Sosyal Medya

Yunanistan, Batı Trakya'daki Türk kimliğini inkar politikasında ısrar ediyor

İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu, "Yunanistan'ın 'Batı Trakya'da Türk Azınlık yoktur' şeklinde bir politikası var. Bunu Türk kimliği ile alakalı deyim yerindeyse bir 'Türkofobi' kavramına bağlamak yerinde olabilir." dedi.



Ä°skeçe Türk BirliÄŸi (Ä°TB) BaÅŸkanı Ozan AhmetoÄŸlu, Yunanistan'ın Avrupa Ä°nsan Hakları Mahkemesinin (AÄ°HM) ilgili kararına raÄŸmen Batı Trakya'daki Türk kimliÄŸini inkar ettiÄŸini belirterek "Yunanistan'ın 'Batı Trakya'da Türk Azınlık yoktur' ÅŸeklinde bir politikası var. Bunu Türk kimliÄŸi ile alakalı deyim yerindeyse bir 'Türkofobi' kavramına baÄŸlamak yerinde olabilir." dedi.

AhmetoÄŸlu, AA muhabirine, Yunanistan'ın Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığının kimliÄŸini inkar politikası ve buna karşı yürüttükleri hukuk mücadelesine iliÅŸkin açıklamalarda bulundu.

Ä°TB'nin, Batı Trakya Türk Azınlığının kurduÄŸu ilk sivil toplum örgütü olduÄŸuna iÅŸaret eden AhmetoÄŸlu, BirliÄŸin 38 yıldan bu yana bir hak arama mücadelesi yürüttüÄŸünün altını çizdi.

AhmetoÄŸlu, milli kimliklerinin inkarına karşı bir hukuk mücadelesi verdiklerini vurgulayarak 1927'de kurulan Ä°TB'nin, 1983'te Yunanistan'ın devlet politikası gereÄŸi isminde "Türk" geçtiÄŸi gerekçesiyle kapatılma davasıyla karşılaÅŸtığını söyledi.

Yunan makamların, aralarında Ä°TB'nin de bulunduÄŸu azınlık derneklerinin tabelalarını söktüÄŸüne dikkati çeken AhmetoÄŸlu, "Yunanistan, 1983'te Batı Trakya'daki Türk Azınlığın milli kimliÄŸini inkar etme politikasını uygulamaya soktu." ifadesini kullandı.

1983'TE BAÅžLAYAN MÜCADELE

AhmetoÄŸlu, 1983'te baÅŸlayan bu sürecin kendileri için halen devam ettiÄŸini dile getirerek "Tabelamızın polis tarafından indirilerek hakkımızda kapatma davası açılınca bir hukuk mücadelesi baÅŸladı." dedi.

Ä°TB'nin, Yunanistan iç hukukunda 22 yıl süren bir hukuk mücadelesine giriÅŸtiÄŸini aktaran AhmetoÄŸlu, 2005'te Atina Yargıtay Yüksek Mahkemesinin Ä°TB'nin kapatılması kararını onayladığını kaydetti.

AhmetoÄŸlu, Ä°TB'nin resmi statüsünün bu ÅŸekilde ellerinden alındığını belirterek "Yani derneÄŸimiz fiilen var ancak hukuki anlamda, resmi anlamda yok." dedi.

Yargıtay'ın kararının ardından davayı AÄ°HM'e taşıdıklarını anlatan AhmetoÄŸlu, "AÄ°HM, 27 Mart 2008'de açıkladığı kararla Yunanistan'ın derneÄŸimizi kapatma kararını mahkum etti. Biz davayı kazandık. Bu kararın uygulanması için tekrar Yunanistan iç hukukuna baÅŸvurduk." diye konuÅŸtu.

AÄ°HM KARARI ÜZERÄ°NDEN 13 YIL GEÇTÄ°

AhmetoÄŸlu, Yunanistan'dan AÄ°HM kararını uygulayarak Ä°TB'nin resmi ve yasal statüsünü iade etmesi talebinde bulunduklarına vurgu yaparak "AÄ°HM'nin kararının üzerinden 13 yıl geçti. Bu 13 yılda hala Yunanistan, ne yazık ki AÄ°HM'nin kararlarını uygulamamaya devam ediyor. Avrupa Konseyi ve diÄŸer uluslararası kurumların çaÄŸrılarını görmezden gelmeye devam ediyor ve AÄ°HM'nin vermiÅŸ olduÄŸu Türk Azınlık dernekleriyle ilgili kararları uygulamıyor. Bizim de yasal statümüzü iade etmiyor." ifadelerini kullandı.

Vatandaşı oldukları ülke olan Yunanistan'ın, haklarını kendilerine iade edene kadar bu hukuk mücadelesini sürdürmeye kararlı olduklarının altını çizen AhmetoÄŸlu, ÅŸöyle devam etti:

"Uluslararası hukuk, bizim haklı olduÄŸumuzu tescil etmiÅŸ. EÄŸer Yunanistan bir hukuk devletiyse, Avrupa normlarına uyan bir ülkeyse, burada eÅŸitlik, demokrasi ve adaletten bahsedilebilecekse Batı Trakya'daki Türk Azınlığın maruz kaldığı haksızlığa mutlaka son vermeli. Aksi halde Batı Trakya'da Azınlıklar söz konusu olduÄŸu zaman sadece Türk Azınlık deÄŸil, Makedon ve diÄŸer azınlıklar söz konusu olduÄŸu zaman demokrasi ve azınlık haklarından bahsetmemiz mümkün olamaz."

''SÄ°YASÄ° Ä°RADE YOK''

AhmetoÄŸlu, Yunan yetkililerin konuyu hukuk çerçevesinden çıkarıp siyasi bir araç haline getirdiÄŸini belirterek "Yunanistan'da ne yazık ki AÄ°HM kararlarını uygulayacak siyasi bir irade yok. Bu da Türk kimliÄŸine bakış açısıyla alakalı." dedi.

Yunanistan'ın bu bakış açısını deÄŸiÅŸtirmesi gerektiÄŸini kaydeden AhmetoÄŸlu, "Çünkü bu bakış açısı, Türk deyince negatif bakış açılarının tamamı Yunanistan'da toplanmış vaziyette. Yunan devlet adamlarının bu bakış açısını deÄŸiÅŸtirmek durumunda olduklarını düÅŸünüyorum." ifadelerini kullandı.

AhmetoÄŸlu, Ä°TB'nin yanı sıra Rodop Ä°li Türk Kadınları Kültür DerneÄŸi ve Meriç Ä°li Azınlık Gençleri DerneÄŸi hakkındaki AÄ°HM kararlarının da uygulanmadığına deÄŸinerek "Yunanistan'ın 'Batı Trakya'da Türk Azınlık yoktur' ÅŸeklinde bir politikası var. Bunu Türk kimliÄŸi ile alakalı deyim yerindeyse bir 'Türkofobi' kavramına baÄŸlamak yerinde olabilir." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Avrupa Konseyi baÅŸta olmak üzere uluslararası toplumun Yunanistan'a hukuk tanımaz tavrını sona erdirmesi için baskı yapması gerektiÄŸini vurgulayan AhmetoÄŸlu, Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı olarak hak arama mücadelelerini gerek Yunanistan iç hukukunda, gerekse uluslararası düzlemde sürdüreceklerini kaydetti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.