Sosyal Medya

Güncel

The Economist yayınladı: Koronavirüsten işte gerçek ölü sayısı

İlk olarak 2019'un son günlerinde Çin'in Wuhan kentinde görülen koronavirüs (Kovid-19) dünyanın bir numaralı ortak gündemi olmaya devam ediyor. Dünyanın neredeyse her bölgesinde görülen virüs 220 milyondan fazla kişiye bulaştı.



Son dönemde Delta, Delta Plus ve Mu gibi varyantları le gündeme gelen virüs 4 milyondan fazla insanın hayatına mal oldu. Bu mutasyonlar pek çok ülkede pandemi tedbirlerinin geri gelmesine neden oldu.

Küresel aşılama çalışmaları son sürat sürerken bilim insanları virüs ile ilgili pek çok bilimsel araÅŸtırmaya imza atıyor. The Economist'te yer alan son araÅŸtırma ise ezber bozan sonuçlar ortaya koydu.

Resmi rakamlara göre, yaklaşık 2 yıldır hayatımızda olan virüs 4 milyon 575 bin 690 kiÅŸinin hayatına mal oldu. Söz konusu araÅŸtırmaya göre, bu sayı gerçeÄŸi yansıtmıyor olabilir.

'GERÇEK ÖLÜ SAYISI 15 MÄ°LYONU AÅžTI'

The Economist’te yer alan çalışmaya göre dünya genelindeki toplam ölü sayısı 3 kat daha yüksek olabilir. Bu da ölü sayısının 15 milyonu aÅŸması demek.

Çin, Rusya ve Hindistan gibi nüfusun yoÄŸun olduÄŸu bölgelerde koronavirüs kaynaklı ölümlerin daha az sayıldığını belirten çalışmaya göre, bu bölgelerde Kovid-19'dan ölen birçok kiÅŸiye hiç test yapılmadı.

Latin Amerika ve Afrika'daki pek çok ülkede de benzer bir tablonun olduÄŸuna dikkat çeken uzmanlar, Nikaragua'daki ölümlerin bildirilen 200'den yüzde 9 bin 900 daha fazla olabileceÄŸini öne sürdü.

Nüfusa oranlandığında koronavirüsten en çok etkilenen ülkelerinin Latin Amerika ülkeleri olduÄŸunun altını çizen bilim insanları, 'Benzer ÅŸekilde, Hindistan'ın ölü sayısının aslında yüzbinlerce deÄŸil, milyonları bulduÄŸunu tahmin ediyoruz' dedi.

Ä°ÅžTE LÄ°STENÄ°N BAÅžINDAKÄ° ÜLKE

The Economist tarafından yapılan araÅŸtırmaya göre, az bildirilen koronavirüs ölümlerinde ilk beÅŸ ülke Afrika'dan. Tanzanya ise listenin başında yer aldı.

Söz konusu araÅŸtırmaya göre, bu ülke sadece 50 Kovid-19 ölümü bildirdi. Ancak araÅŸtırmacılar gerçek rakamın 15 bin ila 67 bin arasında olduÄŸunu tahmin ediyor.

EN ÇOK AÅžI OLMAYANLARI HEDEF ALIYOR

Öte yandan koronavirüs salgınında ABD ve Türkiye’deki vaka, hastaneye yatış ve ölüm istatistikleri, virüsün büyük oranda aşı olmayan veya aşıları tamamlamayan kiÅŸileri etkilediÄŸini gösteriyor.

Kovid-19’un bulaşıcılığı yüksek Delta varyantının dünyada yayılmasıyla birlikte her iki ülkede de vaka sayılarının temmuzdan itibaren yeniden yükseliÅŸe geçtiÄŸi görülüyor. Günlük vaka sayıları aÄŸustosta ABD’de 180 binlere, Türkiye’de ise 20 binlere kadar çıktı. ABD’den halen yaklaşık 8 milyon 772 bin, Türkiye’de ise 514 bin aktif vaka bulunuyor.

Bugüne dek 373,5 milyon doz Kovid-19 aşısının yapıldığı ABD, Çin ve Hindistan’ın ardından dünyada en fazla aşı yapılan ülke konumunda bulunuyor. SaÄŸlık Bakanlığı verilerine göre 96 milyon 378 bin 383 doz aşının yapıldığı Türkiye, dünyada en fazla doz aşı yapılan 8’nci ülke olurken, Avrupa ülkeleri arasında Almanya’nın ardından ikinci sırada yer alıyor.

Nüfusun aşılanma oranlarında ise ABD’de nüfusun 61 ve Türkiye’de yüzde 45'ine en az bir doz aşı yapıldığı görülüyor. Bu alanda ABD’de dünyada 11’nci, Türkiye ise 13’ncü sırada yer alıyor.

ABD’de aşılanması tamamlanmış kiÅŸilerin oranı yüzde 52,03, kısmen aşılanmışların oranı yüzde 9,29 iken, Türkiye’de aşıları tamamlananlar yüzde 44,27, kısmen aşılananlar ise yüzde 13,18’e ulaÅŸmış durumda.

Aşılanması tamamlanmış kiÅŸiler vaka yükünün yüzde 17’sini, hastalık ve ölüm yükünün ise yüzde 10’una sebep oluyor. New York Times gazetesinin ABD’deki 40 eyalet ve Washington DC bölgesinden derlediÄŸi bilgilere göre, aşılanması tamamlanmış kiÅŸiler tüm eyaletlerde vaka yükünün yüzde 1’inden azını oluÅŸturuyor.

Aşılanması tamamlanmış kiÅŸiler, hastanede tedavi edilen hastaların yüzde 0,1 ila yüzde 5’ini, ölümlerin ise yüzde 0,2 ila yüzde 6’sını meydana getiriyor.

Uzmanlar ölümlerde kronik hastalıklar gibi ikincil sebeplerin de rolünün olduÄŸu, ölümlerin doÄŸrudan Kovid-19 kaynaklı olup olmadığını tayin etmenin güç olduÄŸuna dikkati çekiyor.
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.