Sosyal Medya

Güncel

Kennedy suikastının gizli belgeleri yayımlanacak

ABD’de eski Başkan John F. Kennedy’nin suikastıyla ilişkili gizli belgelerin bir bölümünün 15 Aralık’ta yayımlanacağını, geri kalanların ise bir yıl içinde yayına hazır hale getirileceği açıklandı.



Açıklamada gecikmenin gerekçesi olarak yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle NARA'nın belgelerin redaksiyonunu tamamlayamaması gösterildi ve ertelemenin "askeri savunma, istihbarat, yasa koruma ve uluslararası iliÅŸkilerin gidiÅŸatına" olası zararın önlenmesi için gerekli olduÄŸu belirtildi.
 
 
Kennedy suikastının "O korkunç günü yaÅŸayan Amerikalıların ve Amerikan tarihinin hafızasında yankılanmaya devam eden çok derin bir ulusal trajedi" olarak nitelendirildiÄŸi açıklamada, suikastle ilgili NARA'nın koleksiyonundaki belgelerin yüzde 90'ını oluÅŸturan 250 bin belgenin halka açık durumda olduÄŸu hatırlatıldı.
 
ABD BaÅŸkanı John F Kennedy, 22 Kasım 1963'te seçim çalışmaları için gittiÄŸi Teksas'ta bir suikast sonucu öldürülmüÅŸtü.
 
Dönemin Yüksek Mahkeme baÅŸyargıcı Earl Warren tarafından yürütülen soruÅŸturmada, suikastı gerçekleÅŸtiren Lee Harvey Oswald'ın tek başına hareket ettiÄŸi sonucuna varılmıştı. Ancak soruÅŸturma eksik olduÄŸu iddia edilerek eleÅŸtirilmiÅŸ, sonradan Kongre'de kurulan bir komisyon suikastın bir komplo olabileceÄŸini açıklamıştı.
 
NARA, 1992 tarihli JFK yasası gereÄŸi suikaste iliÅŸkin çok sayıda gizli olmayan belgeyi yayınlamış, BaÅŸkan Donald Trump ise 2017 yılında binlerce gizli belgeyi açıklarken, bazı belgeleri ulusal güvenlik gerekçesiyle gizli tutmuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.