Sosyal Medya

Açılın ben uzmanım

Yanlış anlaşılmasın. Yangın, sel ya da Afganistan uzmanı değilim. Müslüm Gürses’i, Ankaragücü’nü ve Büyük Türk Şiiri’ni saymazsak herhangi bir uzmanlık alanım da yok. Yine de eksik söylemiş olmayayım. Bir meselenin uzmanı değilken uzmanıymış gibi yapanları tanıyabilen bir uzmanlığım da gelişti seneler içerisinde.



Ä°smail Kılıçarslan - Yeni Åžafak

Yanlış anlaşılmasın. Yangın, sel ya da Afganistan uzmanı deÄŸilim. Müslüm Gürses’i, Ankaragücü’nü ve Büyük Türk Åžiiri’ni saymazsak herhangi bir uzmanlık alanım da yok. Yine de eksik söylemiÅŸ olmayayım. Bir meselenin uzmanı deÄŸilken uzmanıymış gibi yapanları tanıyabilen bir uzmanlığım da geliÅŸti seneler içerisinde.

KonuÅŸma, yazma, anlatma fırsatı bulduÄŸunda “bunu bilmiyorum” diyebilmenin erdemi yerine bir anda acayip uzman kesilip “bir tek ben biliyorum” pozuna ilerleyen isimlerden korkuyorum ben artık üstelik.

Korkuyorum, çünkü bilginin deÄŸil kanaatin öneme haiz olduÄŸu bir tuhaf çaÄŸa geldik dayandık. Herhangi birimizin kanaatini ve/veya sahip olmak istediÄŸi kanaati ne ÅŸart altında olursa olsun dolaşıma sokabilen “uzmanlar”ın arasında bırakın hakikate olanı, gerçeÄŸe olan sadakatimiz bile tehlike altında, paramparça.

Bakın size “muhalif yangın uzmanı” taklidi yapayım. “Aslında helikopterlerin bu tip yangınlarda tek noktaya su bırakıyor olmaları büyük sorun. Orman yangınlarında yüzeysel uçuÅŸlar yaparak daha geniÅŸ bir alana su bırakabilen uçaklar daha iyi iÅŸ görüyor. Recep Tayyip ErdoÄŸan istifa!”

Tersini de yapayım: “Çam ormanları kendi kendilerini hızla yenileyebilen ormanlar oldukları için bu orman yangınlarının verdiÄŸi zarar birkaç yılda ortadan kalkar. Hem zaten bu yangınlar, sabotaj olmadan aynı anda baÅŸlayamaz. KılıçdaroÄŸlu istifa!”

Neyse, aslında bugün meselem bu deÄŸildi. Bugün meselem hiç uzmanı olmadığım Afganistan.

Afganistan hakkında bildiÄŸim birkaç ÅŸey var. Birincisi, uyuÅŸturucu hammaddesi için olaÄŸanüstü bir tarla olduÄŸu. Ä°kincisi, etnik ayrılıkların tepe tepe kullanıldığı bir coÄŸrafya olduÄŸu. Üçüncüsü, baÅŸlangıçta Amerika’dan destek aldıklarını kendilerinin de gizlemediÄŸi El Kaide’nin burada ortaya çıktığı. Dördüncüsü, Taliban’ın halihazırda Afganistan’ın en önemli siyasal gücü haline geldiÄŸi. BeÅŸincisi ve en önemlisi ise Afganistan’da gelinen noktanın dünyanın aradığı “Ä°slamofobi manzaraları”na hatırı sayılır katkılar saÄŸlayacağı gerçeÄŸi.

Bu bildiÄŸim beÅŸ ÅŸey bana yetiyor.

Bilmediklerim de var elbette. Ä°ddia edildiÄŸi gibi bizim hariciyemiz gerçekten RaÅŸid Dostum isimli akıl hastası savaÅŸ aÄŸasını mı destekliyor Afganistan’da? Ä°nanın bilmiyorum.

Bir baÅŸka bilmediÄŸim ÅŸey ise ÅŸu: Cidden Amerika “burada iÅŸimiz bitti” diyerek mi çekildi Afganistan’dan yoksa Taliban ciddi ciddi Amerika’yı yendi mi?

Bir baÅŸkası ise ÅŸu: Ä°ddia edildiÄŸi gibi Taliban seneler içerisinde Çin ve Rusya ile iyi iliÅŸkiler geliÅŸtirip Afgan halkını bir emperyalist odaktan kurtarıp diÄŸerine satarak mı iktidar oldu yoksa örgütün iktidarı büyük oranda organik mi?

BilmediÄŸim ÅŸeylerin en önemlisi ise ÅŸu: Bundan böyle Afganistan’ın uyuÅŸturucu hammaddesi ve kıymetli madenlerden oluÅŸan ekonomisi nereye, kimlerin emrine akacak? Taliban, ilk iÅŸ olarak ülkede uyuÅŸturucu hammaddesi ekip biçmeyi yasaklayacak mı mesela? Yoksa bizatihi Taliban’ın çok geniÅŸ uyuÅŸturucu tarlalarını kontrol ettiÄŸi iddiaları gerçek mi çıkacak?

Daha da önemli soru ÅŸu: Dünyanın en büyük ikinci lityum rezervine sahip olduÄŸu daha geçenlerde açıklanan Afganistan’da Taliban, Afgan halkının yanında durarak ülkesini toparlamaya mı çalışacak yoksa Çin’in, Rusya’nın, bilmem hangi emperyalist ülkenin taÅŸeronluÄŸunu üstlenerek “aynı tas aynı hamam” olayına mı ilerleyecek.

Bakınız, cidden bilmiyorum bu soruların cevabını. Sadece, seneler içerisinde öÄŸrendiÄŸim ÅŸeyler yüzünden soruyorum bu soruları. Neticede vaktiyle “Ä°slam devrimi” yapıldığını zannettiÄŸimiz Ä°ran’da olanın bir “Rafizi yayılmacılığı hamlesi” olduÄŸunu görmüÅŸ bir kuÅŸağız biz. Afganistan coÄŸrafyasında “adam” zannettiÄŸimiz çoÄŸu ismin Rusya ile cihad biter bitmez ne hallere düÅŸtüÄŸünü görmüÅŸ insanlarız. Dahası, Ä°slam coÄŸrafyasında erken sevinçlerin de erken öfkelerin de ne ağır sonuçlar doÄŸurduÄŸunu yaÅŸayarak tecrübe etmiÅŸ adamlarız.

O yüzden, bekleyelim, yaÅŸayalım, görelim ve mazlum Afgan halkı için dua edelim.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.