrabalarını görmek en temel hakkı. Teklifle, bu hakkın yerine getirilmesindeki usul ve esaslar yeniden düzenlenecek. Böylece çocuk teslimine veya çocukla kiÅŸisel iliÅŸki kurulmasına iliÅŸkin görev icra dairelerinden alınacak ve Adalet Bakanlığının hizmet birimi olan Adli Destek ve MaÄŸdur Hizmetleri Dairesi BaÅŸkanlığına tevdi edilecek."

"ÇOCUK TESLÄ°M MERKEZLERÄ° HAYATA GEÇÄ°RÄ°LECEK"

Mahir Ünal, çocuk teslimine veya çocukla kiÅŸisel iliÅŸki kurulmasına dair iÅŸlemlerin, çocuÄŸun üstün yararı gözetilerek psikolog, pedagog, sosyal çalışmacı, çocuk geliÅŸimci ve rehber öÄŸretmen gibi uzmanlar eliyle gerçekleÅŸtirileceÄŸine iÅŸaret ederek, ÅŸunları kaydetti:

"ÇocuÄŸun anne veya babasıyla görüÅŸtürülmesine iliÅŸkin iÅŸlemler ise ücretsiz hale getirilecek. Bu kapsamda artık harç alınmayacak ve yapılacak tüm masraflar, devlet bütçesinden karşılanacak. Çocuk teslimine veya çocukla kiÅŸisel iliÅŸki kurulmasına dair iÅŸlemler, çocuÄŸun örselenmesine neden olmayacak ÅŸekilde okul ve kreÅŸ gibi mekanlarda gerçekleÅŸtirilecek. Dolayısıyla çocuk teslim merkezleri hayata geçirilecek. ÇocuÄŸun ailesiyle görüÅŸtürülmesinde uygulanan zor kullanma usullerinin tamamı kaldırılacak. Ä°lam veya tedbir kararlarının icra marifetiyle zorla yerine getirilmesi sırasında zaman zaman istenmeyen görüntüler ortaya çıkmakta, bu durum hem kamuoyunun vicdanını hem de çocuÄŸun bizzat varlığını örseleyen bir durum ortaya koymaktaydı. Bunu da ortadan kaldırıyoruz. Çocuk teslimi veya çocukla kiÅŸisel iliÅŸki kurulmasına dair ilam veya tedbir kararının yerine getirilmesini engelleyenler disiplin hapsiyle cezalandırılacak. KiÅŸisel iliÅŸki kurulmasına dair karara aykırı davranılmasının önlenmesi amacıyla kiÅŸisel iliÅŸki kurulmasına dair kararın gerekleri yerine getirilmezse, çocuÄŸun menfaatine aykırı olmamak kaydıyla velayet hakkı deÄŸiÅŸtirilebilecek. Bu husus kiÅŸisel iliÅŸki kurulmasına dair kararda taraflara ihtar edilecek."

"ÇOCUK, Ä°CRANIN KONUSU OLMAKTAN ÇIKARILACAK"

Bir gazetecinin, "velayet hakkının deÄŸiÅŸtirilmesi" konusundaki sorusuna Ünal, ÅŸöyle karşılık verdi:

"Mevcut uygulamada velayetin üzerinde bulunduÄŸu ebeveyn, çocuÄŸun, diÄŸer ebeveyn tarafından görülmesine izin vermiyorsa çocuk, görüÅŸme süresi ve mahkeme kararının hayata geçirilmesi için polis zoruyla alınıp, icra eliyle diÄŸer ebeveyne veriliyordu. Yeni düzenlemeyle çocuk teslim merkezine getirilmesi, gün ve saati ile bildiriliyor. EÄŸer çocuk, teslim merkezine getirmezse burada tutanak tutuluyor ve bu tutanak, ilgili mahkemeye tevdi ediliyor. Ä°lgili mahkemede bu durumda, disiplin hapsi ya da velayetin deÄŸiÅŸtirilmesini yeniden deÄŸerlendirip karara baÄŸlıyor. Burada çocuÄŸun icranın konusu olmaktan çıkarılıp, Çocuk Koruma Kanunu çerçevesinde psikolog, pedagog, sosyal çalışmacı gibi profesyoneller eliyle artık bu sürecin yürütülmesi hedefleniyor."

Ä°cra ve Ä°flas Kanunu ile Bazı Kanunlarda DeÄŸiÅŸiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin, bu hafta komisyon aÅŸamasının tamamlanarak, gelecek hafta TBMM Genel Kurulu gündemine gelmesini planladıklarını vurgulayan Ünal, "Ä°nsan Hakları Eylem Planı kapsamında diÄŸer yargı paketleri de bundan sonraki süreçte Meclis gündemine gelmeye devam edecek." dedi.

"HACÄ°ZLÄ° MALIN MEZAT SALONLARINDA SATIÅžI KALDIRILACAK"

Ä°cra ve Ä°flas Kanunu'nda yapılması öngörülen deÄŸiÅŸikliklerle, alacaklı ve borçlu arasındaki hassas menfaat dengesinin daha güçlü ÅŸekilde korunmasını ve bu sürecin daha hızlı, daha az masraflı ÅŸekilde yürütülmesini saÄŸlamayı amaçladıklarını belirten Ünal, "Ä°cra sistemimizde mevcut olan hacizli malın mezat salonlarında satışına iliÅŸkin uygulamayı kaldırıyoruz." dedi.

Artık internete eriÅŸimin olduÄŸu her yerde, dileyen kiÅŸinin, dilediÄŸi yerden elektronik satışa dahil olabileceÄŸini anlatan Ünal, "Mesela Van'da oturan biri Edirne'den araç satın alabilecek. Mallar, lisanslı yediemin depolarında güvenle tutulduÄŸu için tereddüt yaÅŸanmadan bu alım gerçekleÅŸtirilebilecek. Ä°haleye katılım sayısının fazla olması sebebiyle alınan mallar rayiç deÄŸerinden satılabileceÄŸi için borçlunun da malı elden deÄŸerinde çıkmış olacak." bilgisini verdi.

Ünal, icra sistemiyle ilgili bir baÅŸka önemli sorunun ise ihalenin feshi talebinin kötüye kullanılması nedeniyle alacaklı, borçlu ve ihale alıcısının sistem içinde maÄŸdur olduÄŸunu anımsatarak, "Bunu da ortadan kaldırıyoruz. Milli servet olan bu araçların oralarda birikmesine yol açan mekanizmadaki aksaklıklar tespit edilerek, hızlıca ihaleden satın alanlar tarafından tekraren kullanılmasını saÄŸlayacak düzenlemeleri getiriyoruz." diye konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.